Διαζύγιο ή διάλυση; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/01/2017

Διαζύγιο ή διάλυση;

Η Theresa Mary May εξήγγειλε χθες (17/1/2016) το πολυαναμενόμενο "διαζύγιο" και την πορεία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την Ενιαία Αγορά. Αυτό προσθέτει ακόμα ένα πονοκέφαλο στους ιθύνοντες της Ένωσης, που βλέπουν τις ρωγμές στο οικοδόμημά τους να μεγαλώνουν και να απειλούν σοβαρά την σταθερότητά του.

Σε διάστημα μικρότερο από 72 ώρες οι Ευρωπαίοι -και, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, κυρίως οι Γερμανοί- δέχθηκαν δύο καίρια πλήγματα και μάλιστα στο δυνατό τους σημείο: στις εξαγωγές.

Το πρώτο πλήγμα ήρθε από την Αμερικανική ήπειρο, όπου ο "νεόκοπος" Donald John Trump ξεκαθάρισε στις Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες πως αν θέλουν να συνεχίσουν να πωλούν τα αυτοκίνητά τους στην αγορά των ΗΠΑ θα πρέπει να μεταφέρουν τα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις τους στο έδαφος των ΗΠΑ. Επιπλέον διευκρίνισε πως σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Μεξικό για την παραγωγή των αυτοκινήτων που θα διοχετευθούν στην Αμερικανική αγορά, τότε θα φορολογηθούν πολύ αυστηρά.

Το δεύτερο πλήγμα είναι, φυσικά, η αναγγελθείσα πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου προς την διαβόητη BRexit, που ουσιαστικά αφαιρεί από την Ε.Ε. και την Ενιαία Αγορά την εύκολη πρόσβαση στην Κοινοπολιτεία. Κι εδώ υπάρχει ένα μικρό μυστικό, που τα μισθοφορικά Μέσα Ενημερώσεως δεν τονίζουν ή/και αποσιωπούν και αφορά στην κάθε άλλο παρά τυχαία παρέμβαση και συμμετοχή της Ε.Ε. στις τελευταίες "διαπραγματεύσεις" για το Κυπριακό.

Η Κύπρος, όπως και η Μάλτα, είναι τα σημεία πρόσβασης της Ε.Ε. στην Κοινοπολιτεία, επειδή πρόκειται για τα "κοινά σημεία", που τις ενώνουν. Η Κύπρος και η Μάλτα ανήκουν στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, ενώ ταυτόχρονα είναι και πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Οι Ευρωπαίοι, σίγουρα θα αναζητήσουν τους τρόπους εκείνους, που θα τους επιτρέψουν να αξιοποιήσουν την διπλή ιδιότητα των δύο νησιών της Ευρώπης και γι' αυτό πασχίζουν να δοθεί ένα (όποιο) τέλος στο Κυπριακό.

Οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται και δεν τους απασχολεί εάν και πώς θα μοιραστεί η Μεγαλόνησος. Αυτό που επιδιώκουν είναι ένα καθεστώς που θα ανήκει στην Ένωση, θα διοικείται από μαριονέτες αρχηγούς όπως ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα έχει και τις "ευλογίες" της Τουρκίας. Αλήθεια, πού μπορεί να βρει καλύτερο σύμμαχο η Τουρκία στην επεκτατική πολιτική της;

Οι Γερμανοί σίγουρα δεν θα μείνουν απαθείς. Η αντικατάσταση του Martin Schulz από τον Ιταλό Antonio Tajani στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δείχνει μία τάση "απόσυρσης" των "σκληρών" στελεχών της Γερμανικής πολιτικής από τις ηγετικές θέσεις των θεσμικών οργάνων της Ένωσης. Εάν αυτό συνοδευθεί και από την αξιοποίησή τους στο εσωτερικό, τότε είναι πολύ πιθανό να συζητάμε και για μία πιθανή Dexit, που θα σημάνει την οριστική διάλυση του σύγχρονου πύργου της Βαβέλ, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου