GRInvest aborted! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/09/2017

GRInvest aborted!

Για ακόμα μία φορά η πραγματικότητα διέψευσε τον -όπως αποδεικνύεται- επαγγελματία παραμυθά πρωθυπουργό, που χθες (10/9/2017) διαβεβαίωνε κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ πως ο κίνδυνος της GRexit πέρασε και αρχίζει η περίοδος της ανάπτυξης και της GRInvest, δηλαδή των επενδύσεων στην Χώρα μας. Ακριβώς το ίδιο παραμύθι, που είχε αρχίσει να αφηγείται από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017.

Όμως λίγες ώρες αργότερα, η πραγματικότητα αποδείχθηκε (ξανά) εντελώς διαφορετική από όλα όσα ισχυριζόταν ο αρχηγός της κυβερνήσεως. Ο George Burns, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Καναδικής εταιρείας Eldorado Gold που έχει επενδύσει στην Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε την απόσυρση της επενδύσεως των Καναδικών κεφαλαίων στην Ελλάδα γιατί «οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, η μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο του Περάματος -την αναμένουμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια- και η δήλωση της κυβέρνησης δημοσίως ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει τη διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός, της θυγατρικής εταιρείας μας στην Ελλάδα», είναι μερικά στοιχεία που δείχνουν πως η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.

Δεν έχουμε την υποστήριξη της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καμία λύση δεν επιτεύχθηκε μέσω της σιωπής. Η μόνη λύση θα δοθεί από τον ανοιχτό διάλογο. Προσπάθησα αυτό να το μεταδώσω στις συναντήσεις μου με τον Γιώργο Σταθάκη. Προσπάθησα και με σειρά επιστολών στον Αλέξη Τσίπρα που είναι αναπάντητες.

Ο κ. Τσίπρας έχει ενημερώσει τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδυτική δραστηριότητα, αλλά πώς να το εξηγήσω αυτό στους μετόχους όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται μαζί μας ούτε στηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;

Η Eldorado έχει ευθύνη απέναντι στους μετόχους της για έργα σε χώρες που οι κυβέρνησεις επενδύουν και συνεργάζονται σε αυτά. Είμαι προσωπικά πολύ απογοητευμένος για αυτές τις ειδήσεις που επηρεάζουν εργαζομένους και προμηθευτές. Είμαι ανοιχτός σε διάλογο με τον Τσίπρα και τον Σταθάκη για να βρούμε μια θετική λύση.

Στα 40 χρόνια δραστηριότητάς μου σε όλο τον κόσμο δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και ότι αν το γνώριζε η εταιρεία, δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο της επένδυσης.

Από τις καθυστερήσεις έχουμε θιγεί οικονομικά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε αυτή την στιγμή το μέγεθος των απωλειών. Εφ' όσον δεν υπάρξει λύση στο σημερινό πρόβλημα, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο, τόσο στα Ελληνικά δικαστήρια όσο και στην διεθνή διαιτησία
».

Για την Ιστορία να αναφέρουμε πως η Eldorado απασχολεί στην Βόρεια Ελλάδα 2.400 υπαλλήλους και η αποχώρησή της από τον τόπο μας έχει δρομολογηθεί για τις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Ακόμα ένα "success story" -όπως συνηθίσαμε πια να ονομάζεται από τα μισθοφορικά Μέσα Ενημερώσεως(;) κάθε παραμύθι, οποιουδήποτε πρωθυπουργού, που απλά εκτελεί εντολές χωρίς να υπολογίζει και να σέβεται ούτε την αξιοπιστία του, ούτε το συμφέρον της Χώρας- που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται σε εθνική απώλεια και ζημία. Μια ακόμα σειρά προβληματικών (και όχι μόνο) πολιτικών χειρισμών και επιζήμιων αποφάσεων, που όχι απλά βλάπτουν την Χώρα, αλλά υποθηκεύουν το μέλλον της.

Τι παραπάνω μπορεί να σχολιάσει κανείς; Ψέματα, ψέματα, ψέματα και πάλι ... ψέματα! Το αποτέλεσμα όμως δεν αλλάζει: Η Ελλάδα διαλύεται από το φαύλο και διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς, που της επέβαλλαν και συνεχίζουν να της επιβάλλουν αυτοί που θέλουν να την καταστρέψουν εντελώς.

4 σχόλια:

  1. Μέ αυτό που προτίθεμαι νά γράψω δέν σημαίνει ότι υποστηρίζω τήν παρούσα κυβέρνηση Νταβέληδων, που αντικατέστησε ομοίους άλλους.

    Η διαφωνία προέκυψε από τό ότι, η μεν κυβέρνηση ήθελε νά γίνεται εδώ η επεξεργασία τού εξαγόμενου μεταλλεύματος καί όχι νά στέλνεται αλλού, όπου ενδημεί φτώχια καί φθηνά εργατικά χέρια.

    Προφανώς, οι επενδυτές αντέτειναν ότι εδώ δέν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές καί οι κυβερνήτες είπαν -
    δικό μου αυτό - "δώστε μας λεφτά (δανεικά) γιά νά τις φτιάξουμε εμείς". Ο ξένος επενδυτής θά τούς υπενθύμισε : "Εξοφλήσετε πρώτα αυτά που χρωστάτε καί μετά κουβεντιάζουμε τά δανεικά που ζητάτε".

    Κι έτσι πάμε σέ διάλογο, μετά σέ διαιτησία καί τέλος, στά δικαστήρια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω διαβάσει πουθενά επίσημα αυτήν την εκδοχή. Τόσο η ανακοίνωση της εταιρείας, όσο και οι δηλώσεις του προέδρου και CEO κάνουν λόγο για αδιαφορία εκ μέρους της κυβερνήσεως και μεγάλες καθυστερήσεις.

      Άλλωστε, αν όντως η διαφωνία με το κράτος είναι τόσο επουσιώδης, δεν βλέπω πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα δικαστήρια την κυβέρνηση με αφορμή κάτι τόσο απλό, που σίγουρα δεν αιτιολογεί αποζημίωση.

      Τέλος, είναι δυνατόν να προέκυψε τέτοια διαφωνία μετά από τρία χρόνια; Τόσο καιρό που γινόταν η επεξεργασία; Μάλλον πρόκειται για την επίσημη δικαιολογία των κυβερνώντων, που προσπαθούν με ανοησίες ή/και υβρεολόγιο τύπου Καρανίκα να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

      Όπως και να έχει το ζήτημα, το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα χάνει μία επένδυση ύψους 3 δις ευρώ και το χειρότερο ακόμα 2.400 θέσεις εργασίας και ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα, που απειλείται από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και τους Τούρκους!

      Διαγραφή
  2. Σήμερα τό πρωί (12/9/2017) τό άκουσα σέ εκπομπή τού Σκάϊ μέ δύο δημοσιογράφους καί καλεσμένους τόν Άρη Πορτσάλτε καί μία κυρία τού κυβερνώντος κόμματος των Νταβέληδων. Θά ήταν γύρω στις 11 μέ 12, εκεί γύρω περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κύριος -αν λέγεται κύριος- που είπε να πάει η εταιρία στα τσακίδια προφανώς επειδή έχει τη θεσούλα του βέβαια αυτός και το παρεάκι του απο το πανεπιστήμιο, δε τον ενδιαφέρει αν μείνουν 2,500!!! άνθρωποι άνεργοι. Ας τους έβαζε και αυτούς στο Δημόσιο όπως κάνουν με τους "δικούς τους" ανθρώπους. Απο εκεί και πέρα είναι υπεύθυνος και ο ίδιος όπως και όλοι οι υπόλοιποι για όλη αυτή την εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή