Μέχρι και η καγκελάριος της Γερμανίας αγανάκτησε με τη σκέψη πως η Αγία του Θεού Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί. Κι όμως! Οι "πιστοί" μας άρχοντες δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα! Βλέπετε δεν επηρεάζει -ή έτσι νομίζει η αφέλειά τους- την πορεία τους προς τις εκλογές! Δεν θεωρούν πως είναι ένα θέμα που τους προσθέτει ή τους αφαιρεί ψήφους! Δεν τους ενδιαφέρει! Άλλωστε έχουν την δική τους μέθοδο παραπλάνησης του κόσμου.
Πρόκειται όμως για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο, σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες αλλά και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Τουρκίας. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει -ως όφειλε άλλωστε λόγω της κρισιμότητας του- την διεθνή κοινή γνώμη και μάλιστα η υπόθεση της Αγίας του Θεού Σοφίας αποτέλεσε θέμα και στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Πληροφορίες τόσο του Γερμανικού Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΝΑ), όσο και της Deutsche Welle που βασίζονται σε κύκλους που συμμετείχαν στις συνομιλίες, κάνουν λόγο για οργισμένη αντίδραση της Angela Dorothea Merkel αναφορικά με τις δημόσιες δηλώσεις του Recep Tayyip Erdoğan να μετατρέψει την Αγία του Θεού Σοφία σε τέμενος. Η καγκελάριος φέρεται να χαρακτήρισε την πρόθεση ως απαράδεκτη. Ας σημειωθεί ότι η στάση της είναι πολύ πιο κατηγορηματική από αυτή του Γερμανικού υπουργείου εξωτερικών. Στη καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η οποία διεξαγόταν την ίδια περίπου ώρα με τη συνάντηση των κ.κ. Merkel και Βαρθολομαίου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου, Sawsan Chebli, δήλωνε ότι ναι μεν το σημερινό καθεστώς της Αγίας του Θεού Σοφίας ως μουσείο «ικανοποιεί όλους» συγχρόνως όμως διαβεβαίωνε ότι «η τελική απόφαση ανήκει στην Τουρκία».
Επίσης, την αντίθεση του στην πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού εξέφρασε και ο επόμενος συνομιλητής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων και τουρκικής καταγωγής Cem Özdemir, ο οποίος δήλωσε στη Deutsche Welle: «Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα μιας τέτοιας πρόθεσης. Η Τουρκία δεν υστερεί από τζαμιά –αντιθέτως. Πρόκειται μάλλον για μια χειρονομία ταπεινωτικού χαρακτήρα για τους χριστιανούς, για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τον Mustafa Kemal Atatürk ήταν κατά την άποψη μου ένα έξυπνο και σωστό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και αν είναι να ανοίξει για θρησκευτικές λειτουργίες, τότε όχι μόνο για τους μωαμεθανούς αλλά θα πρέπει και ο Πατριάρχης να έχει τη δυνατότητα να κάνει λειτουργίες».
Σκεφτείτε πως ακόμα και η Τουρκική εφημερίδα Hurriyet, στην αρχή της εβδομάδας είχε παρόμοια θέση με αυτή του Özdemir, σε άρθρο του Ertuğrul Özkök με τίτλο "Γιατί επικεντρωθήκαμε στην Αγία (του Θεού) Σοφία;", ενώ αντίδραση υπήρξε και από Αμερικανικής πλευράς όταν η Αμερικανική Επιτροπή Θρησκευτικών Ελευθεριών (USCIRF) στη φετινή έκθεσή της βαθμολόγησε αρνητικά την Τουρκία και αντιτάχθηκε στο άνοιγμα της Αγίας του Θεού Σοφίας σαν προσκύνημα και τόπο προσευχής των μουσουλμάνων.
Οι Έλληνες πολιτικάντηδες όμως, αγνοούν επιδεικτικά την ιστορία και τις ρίζες της Πατρίδος μας. Έτσι όπως θα τους αγνοήσει η ιστορία που γράφεται επί των ημερών μας. Σε λίγο καιρό, εύχομαι, ελπίζω και παλεύω να μη τους θυμάται κανείς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου