Υποκρισία και αήθης ηθική - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/11/2017

Υποκρισία και αήθης ηθική

Συμφωνώ απόλυτα και αναδημοσιεύω αυτούσιο το άρθρο της Ευγενίας Κουντρούρη στον reader.gr, τονίζοντας πως οι επισημάνσεις είναι προσωπικές μου και όχι της αρθρογράφου:

Το ότι η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται στα Paradise Papers ως διαχειρίστρια ενός fund μιας offshore εταιρείας με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους είναι ένα θέμα που δικαιολογημένα αναμένεται να προκαλέσει "σεισμό" στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Γιατί μπορεί όντως το να δημιουργήσει κάποιος μια offshore εταιρεία να μην είναι παράνομο, όμως πρόκειται για μια ενέργεια για την οποία ηθικά και πολιτικά οι εξηγήσεις και οι δικαιολογίες όπως το «ήμασταν σε διάσταση με τον σύζυγο μου» δεν θα έπρεπε καν να χρησιμοποιούνται.

Το ότι η κυρία Γκραμπόφσκι προσπάθησε να αποφύγει τους φόρους, γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος δημιουργεί μια offshore εταιρεία με έδρα τις Παρθένες Νήσους δεν μπορεί να αφορά την οικογενειακή της κατάσταση. Δηλαδή τι σημαίνει το «ήμασταν σε διάσταση»; Πως όταν υπήρχε το ενδεχόμενο διαζυγίου με τον αρχηγό της Νέα Δημοκρατίας ήταν λογικό και θεμιτό να χρησιμοποιεί τα (νόμιμα) μέσα που της δίνονται για να αποφύγει τους φόρους που οι απλοί πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα να αποφύγουν; Η "έγνοια" της κυρίας Μητσοτάκη προς αυτούς εξαρτάται από τον γάμο της; Ή μήπως ο κύριος Μητσοτάκης θα την απέτρεπε από το να δημιουργήσει αυτή την εταιρεία "ηθικά" εάν εκείνο το διάστημα ήταν μαζί; Η "ηθική" της εξαρτάται από τον σύζυγο της;

Πραγματικά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τον λόγο που χρησιμοποιήθηκε αυτή η δικαιολογία. Το βρίσκω τουλάχιστον άστοχο να θεωρεί η κυρία Μαρέβα, αλλά και ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, πως το γεγονός πως ο γάμος τους εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε κρίση, δικαιολογεί την συγκεκριμένη της ενέργεια.

Στην ουσία της αποκάλυψης, είναι δεδομένο πως το να δημιουργήσει κάποιος μία offshore εταιρεία με έδρα τις Παρθένες Νήσους ή τα Νησιά Κέυμαν, όπως ανέφερε και η κυρία Μαρέβα δεν είναι παράνομο. Μπορεί η εταιρεία, όπως σημείωσε να ήταν πράγματι νόμιμη και η έδρα της να «επελέγη στη βάση των πρακτικών που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σήμερα». Αυτές οι πρακτικές όμως δεν είναι που ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί πως βλάπτουν την χώρα μας και θέλει να καταπολεμήσει; Αυτές ακριβώς τις πρακτικές δεν καταγγέλλει; Δεν είναι αυτές ακριβώς οι πρακτικές που ζημιώνουν την Ελλάδα πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο;

Όλοι γνωρίζουμε γιατί μια εταιρεία επιλέγει να έχει έδρα τις Παρθένες Νήσους. Το πρώτο είναι για να αποφύγει τους φόρους και το δεύτερο (που είναι ταυτόσημο ουσιαστικά) πως είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσει κάποιος μια εταιρεία εκεί. Δεν επέλεξε η κυρία Μητσοτάκη την συγκεκριμένη χώρα λοιπόν για το εξωτικό της τοπίο, ούτε φυσικά γιατί ο γάμος της περνούσε κρίση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στο φινάλε, ισχύει το ρητό «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται». Ακόμα κι αν εκείνο το διάστημα υπήρξε μόνο τυπικά γυναίκα του... Καίσαρα. Ο κύριος Μητσοτάκης και η σύζυγος του έχασαν το οποιοδήποτε ηθικό πλεονέκτημα θεωρούσαν πως είχαν. Κάθε φορά που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλάει πλέον για την «πάταξη της φοροδιαφυγής», δύσκολα θα βρίσκεται κάποιος που θα πείθεται πως αυτά που λέει τα εννοεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου