Το ανέκδοτο της ημέρας: Η Ε.Ε. ευημερεί! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

22/05/2014

Το ανέκδοτο της ημέρας: Η Ε.Ε. ευημερεί!

Η Ευρώπη των λαών! Η Ευρώπη της ειρήνης! Η Ευρώπη της ευημερίας! μπλα μπλα μπλα ... μπλα! Τα ίδια και τα ίδια λόγια στο εφιαλτικό παραμύθι που τελειώνει με το "ζώντας αυτοί καλά κι εμείς... χειρότερα"! Ακόμα παλεύουν οι Ευρωπαίοι να μας πείσουν πως η Ε.Ε. έχει σωστό προσανατολισμό, πως βαδίζει με γνώμονα το συμφέρον των κρατών-μελών της! Επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω χωρίς αποδείξεις, πάμε μαζί να δούμε την Ε.Ε. και τη συμβολή της στην ανάπτυξη των μελών της, όπως αυτή αποτυπώνεται στο δυνατό της σημείο που δεν είναι άλλο παρά η οικονομία. Μην ξεχνάμε πως αρχικά ξεκίνησε σαν οικονομική ένωση και στην πορεία μετασχηματίστηκε στο σημερινό της μόρφωμα.

Έτσι, λοιπόν, διαβάζουμε πως: κατά 1,1% υποχώρησε το Α.Ε.Π. στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα η Eurostat. Παρόλα αυτά η Ελληνική κυβέρνηση ακόμα πανηγυρίζει το λογιστικό της τρικ που ονόμασε πρωτογενές πλεόνασμα. Σε ετήσια βάση το Α.Ε.Π. αυξήθηκε κατά 0,9% στην ευρωζώνη και κατά 1,4% στην Ε.Ε., ενώ σε τριμηνιαία βάση η αύξηση ήταν 0,2% στην ευρωζώνη και 0,3% στην Ε.Ε. Επίσης η Ελλάδα εμφάνισε αποπληθωρισμό -1,6% τον Απρίλιο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με -1,3% και η Κύπρος με -0,4%, σύμφωνα και πάλι με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,5% το Μάρτιο σε 0,7% τον Απρίλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 1,2%. Στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός αυξήθηκε την ίδια περίοδο από 0,6% σε 0,8%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 0,1%. Στην Ε.Ε. τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στην Αυστρία και τη Ρουμανία (από 1,6%) και ακολούθησαν η Φινλανδία με 1,3% και η Γερμανία με 1,1%. Σε σχέση με τον Μάρτιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε επτά κράτη- μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δεκαέξι κράτη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά τα στοιχεία που αφορούν στο Α.Ε.Π. καταδεικνύουν πολύ ανησυχητικά σημάδια. Η ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2014, στο μισό των προβλέψεων των οικονομολόγων. Η Γερμανία, ως συνήθως, κατείχε ηγετική θέση σημειώνοντας ανάπτυξη 0,8%. Το πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς στις χώρες όπου παρατηρείται δήθεν επιστροφή στην ανάπτυξη: τα σκληρά δοκιμαζόμενα κράτη της νότιας Ευρώπης, καθώς επίσης και την Ιρλανδία. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν βελτιώνονται καθόλου. Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, ακολουθώντας τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων τριμήνων. Η Γαλλία, αφού αυξήθηκε 0,6% το 2ο τρίμηνο του 2013, κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη. Η Πορτογαλία συρρικνώθηκε 0,7%, μετά από θετικούς αριθμούς στους προηγουμένους εννέα μήνες. Μολονότι δεν υπήρχαν στοιχεία για την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο 1ο τρίμηνο, σκοπίμως κατά την άποψή μου, καμία χώρα δεν παρουσιάζει ανάπτυξη. Το Ελληνικό Α.Ε.Π. μειώθηκε κατά 2,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, και η Ιρλανδία αναπτυσσόταν αργά με 0,2%. Η μοναδική χώρα που εμφανίζει μια συνεχή ανοδική τάση, παρότι μέτρια, είναι η Ισπανία. Σημείωσε ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2014, μετά από μια στασιμότητα τους τελευταίους εννέα μήνες του 2013.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το τι επιφυλάσσει το μέλλον στην Ε.Ε. αν αυτή παραμείνει με τη σημερινή της μορφή. Χαρακτηριστική των προθέσεων των ηγετών στις Βρυξέλλες είναι η άποψη που εξέφρασε ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Harald Uhlig: «Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους», λέει ο Uhlig αναφερόμενος στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και στην Ιρλανδία. «Ο ένας είναι η έξοδος από το ευρώ, έτσι ώστε το κόστος να μειωθεί στο νέο νόμισμα σε σχέση με το κόστος σε άλλες χώρες. Ο άλλος είναι ένας συνδυασμός της αύξησης της παραγωγικότητας και μείωσης του κόστους εργασίας. Αυτό θα ήταν μια πολύ καλύτερη πορεία». Επειδή ξέρουμε πως την έξοδο από το ευρώ δεν την θέλουν οι Ευρωπαίοι, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η μόνη λύση που απομένει: να στύψουν στην κυριολεξία την εργατική τάξη του νότου! 

ΟΧΙ κ. καθηγητά! Η λύση είναι πολύ απλή και δεν έχει καμία σχέση με τα όσα λέτε! Η λύση είναι μία: Να αφήσετε ήσυχη την κάθε χώρα-μέλος να βρει το δρόμο της! Δεν ξέρω για τις υπόλοιπες, αλλά η Ελλάδα και μπορεί και θα βρει τη λύση! Γιατί την έχει! Ας γίνει η 25η Μαΐου η νέα 25η Μαρτίου για τον τόπο μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου