Ο όρκος της κυβέρνησης είναι δέσμευση, όχι επιλογή! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/01/2015

Ο όρκος της κυβέρνησης είναι δέσμευση, όχι επιλογή!

Πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσουμε την έλευση της νέας κυβέρνησης, ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία βρέθηκε διχασμένη να αναρωτιέται για τα προφανή. Ο λόγος είναι η απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά και μεγάλου μέρους της κυβέρνησής του, να ορκιστούν δίνοντας πολιτικό όρκο αντί του θρησκευτικού που επιβάλλει η Ελληνική παράδοση και το Σύνταγμα της Ελλάδος. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν δύο διαστάσεις: η θεολογική και η πολιτική.

Σε ότι αφορά στην θεολογική διάσταση του ζητήματος δηλώνω παντελώς αναρμόδιος και γι' αυτό αφήνω τους απολύτως αρμόδιους να τοποθετηθούν: «Ὁ ὅρκος ἐνώπιον τῶν Δημοσίων Ἀρχῶν ἐπέχει θέση ὁμολογίας πίστεως. Διακηρύσσει ἐνώπιον ἀνθρώπων –πού ἔχουν ἤ δέν ἔχουν δεσμούς μέ τή χριστιανική πίστη– ὅτι ὁ ὁρκιζόμενος αὐτοδεσμεύεται μέ μεγαλύτερους περιορισμούς ἀπό αὐτούς πού ἀπαιτεῖ ἡ κρατική νομοθεσία, δεδομένου ὅτι μέ τήν ὁρκωμοσία αὐτή μαρτυρεῖ ὅτι δεσμεύει τόν ἑαυτό του –πέραν τῶν δεσμεύσεων τῶν νόμων τοῦ Κράτους– καί μέ τήν πνευματική δέσμευση τοῦ Νόμου τοῦ Θεοῦ». Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ένα θέμα το οποίο είναι υπό συζήτηση, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο έχει απαντηθεί και λυθεί θεολογικά. Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τα λόγια και την τεκμηρίωση όχι κάποιου τυχαίου, αλλά του οικουμενικά αναγνωρισμένου σύγχρονου άγιου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Νεκταρίου. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται και γράφονται από μεμονωμένους ιεράρχες και κληρικούς είναι προσωπικές τους απόψεις.

Σε ότι αφορά στην πολιτική διάσταση του ζητήματος, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Ο πρωθυπουργός στην προσωπική του ζωή έχει το δικαίωμα και την απόλυτη προσωπική ελευθερία να πιστεύει ή να μη πιστεύει σε ότι νομίζει. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, όμως, εξ ορισμού αναλαμβάνει τις αρμοδιότητές του με συγκεκριμένο τρόπο και δίνοντας απολύτως συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Ο όρκος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης δεν αποτελούν προγραμματικές δηλώσεις αλλά την διαβεβαίωση, ενώπιον Θεού και ανθρώπου, πως θα υπηρετήσουν το συμφέρον του τόπου. Η διαβεβαίωση αυτή δίνεται σε ότι πιο ιερό έχει ο τόπος, δηλαδή τον Θεό, αλλά και στους πολίτες. Η διαβεβαίωση που δίνει κάποιος στην τιμή του είναι για μένα ευθέως αμφισβητήσιμη και δεν δεσμεύει κανέναν και σε τίποτε.

Η στάση του λαϊκιστή πρωθυπουργού είναι προσβλητική ως προς το Έθνος και τους θεσμούς του και εισάγει ένα νέο άηθες ήθος που περιφρονεί και καταφρονεί από τα τυπικά και επουσιώδη μέχρι τα σημαντικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού κράτους. Όπως έχω πει και άλλοτε (εδώ, εδώ, εδώ κ.ο.κ.), ο σκοπός αυτής της κυβέρνησης είναι η αλλοίωση του Ελληνικού έθνους και η μετάλλαξή του σε ένα άλλο που δεν έχει καμία σχέση με ότι γνωρίζαμε τόσους αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου