Με φόντο την ψυχροπολεμική υποτροπή στις σχέσεις Η.Π.Α. και Ρωσίας λόγω της Ουκρανικής κρίσης, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Αμερικανικής αεροπορικής δύναμης στον Ειρηνικό, βάσει των οποίων Ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν κοντά στις ακτές της Καλιφόρνιας και στην αμερικανική βάση του Guam στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τον πτέραρχο Καρλάιλ, η δραστηριότητα της Ρωσικής αεροπορίας έχει ενισχυθεί τελευταία και πάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος και την κορεατική χερσόνησο, συνδέεται δε άμεσα με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ανώνυμος Ρώσος αξιωματούχος διέψευσε τις αιτιάσεις του Αμερικανού στρατιωτικού, δηλώνοντας στο πρακτορείο Itar-Tass: «Το να θεωρεί κανείς πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες πτήσεις αεροσκαφών πάνω από διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι τουλάχιστον παράδοξο».
Στο μεταξύ, σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξαν χθες οι διπλωματικές διαβουλεύσεις της Βιέννης για το Ουκρανικό πρόβλημα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αυστριακή πρωτεύουσα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Viktorovich Lavrov υποστήριξε ότι μια νέα διεθνής διάσκεψη, έπειτα από εκείνη της Γενεύης, στις 17 Απριλίου, «δεν θα έχει καμία προστιθέμενη αξία» αν δεν συμμετάσχουν σε ισότιμη βάση και εκπρόσωποι των εξεγερμένων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Μόσχα θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου, ο Sergey Viktorovich Lavrov δήλωσε: «Θα ήταν αρκετά παράξενο να γίνουν εκλογές τη στιγμή που ο στρατός αναλαμβάνει δράση εναντίον μέρους του Ουκρανικού πληθυσμού. Η Ουκρανία δεν είναι Αφγανιστάν». Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση μόνον εφόσον είχε προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση για τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ομόσπονδο κράτος.
Προ της 25ης Μαΐου, μια άλλη σημαδιακή ημερομηνία αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ως προς την τροπή που θα λάβουν οι εξελίξεις. Την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μαΐου, προβλέπεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στις βιομηχανικές, ανατολικές περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk με το ερώτημα της αυτονομίας τους από το Κίεβο. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος -την οποία προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση του Κιέβου με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της- θα σηματοδοτούσε την ντε φάκτο απόσχιση της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Donbas», η οποία στη συνέχεια είναι πιθανό να ζητήσει την προστασία Ρωσικών στρατευμάτων, κατά το πρότυπο της Κριμαίας. Χθες χιλιάδες ανθρακωρύχοι της περιοχής κατέβηκαν σε απεργία και πολλοί από αυτούς έσπευσαν να εγγραφούν στις τοπικές πολιτοφυλακές και σε επιτροπές πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Στο πεδίο των επιχειρήσεων, η ένταση ήταν αισθητά μικρότερη χθες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24ωρα. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού που έχουν περικυκλώσει την πόλη Slaviansk, οχυρό των αυτονομιστών, απέφυγαν να προωθηθούν προς το κέντρο της πόλης ύστερα από τη σφοδρή αντίσταση που συνάντησαν το προηγούμενο διήμερο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Arsen Borysovych Avakov, τέσσερις στρατιώτες και τριάντα πολιτοφύλακες έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη των επιχειρήσεων ο Ουκρανικός στρατός έχει χάσει τέσσερα ελικόπτερα. Τεταμένη παρέμενε η ατμόσφαιρα και στην Οδησσό, όπου οι Αρχές αντικατέστησαν τον διοικητή και τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής, ύστερα από τον θάνατο 42 φιλορώσων κατά τον εμπρησμό του κτιρίου των συνδικάτων από αντιπάλους τους και την απελευθέρωση 67 κρατουμένων ύστερα από έφοδο οργισμένων διαδηλωτών στο αρχηγείο της αστυνομίας.
Τέλος, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, στέλνοντας στη Σεβαστούπολη πρόσθετα υποβρύχια και πλοία νέας γενιάς.
Πηγές: Itar-Tass, RIA Novosti, Agence France-Presse (AFP), "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου