Ελλάς το Ινδι(άνι)κό μεγαλείο σου! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/06/2014

Ελλάς το Ινδι(άνι)κό μεγαλείο σου!

Διάβασα με αρκετή έκπληξη αλλά και απογοήτευση την είδηση πως η Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 ήταν για την συμπρωτεύουσα η μέρα της yoga! Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής δεκάδες Θεσσαλονικείς έκαναν υπαίθρια yoga «αξιοποιώντας» με έναν διαφορετικό τρόπο τον χώρο της ανακαινισμένης παραλίας, δίπλα από την ξύλινη εξέδρα και μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς. Εκεί, συμμετείχαν σχολές Yoga της πόλης οι οποίες μαζί με τους Θεσσαλονικείς πέρασαν ένα υπαίθριο απόγευμα αφιερωμένο στη yoga στο πλαίσιο του «Open Yoga Day» που πραγματοποιείται στην πόλη για τρίτη χρονιά. Πρόκειται για εκδήλωση που υλοποιείται με την υποστήριξη του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς(1)» της parallaxi(2) και περιλαμβάνει δωρεάν συμμετοχή στα μαθήματα yoga και στη συναυλία Kirtan και ονομάζεται Open Yoga Day Thessaloniki(3).

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τους συμπατριώτες μας! Δεν μπορώ να διανοηθώ ποιο κομμάτι της κουλτούρας μας ως έθνος ή ποια παράδοσή μας μπορεί να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με αυτό το θέαμα:
Πείτε μου, αν δεν σας έλεγα πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην Θεσσαλονίκη, θα μπορούσατε να πιστέψετε ποτέ πως το παραπάνω θέαμα είναι από την Ελλάδα και μάλιστα από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας;

Προσωπικά δεν αναγνωρίζω τη χώρα στην οποία κατοικώ! Μια χώρα που κατοικείται από ανθρώπους που δεν πρέπει ούτε εγκυκλοπαιδικά να γνωρίζουν το ποια είναι η Ελλάδα! Μια χώρα που στις πιο πρόσφατες εκλογές ψήφισε την πιο ανερμάτιστη και ανθυποκουλτουριάρικη έκφραση ενός παγκοσμίως πεθαμένου αριστερισμού! Μια χώρα με απελπιστική χρονική υστέρηση σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, που υιοθετεί μοντέλα παρωχημένα χρόνια τώρα στον υπόλοιπο πλανήτη! Μια χώρα που από οδηγός της ανθρωπότητας κατάντησε ουραγός και «φτωχός συγγενής».  Μια χώρα που πουλάει την θρησκεία της, την Εθνική της κυριαρχία, τον πολιτισμό της, τον πλούτο της, τα εδάφη της, τα ιδανικά της, τα πάντα της σε τιμή ευκαιρία! Για μερικά ευρώ έχουμε καταντήσει οι σύγχρονοι σκλάβοι και οι παγκόσμιοι ζητιάνοι!

Αντί όλα αυτά να μας προβληματίζουν, βλέπουμε με πόση άνεση υιοθετούμε μοντέλα και πολιτισμικές συνήθειες που μας βυθίζουν ακόμα πιο πολύ στο χάος της ανυπαρξίας και της παρακμής. Βιώνουμε όπως κάποτε στην Βασιλεύουσα την απόλυτη σήψη, μας ελκύει το λάθος, μπερδέψαμε το ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό γιατί τα κάναμε, ένα! Το κακό έχει εξωραϊστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να το ξεχωρίσει κανείς από το καλό, την ίδια ώρα που το καλό φαίνεται να το πρεσβεύουν και να το επιδιώκουν άνθρωποι που προκαλούν αποστροφή λόγω της ζωής τους που δεν συνάδει με αυτό!

Χάσαμε τον προσανατολισμό μας και διαπιστώσαμε πως και η λογική μας μετά από τόσα χρόνια στην αδράνεια έχει σκουριάσει και δεν δουλεύει! Παρόλα αυτά το γλεντάμε! Ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε κάτι να το ρίξουμε έξω και να ξεχαστούμε! Μα κι όταν περνούσαμε εύκολα και μέσα στις ανέσεις, πάλι να ξεχαστούμε θέλαμε! Μας έγινε συνήθεια και τρόπος ζωής το να θέλουμε να ξεχαστούμε!

Θα ξεχαστούμε! Σαν άτομα, σαν έθνος, σαν υπάρξεις! Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα μας θυμάται! Δεν έχει κάτι να σημειώσει και να διατηρήσει για μας! Ίσως μόνο το ότι θέλαμε να ξεχαστούμε! Σεβόμενος την θέλησή μας … απλά θα μας ξεχάσει!
                                          
(1) Ομάδα αστικού ακτιβισμού που δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο του 2010 με 27 δράσεις έως σήμερα  με στόχο την εξωστρέφεια, τον πολιτισμό, την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, το περιβάλλον και την κοινωνική αλληλεγγύη. Αρκετά περίεργη οργάνωση.
(2) Δωρεάν περιοδικό, από τα παλαιότερα στο χώρο (Νοέμβριος 1989), αμφιβόλου ποιότητος και ηθικής. Ξεκίνησε ως κινηματογραφικό περιοδικό και έχει εξελιχθεί σε ένα αλλόκοτο όσο και ύποπτο όργανο μιας περίεργης κουλτούρας και ηθικής.
(3) Το Open Yoga Day Thessaloniki είναι μια μη κερδοσκοπική διοργάνωση και εκδήλωση η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την διάδοση της Γιόγκα στην πόλη και συνεχίζει ως σήμερα. Στη διδασκαλία προσφέρονται δάσκαλοι και μουσικοί της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας  για να μοιραστούν –όπως οι ίδιοι λένε- την αγάπη τους για την άσκηση της yoga έτσι ώστε όλοι να γνωρίσουν την πρακτική της ενότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου