Μικρές λεπτομέρειες, μεγάλες διαφορές! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/03/2014

Μικρές λεπτομέρειες, μεγάλες διαφορές!

Μικρές λεπτομέρειες, αλλά τεράστια διαφορά νοοτροπίας! Δείτε την νοοτροπία του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin έναντι όλων των άλλων "ηγετών" του υπολοίπου κόσμου.

Οι "ηγέτες" των υπολοίπων κρατών της υφηλίου στηρίζονται στους συμβούλους ασφαλείας τους και τις συμβουλές τους, τη στιγμή που ο ηγέτης της Ρωσίας στην δική του εμπειρία και κρίση. Γνωρίζοντας πολύ καλά πως η ασφάλεια και η άνεση δεν συμβαδίζουν, έχει επιλέξει το σκληρό δρόμο της μοναξιάς και της δυσκολίας που οδηγεί στην επιτυχία και εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια. Όλοι οι υπόλοιποι, αποδεικνύοντας πως είναι αναλώσιμοι μέσα στο σύστημα, είναι ακόλουθοι των προσταγών που τους υπαγορεύονται -για να μη πω επιβάλλεται- από τα συμβούλια που τους περικλείουν και τους ελέγχουν. 

Ο Guardian χθες, 29 Μαρτίου 2014, δημοσιεύει ένα αρκετά κατατοπιστικό άρθρο που έχει ως εξής:

Ασφάλεια για έναν ηγέτη σημαίνει πολλά περισσότερα από το έχει απλά κλειδωμένη την τηλεφωνική συσκευή του με έναν κωδικό. Σημαίνει προστασία από υποκλοπές,τόσο από επαγγελματίες, όσο και από ερασιτέχνες χάκερ. Μέχρι στιγμής τα «πειραγμένα» BlackBerry αποτελούν τα αγαπημένα κινητά των μυστικών υπηρεσιών ως την καλύτερη επιλογή ασφαλείας. Ωστόσο, η Apple και η Samsung -οι δύο μεγαλύτερες κατασκευάστριες «έξυπνων» κινητών- που έχουν βελτιωθεί αισθητά, αρχίζουν να χτυπούν τις πόρτες των μυστικών υπηρεσιών. Επί σειρά ετών, οι καλά «δικτυωμένοι» ηγέτες ανά τον κόσμο δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλο κινητό τηλέφωνο εκτός από BlackBerry. 

ΡΩΣΙΑ 
Φωτογραφία: Ria Novosti/Reuters/Corbis
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι διάσημος για τους ισχυρισμούς του ότι δεν διαθέτει κινητό, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Dmitry Medvedev, που είναι γνωστός για την αγάπη του για τα προϊόντα της Apple. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος που απέκτησε το iPhone 4, όταν ο Steve Jobs του χάρισε τη συσκευή, πριν ακόμη κυκλοφορήσει, στη Silicon Valley. 
Το 2006 ο Putin φέρεται να είχε πει ότι, ενώ κατείχε πολλά κινητά, δεν τα χρησιμοποιούσε γιατί δεν είχε χρόνο και γιατί προτιμούσε άλλες μορφές επικοινωνίας. Το 2010 δήλωσε ότι δεν έχει κανένα κινητό τηλέφωνο, σημειώνοντας «αν είχα κινητό θα χτυπούσε όλη την ώρα». 
Η αποστροφή του Putin στα κινητά θα μπορούσε να συνδέεται με λόγους ασφαλείας, ως κατάλοιπο της εποχής που ήταν κατάσκοπος της KGB. Ο πρόεδρος αποφεύγει να χρησιμοποιεί και το ίντερνετ και προτιμά να ενημερώνεται από τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών του. (ρεπορτάζ του Alec Luhn από τη Μόσχα)

Η.Π.Α.
Φωτογραφία: Charles Ommanney/Getty Images
Ο Barack Obama χρησιμοποιεί ένα μοντέλο ειδικά διαμορφωμένο γι αυτόν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η καναδική κατασκευάστρια εταιρεία του BlackBerry που σημειωτέον ανακοίνωσε ετήσιες ζημίες 5,8 δις δολαρίων, σίγουρα έχει μπει σε προβλήματα σύμφωνα με τις διαρροές που αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος δοκιμάζει και άλλα τηλέφωνα, όπως Samsung και LG.
Τι και αν ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα για να αντικαταστήσει το κινητό του Αμερικανού προέδρου, μπορεί απλά να είναι θέμα χρόνου πριν η Apple ή η Samsung γίνει το νέο αγαπημένο του τηλέφωνο. Ίσως όχι κατά τη διάρκεια της θητείας του Obama, αλλά του επόμενου πλανητάρχη... Αν είναι, πάντως, η Hillary Clinton, που φημίζεται για τη συμπάθειά της στα Blackberry, η καναδική εταιρεία θα πάρει «ανάσα ζωής». (ρεπορτάζ του Paul Lewis από την Washington)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φωτογραφία: Fabrizio Bensch/Reuters    
Το κινητό της Angela Merkel έγινε το πιο διάσημο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, όταν τον περασμένο Οκτώβρη ήρθαν στο φως οι αποκαλύψεις ότι η Αμερικανική υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης NSA κατέγραφε το τηλέφωνο της καγκελαρίου. 
Η Merkel διαθέτει, ωστόσο, δύο συσκευές που τις χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Αυτό που παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί, ένα Νokia 6260 Slide, φέρεται να το χρησιμοποιεί μόνο για κομματικές υποθέσεις. Για κρατικά ζητήματα έχει ένα BlackBerry Z10, με ενσωματωμένο ένα τσιπ κρυπτογράφησης Secusmart που, σύμφωνα με την εταιρεία στο Ντίσελντορφ, θεωρείται «αδιαπέραστο» από χάκερ και πωλείται στην αγορά ως το «κινητό της καγκελαρίου». (ρεπορτάζ του Philip Oltermann από το Βερολίνο)

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φωτογραφία: Petr Josek Sr/Reuters    
Σε μια χώρα όπως το Πακιστάν, όπου η κατοχή κινητών τηλεφώνων προσδίδει γόητρο, δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς ευκατάστατους Πακιστανούς να κυκλοφορούν, όπου και αν πηγαίνουν, τουλάχιστον με δύο smartphone τελευταίας τεχνολογίας ανά χείρας. Ο τρεις φορές πρωθυπουργός Nawaz Sharif έχει απαθανατιστεί να χρησιμοποιεί iPhone και Samsung. Αυτά ανήκουν, όμως, στους ανθρώπους της ασφάλειάς του. Η δική του συσκευή είναι ένα παλιομοδίτικο BlackBerry Bold, που το χρησιμοποιεί για να μιλάει με την οικογένειά του και πολιτικούς συμμάχους του, που έχουν το προνόμιο να ξέρουν τον προσωπικό αριθμό του. (ρεπορτάζ του Jon Boone από το Islamabad)

ΓΑΛΛΙΑ
Φωτογραφία: Ruet Stephane/Story Box Photo/Rex
Ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande είναι αχώριστος με το κινητό του, ένα iPhone 5. Λέγεται ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων με την φιλενάδα του, Julie Gayet. Το προεδρικό iPhone υποτίθεται, εξάλλου, ότι είναι μόνο για προσωπική χρήση. 
Πολύ πριν τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία σε βάρος Γάλλων από τον Edward Snowden -που ανάγκασε τους υπουργούς να εγκαταλείψουν smartphones και tablets από τον περασμένο Αύγουστο- στον Hollande είχε δοθεί ένα αργοκίνητο Teorem, που αρνήθηκε, όμως, να χρησιμοποιήσει γιατί χρειαζόταν τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα για να βγάλει γραμμή.
Ο Nicolas Sarkozy που ήταν εθισμένος στα Blackberry, δεν φαινόταν να ανησυχεί για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τον πρώτο καιρό της προεδρίας του. Είχε μάλιστα φωτογραφηθεί να δίνει το κινητό του στον Putin για να μιλήσει, στη διάρκεια μιας συνόδου των G8, το 2007. Τώρα, ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος έχει γίνει πιο προσεκτικός.  (ρεπορτάζ της Anne Penketh από το Παρίσι)

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Φωτογραφία: KNS/AFP 
Οι συζητήσεις γύρω από το κινητό του Βόρειο-Κορεάτη ηγέτη Kim Jong-un φούντωσαν το 2003, όταν φωτογραφήθηκε σε ένα εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, να κρατά ένα smartphone, που φαινόταν να είναι Ταϊβανέζικο HTC. 
Τα Νότιο-Κορεάτικα μέσα ενημερώσεως μετέδωσαν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας πιθανότατα τηλεφωνούσε σε συγγενείς του ή ανώτερους υπαλλήλους του κόμματος των Εργατικών. Ο Kim Jong-un είναι ένας από τους περίπου 2 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Βόρεια Κορέα, ανάμεσα στα 25 εκατομμύρια πληθυσμού. 
Η χώρα εμπορεύεται κινητά ως δικά της, που όμως είναι κατασκευασμένα στην Κίνα και στα οποία τοποθετείται σήμανση με τοπικές εμπορικές ονομασίες σύμφωνα με τον Martyn Williams, blogger και κάτοχος του North Korea Tech blog. Δημοφιλή είναι και ξένα μοντέλα, αλλά κοστίζουν πανάκριβα. Στα βόρεια της χώρας η χρήση κινητών περιορίζεται μεταξύ αξιωματούχων και των οικογενειών τους, πλούσιων πρωτευουσιάνων, επιχειρηματιών και εμπόρων που διατηρούν σχέσεις με την Κίνα. 
Οι χρήστες στη Βόρεια Κορέα δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο ίντερνετ από τα κινητά τους, παρά μόνο να κάνουν κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα εντός συνόρων. Διεθνή πρόσβαση δεν έχουν. Οι ξένοι μπορούν να τηλεφωνιούνται μεταξύ τους, καθώς και να κάνουν υπερπόντιες κλήσεις. Απαγορεύεται όμως αυστηρά να καλούν τους ντόπιους. (ρεπορτάζ του Justin McCurry από το Tokyo)

ΙΤΑΛΙΑ
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός χρήστης iPhone -είναι ένας από τους λάτρεις της Apple και κάποτε φωτογραφήθηκε ο ίδιος δίπλα στην πινακίδα της εισόδου των κεντρικών γραφείων της εταιρείας. Όταν πέθανε ο Steve Jobs, ο Renzi έγραψε ένα αφιέρωμα σ' αυτόν στη σελίδα του στο Facebook, αποκαλώντας τον ως "ο Leonardo da Vinci της εποχής μας". 
Ο Renzi έχει χρησιμοποιήσει το iPhone του για την αποστολή μηνυμάτων κειμένου για πολλές περιπτώσεις. Το 2012, στην διάρκεια της πρώτης εκστρατείας για την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που υποσχόταν την rottamare (κατεδάφιση) της παλιάς ηγεσίας, είχε ένα κάλυμμα στο smartphone του, που έφερε το σύνθημα "Παραμείνετε ήρεμοι και γκρεμίστε". (ρεπορτάζ του John Hooper από τη Ρώμη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου