Ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες!

Αναλογιζόμενος ακόμα μια φορά το τραγικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στην Πατρίδα μας αλλά και την παρατεταμένη αδιαφορία που υπάρχει διάχυτη παρά τα τεκταινόμενα που τραντάζουν τη γη, μου ήρθε στο προσκήνιο της σκέψης μου η απίστευτη φράση που με σημάδεψε έντονα πριν κάποια χρόνια: Ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες! Δεν είναι δική μου φράση, παρότι συμφωνώ απόλυτα! Είναι η αγανάκτηση που εξέφρασαν οι Ισπανοί πολίτες της "Plataforma Democracia Real Ya!" ή "Real Democracy Now!", μιας κίνησης πολιτών που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 στην Ισπανία, στην αδιαφορία που δείχνουμε σαν λαός σε ότι μας συμβαίνει.

Ήταν συγκινητική η παρουσία τους την Δευτέρα στις 23 Ιανουαρίου του 2011 στο ίδρυμα Heinrich-Böll των Γερμανών Πρασίνων το οποίο διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα “Η Ελλάδα στην κρίση; Πώς μπορεί η Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην Ευρώπη;”. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με ομιλητές τους Κώστα Σημίτη και  τον Daniel Cohn-Bendit.

Ο Κώστας Σημίτης περιορίστηκε στο να καταγγείλει ως λαϊκιστές όσους αμφισβητούν τον μονόδρομο του Μνημονίου. Επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που τον διαδέχτηκε και καταλόγησε ανεπάρκεια σε όλους όσοι διαπραγματεύτηκαν τους όρους του Μνημονίου με τους δανειστές, την “ισχυρή πλευρά”, όπως τους χαρακτήρισε. Δεν μπήκε στον κόπο να πει πως όλοι τους είχαν εκ των προτέρων συμφωνήσει σε αυτούς τους όρους! Δεν αμφισβήτησε τους στόχους και τις μεθόδους του Μνημονίου. Αντίθετα, ανέπτυξε την άποψη πως οι στόχοι του θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί, αν λαμβανόταν υπόψη εκ των προτέρων η συνεχής αλλαγή των ευρύτερων παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων. Αναλώθηκε στο γνωστό εκβιαστικό ψευδοδίλημμα “ευρώ ή δραχμή – αποχώρηση ή παραμονή στην Ευρωζώνη” αποφεύγοντας να ασχοληθεί με την ουσία της χρηματοπιστωτικής κρίσης ως παράγωγο του οικονομικού ιμπεριαλισμού.

Ο Daniel Cohn-Bendit αφού άσκησε κριτική στην επιλογή των ισχυρών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία) να ακολουθήσουν τιμωρητική στάση και πολιτική απέναντι στην Ελλάδα,προέταξε ένα κακέκτυπο αλληλεγγύης, η οποία όμως δεν αμφισβητεί την δομή της Ευρωζώνης, μιας αλληλεγγύης με όχημα ιδιωτικές επενδύσεις και δήθεν ανάπτυξη που δίνει όπως έχει αποδειχθεί πλήρη στήριξη στην κερδοσκοπία και τη λεηλασία δημόσιου πλούτου από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Έμεινε εν ολίγοις πιστός στα Ευρωπαϊκά ιδεώδη με μανδύα φιλευσπλαχνίας ως προς την Ελλάδα.

Σε αυτήν την εκδήλωση και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η ομάδα Real Democracy Now! Berlin/GR πραγματοποίησε παρέμβαση με στόχο να καταδείξει τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού και των κυβερνήσεών του αλλά και σύσσωμου του πολιτικού σκηνικού αναφορικά με την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, επιμένοντας στο θέμα της διαφθοράς και την ευθύνη συνεργατών του κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του (Siemens, Ferrostahl). Ο Κώστας Σημίτης -όπως αναμενόταν- αρνήθηκε να απαντήσει στην παρέμβαση.

Η ενέργεια αυτή της ομάδας Real Democracy Now! Berlin/GR βρήκε θετική απήχηση στο ακροατήριο και προκάλεσε το ενδιαφέρον ανταποκριτών του ξένου τύπου, αλλά την παντελή αδιαφορία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα! Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η ομάδα μοίρασε στο ακροατήριο το εξής κείμενο στα Ελληνικά και στα Γερμανικά.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω το video με την παρότρυνση να το δείτε προσεκτικά! Έχει να σας πει πολλά! Έπεται συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.