Το τηλεφώνημα που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Hussein Obama στην Angela Dorothea (Kasner) Merkel πριν τη σύνοδο κορυφής και τη συνάντηση των επτά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως τυπικό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στην έντυπη έκδοσή της, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε πίεση στην καγκελάριο για να βρεθεί λύση και να υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση που έγινε στην Ελληνική κυβέρνηση από τον βοηθό υφυπουργό των Οικονομικών των ΗΠΑ και υπεύθυνο για την Ευρώπη, Daleep Singh, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεστικός προς την πλευρά της καγκελαρίας ζητώντας επίμονα να βρεθεί λύση.
Οι πιέσεις της Washington προς τη Γερμανική πλευρά ήταν τόσο έντονες, ώστε η τηλεφωνική συνομιλία των δύο αρχηγών την περασμένη Τετάρτη (18/3/2015) να χαρακτηριστεί φορτισμένη. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να επανέλαβε αρκετές φορές στην καγκελάριο ότι οι συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα έπρεπε να έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των άμεσων προτεραιοτήτων και την αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης.
Μάλιστα κάνοντας χρήση της λέξης «κρίση», ο Barack Hussein Obama τόνισε ότι ενδεχόμενη επιδείνωση στις σχέσεις της ευρωζώνης με την Ελληνική κυβέρνηση θα είχε «πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις απρόβλεπτου βεληνεκούς πέραν της οικονομίας και πέραν της Ελλάδας». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε στη συνομιλία του με τη Merkel και γεωπολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν και συνδέονται με την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.
Σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό αξιωματούχο που ανέλαβε να ενημερώσει την Ελληνική πλευρά, η Angela Dorothea (Kasner) Merkel έκανε λόγο για «αρνητικό κλίμα» το οποίο είχε προκύψει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο διαβεβαίωσε τον Obama ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξαντλήσει «κάθε περιθώριο» ευελιξίας από την πλευρά της.
Το ίδιο και οι Financial Times που εναγωνίως προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο της διαφαινόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει στάση, οδηγεί τον Ελληνικό λαό έξω από το κοινό νόμισμα», προειδοποιούν οι Financial Times, τονίζοντας πως «με κάθε μέρα που περνά χωρίς να υπάρχει ούτε κοινός τόπος για συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο κίνδυνος της GRexit πλησιάζει όλο και περισσότερο».
Στο άρθρο της στήλης που η εφημερίδα περνάει την άποψή της (FT View) με τίτλο «Η Ελλάδα γλιστρά προς την καταπακτή του ευρώ», οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν ότι όποια κι αν είναι τα λάθη των δανειστών, οι Ελληνικές αρχές αποδεικνύουν πως είναι «αναξιόπιστοι διαπραγματευτικοί εταίροι. Δυο μήνες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, οι διαπραγματευτές είναι μετά βίας πιο κοντά σε μια συμφωνία».
Το άρθρο επικρίνει έντονα τον Έλληνα υπουργό των Οικονομικών, τον οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικό στην αυτοπροβολή αλλά αναξιόπιστο συνομιλητή», υπογραμμίζει όμως πως η ενόχληση στις τάξεις των εταίρων δεν περιορίζεται πλέον στον Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem και τον Wolfgang Schäuble, αλλά έχει επεκταθεί σε αξιωματούχους που ήταν φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συχνά, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να θέλουν να τον παρακάμπτουν και να συνομιλούν απευθείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται. Οι μόνοι που ανησυχούν είναι οι φασίστες γραφειοκράτες των Βρυξελλών και, φυσικά, οι ΗΠΑ. Εμάς, όμως αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Αν η κυβέρνηση χειριστεί την κατάσταση σωστά και Ελληνικά, μόνο κέρδος μπορεί να βγάλει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου