Διαψεύδει την κυβέρνηση ΚΑΙ η τριμηνιαία έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/05/2014

Διαψεύδει την κυβέρνηση ΚΑΙ η τριμηνιαία έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής!

Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων; Εκ των έσω αυτή τη φορά, μία ακόμη διάψευση των όσων ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αποτελεί η τριμηνιαία έκθεση Ιανουάριος-Μάρτιος 2014 του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αφού αμφισβητεί τα βασικά σημεία του «success story» ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει το Μεσοπρόθεσμο πολύ αισιόδοξο. Μέσα στις 59 σελίδες που απαρτίζουν την έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τους στόχους που έχει θέσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα την επόμενη τετραετία. Χαρακτηριστικά αναφέρει «οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου αν και έχουν μετριασθεί για την διετία 2014-2015, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ιδίως για την επόμενη περίοδο 2016-2018».

Στην έκθεση του Γραφείου αναφέρεται πως παρά την -τάχα- επιτυχή έκδοση του νέου χρεογράφου, η Ελληνική οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να υπόκειται στους κανόνες εποπτείας που έχει θέσει η Τρόικα και συνεπώς -συμπληρώνω- δεν ελέγχει η ίδια την πορεία της οικονομίας της! Επίσης οι συντάκτες επισημαίνουν ότι πρέπει να ξεκινήσει το γρηγορότερο η διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του δημόσιου χρέους υποστηρίζοντας ότι «Η συγκυρία στην Ευρώπη είναι ευνοϊκή, καθώς φαίνεται ότι επανεξετάζονται εκεί οι αρχικές επιλογές σε θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης και χρέους».

Το κείμενο είναι κατηγορηματικό όσον αφορά στο σχεδιασμό που αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού όπως αναφέρει «ότι επιτεύχθηκε έως τώρα από πλευράς εσόδων οφείλεται περισσότερο στις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και σε νέους φόρους παρά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Παράλληλα τονίζουν πως η έως τώρα πτώση των εισοδημάτων και οι συνεχείς ανασχεδιασμοί στο φορολογικό σύστημα δεν μας επιτρέπουν κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη για γρήγορη αύξηση των εσόδων και μείωση της φοροδιαφυγής.

Από τα πυρά των συντακτών της Εκθεσης δεν γλίτωσε ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού κατηγορούν -έμμεσα- το ΣΥΡΙΖΑ πως εγκλώβισε τη δημόσια συζήτηση σε ένα παραπλανητικό δίλημμα: «Από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής, κυρίαρχο είναι το ζήτημα της αυτονομίας, που στη δημόσια συζήτηση εγκλωβίσθηκε στο παραπλανητικό δίλημμα «Μνημόνιο ή όχι άλλο Μνημόνιο».

Αναλυτικά η έκθεση έχει ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου