Ιούνιος 1914 - Δεκέμβριος 2016: Τίποτε δεν άλλαξε; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/12/2016

Ιούνιος 1914 - Δεκέμβριος 2016: Τίποτε δεν άλλαξε;

Στην Ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου είναι καταγεγραμμένη ως αφορμή της ενάρξεώς του, η δολοφονία του αρχιδούκα και διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας, Φερδινάνδου, και της συζύγου του, Sophie Δούκισσας του Hohenberg (το πλήρες όνομά της ήταν Žofie Marie Josefína Albína hraběnka Chotková z Chotkova a Vojnína), από το νεαρό σπουδαστή(;) Gavrilo Princip στις 28 Ιουνίου 1914 στο Sarajevo της Βοσνίας, τότε επαρχίας της Αυστροουγγαρίας.

Ο Princip ήταν Σερβοβόσνιος προβοκάτορας και οπαδός μιας πολύ περίεργης πανσλαβικής κίνησης, της Mlada Bosna, που αποτελείτο κυρίως από Σέρβους αλλά και από μουσουλμάνους Σλάβους και Κροάτες. Όπως αναφέρει ο Noel Malcolm στο βιβλίο του με τίτλο: "Bosnia: A Short History" (New York University Press, σελ. 153. ISBN 0-8147-5561-5), κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Princip δήλωσε πως «είμαι Γιουγκοσλάβος εθνικιστής που επιδιώκω την ενοποίηση όλων των Γιουγκοσλάβων και μου είναι αδιάφορη η μορφή του κράτους που θα δημιουργηθεί, αλλά θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την Αυστρία».

Η συνέχεια του γεγονότος αυτού είναι γνωστή σε όλους και ονομάστηκε Μεγάλος Πόλεμος (Great War) εξαιτίας της μεγάλης έκτασης που έλαβε. Οι τότε σοσιαλιστές ηγέτες, όπως έγραφε ο Βρετανός Μαρξιστής ιστορικός Eric John Ernest Hobsbawm, «ήταν πεισμένοι ότι ένας γενικευμένος πόλεμος ήταν αδύνατος και ότι σίγουρα θα βρισκόταν κάποια ειρηνική λύση στην κρίση» παρά το ότι η Αυστρία είχε ήδη κηρύξει τον πόλεμο στην Σερβία. Μάλιστα, στις 29 Ιουλίου 1914 ο εβραϊκής καταγωγής Αυστριακός Μαρξιστής πολιτικός Victor Adler προέβη στην παντελώς άστοχη εκτίμηση λέγοντας πως «εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνει ένας γενικευμένος πόλεμος».

Ο πόλεμος που αρνούντο να δουν το 1914 οι Μαρξιστές σοσιαλιστές και γενικότερα οι "ισχυροί" της Ευρώπης κόστισε την ζωή σε περίπου 9,7 εκατομμύρια στρατιώτες και σε 8,9 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή θανάτωσε 18,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Προχθές (19/12/2016) το βράδυ σε έκθεση φωτογραφίας στην Άγκυρα, ένας Τούρκος αστυνομικός, που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε εξ επαφής και σκότωσε τον Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία, Андре́й Генна́дьевич Ка́рлов. Δεν είναι λίγες οι φωνές στην γειτονική χώρα, που υποστηρίζουν πως ο δολοφόνος του, Mevlüt Mert Altıntaş, ήταν εκτός από εν ενεργεία αστυνομικός, άνθρωπος εμπιστοσύνης του σουλτάνου, που βρισκόταν σε άδεια, όπως και τον καιρό του "πραξικοπήματος".


[ https://www.youtube.com/embed/QYHJnEv2QeI ]

Η αλαζονεία της εξουσίας προφανώς δεν είναι σημάδι μόνο των ημερών μας. Όπως είδαμε εξαιτίας αυτής της αλαζονείας πριν από 102 χρόνια ξεκίνησε ο Μεγάλος Πόλεμος. Σήμερα, βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με κρίσιμες καταστάσεις. Η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε άθλια χάλια, οι εδαφικές διεκδικήσεις των απανταχού ιμπεριαλιστών δεν έχουν τελειωμό και, δυστυχώς, υπάρχει πληθώρα από "εθελοντές" θερμοκέφαλους, που είναι έτοιμοι να ανάψουν την σπίθα μίας ακόμα παγκοσμίου συρράξεως!

Η ειρωνία; Σε τέσσερις μέρες η Οικουμένη θα γιορτάσει(;) τα Χριστούγεννα ψάλλοντας το «επί γης ειρήνη»!

1 σχόλιο:

  1. Παγκόσμιο φρενοκομείο.
    Έχουν πιεί όλοι το τρελλό νερό.
    Όσο ποτέ άλλοτε, αυτές τις γιορτές, χρειαζόμαστε προσευχές πολλές και όχι τις κλασσικές ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή