Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/06/2014

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης

Αλλαγή Φινλανδικής φρουράς στη θέση του αρμόδιου επιτρόπου για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα καθώς και του Ευρώ, με τον Olli Ilmari Rehn να παραδίδει την θέση του στον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Jyrki Tapani Katainen μέχρι τον Οκτώβριο που λήγει η θητεία της παρούσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της, José Manuel Durão Barroso.

Ποιος είναι αλήθεια ο Katainen και πόσο "απροσδόκητη" ήταν η επιλογή του αντί του Rehn; Ο Katainen είχε εκφραστεί το φθινόπωρο του 2011 υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ σε συνέντευξή του (στην οποία έκανε μνεία και το Spiegel) στη Γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung: «Όποιος λέει ότι η μοναδική λύση θα ήταν η εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρέπει επίσης να παραδεχθεί πρώτα απ΄όλα ότι αυτή δεν είναι νομικά δυνατή. Κατά δεύτερον, ότι θα χρειασθεί κάποιος να πληρώσει τα χρέη των Ελλήνων. Κατά τρίτον, ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας το Σεπτέμβριο του 2011.

Ο Katainen είναι από τους θιασώτες του Ευρωπαϊκού οράματος της Merkel και κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι ισχυρός υποψήφιος για την διαδοχή και του Barroso. Εκτιμώ πως την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου θα "δώσει εξετάσεις" και δεν θα με εκπλήξει αν τελικά είναι αυτός ο 12ος πρόεδρος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντί του Juncker. Το ότι κάτι έχει σχεδιαστεί από καιρό φαίνεται από την προαναγγελθείσα παραίτησή του, όταν τον Απρίλιο δήλωνε πως θα παραιτηθεί τον Ιούνιο. Μάλιστα, η δήλωσή του αυτή είχε πάρει τόσες μεγάλες διαστάσεις στο διεθνή τύπο που έφτασε να δημοσιοποιηθεί ως είδηση μέχρι και σε κάποιες ιστοσελίδες στη χώρα μας. Όπως, όμως, είναι φυσικό κανείς δεν έδωσε την δέουσα και την απαιτούμενη προσοχή σε αυτή τη δήλωση. Πως και ποιοι ήξεραν πως ο Rehn θα εκλεγεί ευρωβουλευτής αν δεν ήταν αυτοί που ήδη είχαν δρομολογήσει αυτή την εξέλιξη; Πως ο Katainen προετοιμαζόταν από τις αρχές Απριλίου για αυτή την παραίτηση αν δεν ήταν σίγουρος πως τον περίμενε ακόμα μεγαλύτερο αξίωμα; Σίγουρα υπάρχει ένα παρασκήνιο που, μάλλον, δεν θα μάθουμε ποτέ!

Το μόνο σίγουρο είναι πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν αφήσει τίποτε στην τύχη. Η Ε.Ε. είναι ένα μόρφωμα που ολοένα και περισσότερο σφίγγει τον κλοιό του στραγγαλίζοντας τα μέλη του και διαλύοντας κάθε τι που είναι διαφορετικό από την εξυπηρέτηση του σκοπού της. Η Ε.Ε., θα μπορούσα να πω, είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός πόλεμος, που απλά δεν κηρύχθηκε ποτέ!

2 σχόλια:

  1. ΘΕΛΩ ΝΑΜΑΙ ΡΩΜΗΟΣ26 Ιουνίου, 2014 20:17

    Χειρότερη και από αποικία η Ελλάδα. Τρεις μήνες πριν ήξερε ο Χαρδούβελης ότι θα γινόταν υπουργός Οικονομικών!

    Η γυναίκα του παραιτήθηκε τον Μάρτιο από την εταιρεία Kantor, που έκανε μελέτες για τα Μνημόνια και για έργα της κυβέρνησης, για να μην υπάρχει ασυμβίβαστο! Δεν φαντάζομαι να έχει παράπονα από το ελληνικό κράτος το ζεύγος Χαρδούβελη. Από τη μέρα που βγήκαν στην αγορά να δουλέψουν, πάντα υπήρχε μια θέση για αυτούς. Μια μικρή ματιά να ρίξει κανείς στο βιογραφικό τους, το διαπιστώνει αμέσως. Και μάλιστα σε θέσεις top.
    Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, επί διοικητή Λουκά Παπαδήμου, και αναπληρωτής του στην ΕΚΤ, σύμβουλος ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, οικονομικός σύμβουλος στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής Οικονομικών Μελετών της Eurobank και παράλληλα καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Παπαδήμου το εξάμηνο που ήταν πρωθυπουργός. Και τώρα ξαφνικά, διά της... επιφοιτήσεως Σόιμπλε, ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, τη στιγμή που δεν ήταν στη λίστα των υποψηφίων.
    Ειλικρινά, μπορεί να μου πει κανείς πόσοι άλλοι Έλληνες είχαν την... τύχη του κ. Χαρδούβελη, ο οποίος, όπως βλέπω από το βιογραφικό του, ούτε μία ώρα δεν έχει μείνει άνεργος;
    Ζηλευτή είναι η πορεία και της συζύγου του υπουργού Οικονομικών Σούζαν Μπετζιάν, αρμενικής καταγωγής. Από τη στιγμή που επέστρεψαν από την Αμερική στην Ελλάδα, πέρασε από κολοσσούς ξένων εταιρειών με έδρα την Αθήνα, όπως η ΤΟΥΟΤΑ, ενώ από τον περασμένο Γενάρη ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων Kantor, η οποία μεταξύ άλλων αναλάμβανε την εκπόνηση αρκετών μελετών για έργα της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά και για μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Μία παράγραφος στη συνέχεια του προφίλ του ζεύγους Χαρδούβελη στο σάιτ iefimerida με βάζει σε... πονηρές σκέψεις. Διαβάζω συγκεκριμένα: «Ωστόσο η ίδια αποχώρησε τον Μάρτιο, πολύ πριν ο κ. Χαρδούβελης ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, αποφεύγοντας έτσι τα αρνητικά σχόλια περί ασυμβίβαστου μεταξύ των δραστηριοτήτων της ίδιας και του συζύγου της».
    Αυτόματα προκύπτει η αυτονόητη διαπίστωση και το ερώτημα: Ήξερε η κυρία Χαρδούβελη ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ότι ο άνδρας της θα πήγαινε υπουργός Οικονομικών στη θέση του Στουρνάρα. Προφανέστατα, θα της το είχε πει ο σύζυγός της, τον οποίο όμως ποιος είχε ειδοποιήσει; Ποιος άλλος από τον Στουρνάρα; Χωρίς να αποκλείεται και ο ίδιος ο Σόιμπλε. Και όλα τα άλλα που κυκλοφορούσαν για Χρύσανθο Λαζαρίδη, Παπασταύρου, Σταϊκούρα κ.λπ. ήταν κουτόχορτο για τον λαουτζίκο...
    Για όλα φροντίζουν οι απέξω. Και οι μέσα, ως καλοί υπάλληλοι, εκτελούν... Υπάρχει κανείς που να έχει ακόμη την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα είναι... ανεξάρτητη χώρα; Αποικία έχει γίνει, όπου τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Γερμανοί... Και σφάζουν και κρεμάνε, με μαχαίρι και σχοινί το ευρώ...
    ΕΡΩΤΗΣΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίδια τακτική, προφανώς ένας ο ιθύνων νους που σχεδιάζει τα πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή