Νευρόσπαστοι πολιτικοί... - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

23/06/2014

Νευρόσπαστοι πολιτικοί...

Έχει περάσει ένας μήνας από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και στην Ευρώπη η μάχη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαίνεται. Μέρα με την ημέρα έρχονται στο φως στοιχεία που προξενούν αποστροφή αλλά και έντονο προβληματισμό, όσον αφορά στο ήθος και τον πολιτισμό που πρεσβεύουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Βέβαια, αυτά τα πρότυπα είναι συνεπή και εναρμονισμένα με τον πολιτισμό των απογόνων των Φράγκων και δεν έχουν καμία σχέση με  τα πρότυπα των πολιτικών ανδρών που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας.

Η Βρετανική, σκανδαλοθηρική και όχι ιδιαίτερα σοβαρή, εφημερίδα Daily Mail δημοσιοποιεί άρθρο του Γερμανικού Der Spiegel το οποίο σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που παραθέτει, επιχειρεί να δώσει ένα καίριο χτύπημα στο πολιτικό προφίλ του Jean-Claude Juncker, υποψήφιου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η Daily Mail αναφέρει ότι η αδυναμία του Jean-Claude Juncker στο ποτό είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες, ενώ επικαλείται ανώτατο Βρετανό αξιωματούχο που υποστηρίζει ότι «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχονται ότι ο Juncker είναι ο λάθος άνθρωπος για αυτή την θέση, αλλά έχουν υποχωρήσει στους Γερμανούς. Ας τους αφήσουμε να τον ψηφίσουν δημοσίως, ώστε να ξέρουμε σε ποιον θα καταλογίσουμε το φταίξιμο όταν αυτός θα αποτύχει παταγωδώς». Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει πως ο Juncker θα σαμποτάρει την προσπάθειά του για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., και δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την στήριξη που του παρείχε η Γαλλία και ο Francois Hollande, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες της Αριστεράς. Ο Cameron έχει προειδοποιήσει ότι αν εκλεγεί ο Juncker, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ακόμα πιο πιθανό να ψηφίσει την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Θέλοντας να τεκμηριώσει ότι ο Juncker έχει πρόβλημα αλκοολισμού, και άρα είναι ακατάλληλος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Daily Mail παραθέτει δηλώσεις διαφόρων πηγών επί του θέματος όπως: ότι «Ο κ. Juncker φέρεται να πίνει κονιάκ για πρωϊνό», σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή, ή ότι ο Juncker κατά τη διάρκεια συνάντησης φέρεται να ήταν τύφλα στο μεθύσι και ότι χρησιμοποιούσε άσχημη γλώσσα, ή ότι Γερμανικό περιοδικό αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Achtung, Alkoholkontrolle!» (Προσοχή, αλκοστέστ!) ότι «ο Juncker έπινε πάρα πολύ για πολλά χρόνια» ή ότι κορυφαία Ολλανδή πολιτικός τον αποκάλεσε «πεισματάρη πότη» αναγκάζοντας τον Juncker να εκδώσει μια οργισμένη διάψευση. Κατόπιν το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά σε προηγούμενο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel και τα όσα είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας επί του θέματος, ενώ αναφέρεται και σε άλλο ένα δημοσίευμα, των Financial Times αυτή τη φορά, το οποίο υποστήριζε ότι ο κ. Juncker ήταν πάντα αντικείμενο κουτσομπολιού στις Βρυξέλλες. «Έχει αποδείξει την ικανότητά του να κάνει ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες εμπλουτισμένες με κονιάκ και τσιγάρα».

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μεγάλο θόρυβο που προσπαθεί να καλύψει κάτι αρκετά σοβαρό. Είναι δεδομένο ότι ο David William Donald Cameron βρίσκεται σε δεινή θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βούληση του Βρετανικού λαού είναι αντίθετη με την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό φάνηκε καθαρά με τη σαφέστατη στήριξη και επιλογή του UKIP και του Nigel Farage. Ο Farage είναι σίγουρο πως θα ταράξει τα νερά στην Ε.Ε. και αυτό εκτοξεύει τη δημοτικότητά του στα ύψη. Ο Cameron από την άλλη μεριά "σύρθηκε" στο να επιλέξει μια πολιτική αντι-ευρωπαϊκή, ενώ η προτίμησή του ήταν πάντοτε υπέρ της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή μαζί με τη Merkel, εκτιμώ, παίζουν ένα παιχνίδι σε βάρος της εκλεγμένης πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και θα φέρουν στο προσκήνιο το πρόσωπο που έχουν ήδη προαποφασίσει για αυτό το ρόλο. Ένα πρόσωπο που θα βαδίσει χωρίς απόκλιση στο Ευρωπαϊκό όραμα της Γερμανίας. Ακόμα κι αν εκλεγεί ο Juncker θα είναι πάντοτε στο στόχαστρο και υποψήφιος προς παραίτηση. Ακόμα κι αν εκλεγεί θα έχει ημερομηνία λήξης. Επαναλαμβάνω πως πρόκειται για προσωπική μου εκτίμηση και μόνο.

Σημείωση: Νευρόσπαστο στα αρχαία Ελληνικά ονόμαζαν το αγαλματίδιο τα οποίο είχε "σπαστές" αρθρώσεις, αυτά που εμείς σήμερα λέμε μαριονέτες... Τότε το έλεγαν κουκλοθέατρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου