Μπράβο στην Ελληνική Αστυνομία!

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και μπράβο στους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας για την άρτια σχεδιασμένη αλλά και άψογα εκτελεσμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία "ΑΕΡΟΔΡΟΜΟΣ" που είχε ως σκοπό την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. 

Η επιχείρηση αυτή αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως αν η πολιτεία είχε αφήσει την αστυνομία απερίσπαστη και χωρίς παρεμβολές στο έργο της, τότε σίγουρα δεν θα αντιμετωπίζαμε με τέτοια οξύτητα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Έχω πει κι άλλες φορές κατά το παρελθόν, πως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι καθαρά πολιτικό, βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση που ευθύνεται γιατί ακολουθεί πιστά τις ανθελληνικές προσταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία μετά το πέρας της επιχείρησης έχει ως εξής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε κοινή ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «ΑΕΡΟΔΡΟΜΟΣ», για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Την πρωτοβουλία υλοποίησης της επιχείρησης είχε η Ελλάδα, στο πλαίσιο ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είχε την πλήρη εποπτεία και το συντονισμό ως Επικεφαλής (Action Leader), σε συνεργασία με την EUROPOL και την FRONTEX.
Η κοινή αστυνομική επιχείρηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο κατάρτισης των Επιχειρησιακών Σχεδίων Δράσης EMPACT για την παράνομη μετακίνηση αλλοδαπών.
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 18 Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. και συμμετείχαν 39 Διεθνή Αεροδρόμια, εκ των οποίων 3 ελληνικά, στα οποία πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε intra και extra Schengen πτήσεις.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά στην Ελλάδα 29 άτομα
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία κοινή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «ΑΕΡΟΔΡΟΜΟΣ», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μέσω των Διεθνών Αερολιμένων τους.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κατάρτισης των Επιχειρησιακών Σχεδίων Δράσης EMPACT της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (EUROPOL), για την παράνομη μετακίνηση αλλοδαπών (facilitated immigration), ενώ έλαβαν μέρος (18) Κράτη - Mέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα: Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ολλανδία, Δανία, Βουλγαρία και Φινλανδία.
Η χώρα μας ανέλαβε, στο πλαίσιο ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρωτοβουλία υλοποίησης και σχεδίασε τη διεξαγωγή της επιχείρησης, η οποία υιοθετήθηκε από τις χώρες που συμμετέχουν στο EMPACT , για την «Ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου, δευτερευόντων (ενδοκοινοτικών) μετακινήσεων και νομιμοποίηση της διαμονής εντός της Ε.Ε. μη νόμιμων μεταναστών με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων (συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και προμήθειας)».
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 05 έως 11-05-2014 και συμμετείχαν τριάντα εννέα (39) Διεθνή Αεροδρόμια Κρατών Μελών της Ε.Ε., για τον εντοπισμό περιπτώσεων παράνομης διακίνησης αλλοδαπών με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ στοχοποιήθηκαν πτήσεις εντός και εκτός ζώνης Schengen ( intra & extra Schengen).
Όσον αφορά στην Ελλάδα, τρία (3) αεροδρόμια συμμετείχαν στην επιχείρηση. Πρόκειται για τον Διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» και τον Κρατικό Αερολιμένα Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας».
Στόχοι της κοινής αστυνομικής επιχείρησης ήταν:
  • Ο εντοπισμός και η σύλληψη παράνομα διακινούμενων μεταναστών 
  • Η κατάδειξη, η έρευνα-δίωξη και η αποδόμηση εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης 
  • Συλλογή και ανάλυση πληροφοριών και στοιχείων για πληροφοριακούς και προανακριτικούς σκοπούς.
Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα της επιχείρησης στην Ελλάδα είναι τα εξής:
  • Συνελήφθησαν είκοσι τρεις (23) αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων, εκ των οποίων οι είκοσι ένας (21) προσπάθησαν να ταξιδέψουν κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ οι άλλοι δύο (2) αλλοδαποί λειτουργούσαν ως συνοδοί-διακινητές τους.
  • Επιπλέον, στ o πλαίσιο της επιχείρησης εξαρθρώθηκε διεθνική εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από την Ελλάδα, αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας με τελικό προορισμό τις Η.Π.Α., τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Σε αυτήν την επιχείρηση συνελήφθησαν άλλα έξι (6) άτομα (σχετικές οι από 05-05-2014 Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου ΕΛ.ΑΣ.) .
Εξαιρετικά σημαντική ήταν η υποστήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (EUROPOL) στην επεξεργασία, αξιολόγηση και περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάλυση των πληροφοριών που συνελέγησαν από την EUROPOL , κατά την διάρκεια της επιχείρησης, θα επιφέρουν πρόσθετα επιχειρησιακά και στρατηγικά οφέλη, για το σύνολο των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., όσον αφορά στους εξής άξονες:
  • στην ταυτοποίηση άγνωστων μελών των εμπλεκόμενων εγκληματικών ομάδων και στην κατάδειξη του ρόλου τους, στα διάφορα στάδια της διακίνησης 
  • στην σύνδεση μεταξύ υποθέσεων από διάφορες χώρες, την κάλυψη πληροφοριακών κενών, καθώς και την υποστήριξη περαιτέρω ερευνών (follow - up investigations) 
  • στην παρουσίαση των επιμέρους σταδίων της διευκόλυνσης της παράνομης διακίνησης, καθώς και την συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modi operandi)
  • τέλος, στην ανάλυση του κινδύνου και την εκτίμηση της απειλής που συνιστά η δράση των εγκληματικών ομάδων σε σχέση με την παράνομη διακίνηση ατόμων μέσω αεροδρομίων.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Αστυνομία, πέραν του σχεδιασμού της επιχείρησης, αναλαμβάνει «επικεφαλής δράσης – action leader» σε Κοινή Ευρωπαϊκή Αστυνομική Επιχείρηση.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας στα Αγγλικά βρίσκεται εδώ, ενώ το αντίστοιχο της της Europol βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.