Κύπρος: Εντός άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, εκτός οι Τούρκοι χαίρονται! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/05/2014

Κύπρος: Εντός άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, εκτός οι Τούρκοι χαίρονται!

Ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας καθησυχάζει τους Τούρκους και ζητάει την εμπιστοσύνη τους για την πορεία του Κυπριακού, στο εσωτερικό ο αντιπερισπασμός φουντώνει, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα (6/5/2014) από τη Βουλή ο κατάλογος με τις εκροές χρημάτων που αφορούν στην «κλειστή περίοδο», δηλαδή από τις 16 μέχρι τις 27 Μαρτίου. Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι συναλλαγές μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Ο κατάλογος δόθηκε την περασμένη βδομάδα από τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών.

Τη δεδομένη περίοδο θυμίζουμε υπήρχαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και οι όποιες εκροές κεφαλαίων γίνονταν μόνο κατόπιν κοινοποίησης αλλά και εγκρίσεως της Κεντρικής Τράπεζας. Το συγκεκριμένο κατάλογο είχε δώσει στην επιτροπή Θεσμών η Κεντρική Τράπεζα και τα κόμματα είχαν επιφυλαχθεί όσον αφορά στη δημοσιοποίηση του μέχρι το καλοκαίρι για να διευκρινιστούν κάποια στοιχεία.

Για την Τράπεζα Κύπρου μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου καταγράφηκαν 24 πράξεις. Για τη Λαϊκή καταγράφηκαν 258 πράξεις την περίοδο μεταξύ 19 και 31 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία ήταν υπό κατάρρευση. Όλες οι πράξεις αφορούν νομικά πρόσωπα, πρόκειται όπως διαπιστώνουμε για πετρελαϊκές, χρηματιστηριακές αλλά και φαρμακευτικές εταιρείες, για τις οποίες ίσως να υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις για τη διακίνηση κεφαλαίων.

Υπάρχουν όμως και εκροές δεκάδων εκατομμυρίων από την JCC, εταιρεία ελέγχου πιστωτικών καρτών, πίσω από την οποία δε διαφαίνονται οι λεπτομέρειες των συναλλαγών. Πάντως από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού κατήγγειλε ότι κάποιες εταιρείες ανήκουν σε δημόσια, θεσμικά, εκτεθειμένα πρόσωπα. 

Για να καταλάβετε το μέγεθος της διαφθοράς και της σήψης, διαβάστε να δείτε τι λέει ο πρώην πρόεδρος της ECB, Jean-Claude Trichet όταν κλήθηκε να σχολιάσει την περίπτωση της Κύπρου: Αφού πρώτα υπέδειξε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν πάρα πολύ σημαντικό και πως η μη τήρησή του μπορεί να εξηγήσει πολλά από τα προβλήματα, είπε επίσης πως σημαντικό στοιχείο ήταν και η Τραπεζική Ένωση καθώς και οι κανόνες διακυβέρνησης σε επίπεδο προϋπολογισμού και σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο. Σημείωσε με σημασία ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν πραγματικά ιδιαίτερη, καθώς το Α.Ε.Π. της χώρας είναι μικρό, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα ήταν γιγάντιο και η βοήθεια που πήρε η Κύπρος από την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν πολύ μεγάλη ως ποσοστό του Α.Ε.Π. της και πρόσθεσε με νόημα πως αναφέρθηκε σε αυτά τα στοιχεία «γιατί χωρίς να έχουμε υπόψη αυτά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση της Κύπρου ως έσχατη λύση, γιατί τελικά όλες αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν από την Κύπρο. Και η Κυβέρνηση και η κυπριακή Βουλή, με την υποστήριξη της υπόλοιπης Ευρώπης πήρε αυτές τις αποφάσεις» και κατέληξε λέγοντας ότι «ήταν μια τελείως ιδιαίτερη και μοναδική περίπτωση».

Για μένα η εξήγηση είναι απλή και ταιριάζει απόλυτα με τα τεκταινόμενα από την πλευρά του προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας. Θυμάστε την παρότρυνση-καθοδήγηση του John Kery στον αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν λίγο καιρό στις Η.Π.Α.; "Είναι καιρός να προωθήσετε τις θέσεις μας σε ζητήματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας τώρα που ο Ελληνικός και ο Κυπριακός λαός είναι εξουθενωμένος από την παρατεταμένη οικονομική κρίση". Αν εσείς την ξεχάσατε, να είστε σίγουροι πως την θυμούνται και την εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια στην Ελλάδα και στην Κύπρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου