Ύποπτη αμερικάνικη προφητεία για τις ευρωεκλογές! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

20/05/2014

Ύποπτη αμερικάνικη προφητεία για τις ευρωεκλογές!

Μια πολύ ύποπτη και περίεργη "προφητεία" κάνει σήμερα (20/5/2014) η Bank of America – Merrill Lynch και φιλοξενεί το Fortune και μάλιστα με τον εξίσου περίεργο τίτλο: H Bank of America φοβάται πολιτικό «ατύχημα» στην Ελλάδα (!;!;!;) Μάλλον "μοιάζει" και πάλι με οδηγία, όπως και στην περίπτωση του νέου χρεογράφου τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, σε σημερινή της ανάλυση για την Ελληνική οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες κάνει αναφορά και στις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής 25 Μαΐου. Ο οίκος επισημαίνει πως η ανάπτυξη εξακολουθεί να εκπλήσσει θετικά, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν. Ένας από αυτούς είναι η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς όπως αναφέρει η BofA, ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Ε.Ε. αυξάνει την πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών, κάτι που θα εκλαμβανόταν αρνητικά από την αγορά με «φόντο» την πολιτική αβεβαιότητα, την καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την περαιτέρω καθυστέρηση στις συζητήσεις για ανακούφιση του χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI).

Η επενδυτική τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 0,3% το 2014 στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η αργή βελτίωση θα συνεχιστεί, απουσία τυχόν πολιτικών κρίσεων, καθώς η οικονομική επιβράδυνση συνεχίζει να αμβλύνεται. Στους κινδύνους για την ανάπτυξη, παραθέτει την εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, τα υψηλά -ακόμη- επίπεδα του χρέους καθώς και τους πολιτικούς κινδύνους, ειδικά σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Όσον αφορά στις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, είναι ενδεικτικές οι προτάσεις της: Από τον τραπεζικό κλάδο, η Bank of America Merrill Lynch ξεχωρίζει τις μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, δίνοντας σύσταση «αγοράς». Ο οίκος σημειώνει ότι από καιρό πιστεύει στην ιστορία ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, αλλά υποστηρίζει πως οι αποτιμήσεις της αγοράς αντικατόπτριζαν την ανάκαμψη. «Πιστεύουμε πως η ανάκαμψη των μάκρο και οι μεταρρυθμίσεις του κλάδου θα καθοδηγήσουν την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου την περίοδο 2014-2017», σημειώνεται στην έκθεση. Προσωπική μου, όμως, εκτίμηση είναι πως αναφέρεται μόνο στις δύο από τις τέσσερις τράπεζες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα γιατί αφήνει σαφώς να περάσει το μήνυμα της πώλησης των άλλων δύο που είναι ήδη δρομολογημένο. Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί σύσταση αγοράς και για τον ΟΤΕ, το «top pick» του από τον κλάδο τηλεπικοινωνιών. «Αν και το πρώτο τρίμηνο δεν έλαμψε και τόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως οι υποκείμενες τάσεις παραμένουν υποστηρικτικές. Οι πρωτοβουλίες μείωσης κόστους και απομόχλευσης αποδίδουν και αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο υπόλοιπο του έτους», αναφέρει για τον οργανισμό. Η Bank of America Merrill Lynch είναι «neutral» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ενώ μεγάλο μέρος της ανάκαμψης έχει προεξοφληθεί. Εδώ την ιστορία της ανάκαμψης «αφηγούνται» η καινοτομία προϊόντος και ο έλεγχος του κόστους υπό τη νέα διοίκηση, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για το πως άλλαξε χέρια η πιο επικερδής εταιρεία που είχε στην κατοχή του το Ελληνικό κράτος.

Όπως και να δει κανείς το δημοσίευμα, είναι ωμή παρέμβαση! Κατευθυντήρια γραμμή και επιχειρήματα για τον πρωθυπουργό. Το θέμα είναι πως αν τα υιοθετήσει θα μας έχει απροκάλυπτα αποκαλύψει το ποιος είναι το αφεντικό του, εκτός από τις Βρυξέλλες. Τον χαρακτηρίζει άλλωστε η "ευκολία" του να αλλάζει άποψη και να "κρεμάει" (για να μη πω καμιά πιο βαριά "εφιαλτική" έκφραση) αυτούς που τον στήριξαν και τον ανέδειξαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου