Πλαστές ειδήσεις και σκληρή πραγματικότητα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/06/2017

Πλαστές ειδήσεις και σκληρή πραγματικότητα

Θυμάστε τον Elliot Carver στην ταινία "Tomorrow Never Dies" (το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει) με πρωταγωνιστή τον διάσημο κατάσκοπο James Bond; Για αυτούς που δεν γνωρίζουν την ταινία πρόκειται για έναν μεγιστάνα του Τύπου, εντελώς παράφρονα, που προσπαθεί να κυριαρχήσει στον κόσμο κατασκευάζοντας τις ειδήσεις και οδηγώντας τις εξελίξεις σε παγκόσμια σύρραξη.

Αυτό που το Hollywood έκανε ταινία, είναι, δυστυχώς, μια παγκόσμια πραγματικότητα. Τα νέα, οι ειδήσεις, τα ανακοινωθέντα, δεν είναι ποτέ όπως λέγονται ή γράφονται και πάντοτε "κρύβουν" πολιτική σκοπιμότητα. Κανείς δεν προβάλλεται χωρίς να υπάρχει λόγος, κανένα γεγονός δεν δημοσιοποιείται αν δεν εξυπηρετεί κάποιο συμφέρον και ποτέ κανείς δεν θα παρουσιάσει στα διεθνή ή τοπικά Μέσα Ενημερώσεως(;) κάποιον πολέμιο του παγκόσμιου κατεστημένου.

Ας δούμε παράδειγμα στην σημερινή (1/6/2017) ειδησιογραφία. Το Capital -γνωστό προβοκατόρικο ειδησιογραφικό ηλεκτρονικό κανάλι με θεματολογία, που πηγάζει κυρίως από τα οικονομικά ζητήματα- παρουσίασε σήμερα ένα άρθρο με τίτλο «Paul Kazarian: Το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί λάθος, είναι πολύ μικρότερο» και ξεκινάει με την παραπλανητική φράση «O Paul Kazarian έχει μια αποστολή και δεν την εγκαταλείπει. Την Τρίτη το βράδυ, κάθεται στο λόμπι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στη Φρανκφούρτη. Την επόμενη μέρα θα αναλύσει στο συνέδριο του Economist αυτό που επιχειρεί να ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια: το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί λάθος και είναι πολύ χαμηλότερο από το επίσημο μέγεθος». -Αλήθεια πότε θα μάθουν όλοι οι δημοσιογραφίσκοι της συμφοράς ότι το Ελληνικό γράφεται πάντοτε με κεφαλαίο "ε";

Ο ανυποψίαστος αναγνώστης διαβάζοντας αυτό το άρθρο παγιδεύεται από τον ασαφή προσδιορισμό της "Τρίτης" και νομίζει πως πρόκειται για κάτι που συνέβη προχθές. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Πρόκειται για ελεύθερη απόδοση (έως και παράφραση) ενός άλλου άρθρου, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 (για την ακρίβεια στις 10 Δεκεμβρίου του 2016) στον "Greek reporter".

Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει πρόεδρο τον κύριο «είμαι υποχρεωμένος να θυσιάσω τα άτομα» όπου "άτομα" είναι οι άτυχοι εργαζόμενοι, που θυσίασαν τους μισθούς τους για να μην χάσει το Δ.Σ. ούτε ένα λεπτό από τα κέρδη του. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει περισσότερα στοιχεία εδώ.

Γιατί, όμως, δημοσίευσε την συγκεκριμένη είδηση και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο; Πολύ απλά γιατί ανήκει σε αυτούς, που έχουν αναλάβει να καλλιεργήσουν το προεκλογικό κλίμα υπέρ της επιστροφής της δεξιάς στην κυβέρνηση. Η γραμμή στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της Πατρίδος μας είναι σαφής: Θα υπάρξει μια ψευδής ρητορική σχετικά με την μείωση του χρέους και την ανάκαμψη της οικονομίας. Πάνω σε αυτήν την προσδοκία, ο πληγωμένος και απερίσκεπτος νεοέλληνας δεν θα σπουδαιολογήσει τις σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές που θα υπογραφούν. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά την ειδησιογραφία, θα δείτε την ξεκάθαρη γραμμή, που ακολουθείται από όλους τους υπηρέτες του συστήματος.

Όπως είπε και ο Elliot Carver, «η απόσταση ανάμεσα στην παραφροσύνη και στην μεγαλοφυΐα μετριέται μόνο με την επιτυχία». Στην Ελλάδα επιτυχίες δεν έχουμε γνωρίσει από τον καιρό του Μαρτυρικού Κυβερνήτη Ιωάννου Α. Καποδίστρια, συνεπώς έχουν εκλείψει οι μεγαλοφυΐες και βασιλεύουν οι παράφρονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου