Διεθνείς έρευνες: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πια ελευθερία του Τύπου - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/05/2014

Διεθνείς έρευνες: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πια ελευθερία του Τύπου

Τα αποτελέσματα δύο πολύ σημαντικών οργανισμών που μελετούν την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, συγκλίνουν σε ένα κοινό συμπέρασμα: Η χώρα μας συγκαταλέγεται σε αυτές όπου δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου (και όχι μόνο). Είναι κάτι αναμενόμενο -δυστυχώς- σε μια χώρα που δεν σέβεται πλέον τίποτε και που τα πάντα είναι ένα ψέμα και μια κακοστημένη φαρσοκωμωδία.

Η έκθεση του Reporters Without Borders (R.W.B.) που συντάσσεται κάθε χρόνο αποτυπώνοντας την παγκόσμια κατάταξη στην ελευθερία του Τύπου με βάση έρευνα που πραγματοποιεί, αναδεικνύει το πρόβλημα στην Ελλάδα και επισημαίνει την άμεση σχέση όχι μόνο της δημοκρατίας αλλά και της οικονομίας με την ελευθεροτυπία.

Τα κριτήρια που καθορίζουν την ελευθερία του Τύπου είναι οι επιθέσεις, συλλήψεις, φυλακίσεις και δολοφονίες δημοσιογράφων αλλά και η κυβερνητική παρεμβατικότητα, η αυτολογοκρισία και την εξάρτηση των ΜΜΕ από οικονομικά συμφέροντα όπως αυτά καταμετρώνται από τις απαντήσεις στην έρευνα των ερωτώμενων δημοσιογράφων, νομικών, καθηγητών καθώς και οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου σε 180 χώρες.

Η Ελλάδα από την 31 θέση –που βρισκόταν πριν τα μνημόνια- έπεσε στη θέση 99 στην παγκόσμια κατάταξη και έχει πλέον την προτελευταία θέση ευρωπαϊκής χώρας -πριν από την Βουλγαρία. «Είναι συγκλονιστικό στη παλαιότερη δημοκρατία να απειλείται συστηματικά η ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία 5 χρόνια και έχει βυθιστεί περισσότερο από 50 θέσεις στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου στην παγκόσμια κατάταξη», αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα.

Το εθνικό συμφέρον προβάλλεται συνήθως ως ο κυριότερος λόγος για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στις δικτατορίες που καταλαμβάνουν σταθερά τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη αλλά και στις δημοκρατίες. Στις δικτατορίες οι δημοσιογράφοι απειλούνται με καταδίωξη, φυλάκιση ή ακόμα κινδυνεύει και η ζωή τους. Στις δημοκρατίες έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση την κυβερνητική παρεμβατικότητα, την αυτολογοκρισία και την αποδυνάμωση του ρόλου τους καθώς πλήττεται η βιωσιμότητα των ΜΜΕ και αυξάνεται η εξάρτησή τους από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Όπως εξηγείται στην έκθεση των R.W.B. από το 2007 η οικονομική κρίση έπληξε τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης σκληρά, καθώς οι λίγοι πλούσιοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν τα ΜΜΕ της χώρας επέλεξαν πιο κερδοφόρους τομείς δραστηριότητας. Πέρα όμως από τις οικονομικές δυσκολίες, τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν την κακή φήμη ότι βασίζουν τη λειτουργία τους εδώ και πολλά χρόνια σε πελατειακές σχέσεις. Έτσι οι Έλληνες δημοσιογράφοι στα χρόνια της κρίσης υπήρξαν συχνά θύματα είτε της αστυνομικής βίας είτε βίας των διαδηλωτών που τους κατηγορούν για συμπαιγνία με την κυβέρνηση. Επίσης οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής –που ενισχύθηκε το 2012 μαζί με την οικονομική κρίση- και οι υποστηρικτές τους στοχεύουν ανοιχτά στους δημοσιογράφους. Το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 αποτέλεσε μια άνευ προηγουμένου απόφαση σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλον ένα λόγο για την πτώση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη.

Πρώτες στη λίστα της ελευθερίας του Τύπου είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 46η θέση.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η έκθεση της Freedom House η οποία αναφέρει πως η βαθμολόγηση της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου υποχώρησε δεκαεπτά ολόκληρες μονάδες. Σύμφωνα με την έκθεση της Freedom House, το 2013 η Ελλάδα συγκέντρωσε 46 μονάδες και βρέθηκε στην 92η θέση του καταλόγου, ενώ την προηγούμενη χρονιά συγκέντρωνε 41 μονάδες και κατατασσόταν 85η.

Όσο για τη βασική αιτία της υποβάθμισης της χώρας, δεν είναι άλλη από το κλείσιμο της ΕΡΤ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δηλώνει η επικεφαλής αναλύτρια τoυ Freedon House, Jennifer Dunham η οποία είπε πως “η ΕΡΤ ήταν το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο με εμβέλεια σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν τα ιδιωτικά μέσα και το κλείσιμο της προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Παράλληλα, η απόλυση μέσα σε μια μέρα, χιλιάδων δημοσιογράφων και τεχνικών ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια που ήδη επικρατούσε στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Το μεταβατικό σχήμα που δημιουργήθηκε είναι σαφώς υποβαθμισμένο από την ΕΡΤ και υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο από την κυβέρνηση της χώρας” και συμπλήρωσε πως "εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα μέσα στα οποία εργάζονται και αντίστοιχα τα μέσα ενημέρωσης εξαρτώμενα από την κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται θέματα που θα έβλαπταν την κυβερνητική πολιτική ή να καλύπτονται με τρόπο ευνοϊκό προς την Ελληνική κυβέρνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου