Χθες, 4 Ιουνίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Δελτίο Τύπου επιβεβαίωσε τη σύστασή της προς την Ε.Ε. να δώσει στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. Ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για μια απόφαση που τελικά θα πάρουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 28 κατά την Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου.
«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει τη σύστασή της ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να χορηγήσουν στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε.», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τσέχος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Štefan Füle, ενώ πρόσθεσε πως «Έχω ενθαρρυνθεί από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει τα Τίρανα».
Σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα, η Επιτροπή προβάλλει τις προόδους που πραγματοποιήθηκαν από τη μικρή βαλκανική χώρα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου. Η απόφαση να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το οποίο διεκδικεί από το 2009, θα υποβληθεί στους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της 26ης και 27ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ανοίγει το δρόμο για μακρές διαπραγματεύσεις με τα μέλη της Ε.Ε. πριν ληφθεί η απόφαση για την ένταξη της υποψήφιας χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, πως η Λιθουανία ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια για να ενταχθεί στο ευρώ, καλλιεργώντας τις συνθήκες στο να γίνει η χώρα της Βαλτικής από την αρχή της ερχόμενης χρονιάς το 19ο μέλος του ενιαίου νομίσματος.
Οι δύο αυτές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν πολλαπλή σημασία, αλλά θα σταθώ σε δύο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν έμμεσα και άμεσα την χώρα μας.
Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες της Τουρκίας, αποτελούν ένα μοχλό πίεσης προς την οποιαδήποτε κυβέρνηση της Ελλάδας. Βλέποντας η Ε.Ε. πως το κλίμα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασταθές, προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες πίεσης, σε περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση που θα της εναντιωθεί. Στην Ε.Ε. θεωρούν δεδομένο πως πριν το τέλος του έτους η χώρα θα συρθεί σε εθνικές εκλογές με μεγάλη πιθανότητα να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Θέλουν, όμως, να είναι βέβαιοι πως θα μπορούν να επηρεάσουν τις καταστάσεις. Έτσι, λοιπόν, αναμένουμε στα υπάρχοντα ανύπαρκτα διλήμματα να προστεθούν αυτά περί ισχυρής κυβέρνησης στη χώρα μας για να έχει λόγο ως προς την ένταξη των γειτόνων μας κλπ. Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή την οποία επέλεξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για να προσθέσουν μια γειτονική χώρα με την οποία αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα όσον αφορά, κυρίως, σε εδαφικές διεκδικήσεις.
Η επιλογή της Λιθουανίας ως 19ης χώρας της ζώνης του ευρώ είναι σίγουρα μια κίνηση που έχει ως αποδέκτη τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Vladimirovich Putin και την EurAsEC. Βλέποντας την εκ μέρους των πρώην Σοβιετικών κρατών αποδοχή που έχει το σχέδιο του Ρώσου προέδρου, προσπαθούν να επισπεύσουν τις όποιες ενταξιακές διαδικασίες είχαν ήδη σε εξέλιξη με σκοπό την μικρότερη δυνατή απώλεια συμμάχων (υποτελών θα έλεγα).
Το βέβαιο είναι πως η παγκόσμια σκακιέρα έχει πάρει φωτιά και οι εξελίξεις είναι ολοένα και περισσότερες, Αυτό που χρειάζεται είναι εγρήγορση και κριτική σκέψη απέναντι στα γεγονότα εάν θέλουμε να τα προλάβουμε και να μη μας προλάβουν. Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από ότι φαντάζεται ο καθένας από εμάς εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου