Νοέμβριος: Μήνας αίματος, αρχής και τέλους αυτοκρατοριών, δυναστειών και κρατών - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/11/2016

Νοέμβριος: Μήνας αίματος, αρχής και τέλους αυτοκρατοριών, δυναστειών και κρατών

Ο Νοέμβριος είναι θεωρητικά ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και αυτός που μας εισάγει στον χειμώνα. Όποιος διαβάσει προσεκτικά τα "απομνημονεύματα" της Ιστορίας, παρατηρεί πως αυτός ο μήνας είναι αιματοβαμμένος, έχοντας σημάνει την αρχή ή το τέλος κάποιας αυτοκρατορίας, δυναστείας ή κράτους.

Αν κάνουμε μια πολύ γρήγορη ανασκόπηση κάποιων "Νοεμβρίων" του παρελθόντος, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και να μην σημειώσουμε ότι στις:
28/11/1095 – Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Clermont, ο Πάπας Urbanus II ορίζει τον επίσκοπο Adhémar du Puy και τον κόμη Raymond IV de Toulouse ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
22/11/1699 – Υπογράφεται η Συνθήκη του Preobrazhenskoye (ανάκτορο της Μόσχας) ανάμεσα στην Ρωσία, την Δανία, την Σαξονία και την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία. Σε εφαρμογή της Συνθήκης, ξεκινά τρεις μήνες αργότερα ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος.
20/11/1700 – Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος: Οι Σουηδικές δυνάμεις υπό τον βασιλιά Karl XII της Σουηδίας νικούν τον Ρωσικό στρατό του Τσάρου Πέτρου του Μεγάλου στην Μάχη της Narva.
25/11/1783 – Φεύγουν οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες από τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων, που τερμάτισε την Αμερικανική Επανάσταση.
9/11/1815 – Νέα Συνθήκη των Παρισίων, κατά την οποία τα Επτάνησα αναγνωρίζονται ελεύθερη και ανεξάρτητη πολιτεία ως Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων.
28/11/1821 – Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
13/11/1864 – Εφαρμόζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.
21/11/1897 – Μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου τροποποιούνται τα Ελληνοτουρκικά σύνορα σε βάρος της Ελλάδος. Στην Πατρίδα μας επιβάλλεται ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και η υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση.
20/11/1910 – Ξεσπά η Μεξικανική Επανάσταση υπό την ηγεσία του Francisco Ignacio Madero González.
5/11/1913 – Το Ηνωμένο Βασίλειο προσαρτά την Κύπρο υπό μορφή Βασιλικής Κτήσης και μαζί με την Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
7/11/1917 (με το νέο ημερολόγιο) – Γίνεται η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Οι большевики (Μπολσεβίκοι) του Vladimir Ilyich Ulyanov (γνωστού ως Vladimir Lenin) ανατρέπουν το Τσαρικό Καθεστώς.
4/11/1918 – Ξέσπασε η Νοεμβριανή Επανάσταση στην Γερμανία κατά της βασιλείας του Kaiser, που ήταν ο αυτοκρατορικός τίτλος προερχόμενος από το λατινικό Καίσαρας (Caesar).
9/11/1918 – Ο σοσιαλδημοκράτης Philipp Scheidemann κηρύττει τη Γερμανική Δημοκρατία.
11/11/1918 - Τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την "ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα".
11/11/1918 - Ο Józef Klemens Piłsudski κηρύσσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας.
1/11/1922 – Καταργείται η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραιτείται από το θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, Μωάμεθ ΣΤ΄.
30/11/1922 – Ιδρύεται η ΕΣΣΔ.
16/11/1828 (με το νέο ημερολόγιο) – Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, που προβλέπει την αποχώρηση των οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.
14/11/1935 – Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τις ΗΠΑ.
19/11/ 1943 – Γερμανικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Σάμου. Το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς επίλεκτους να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση εκτός από τις παραπάνω δυνάμεις μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.
29/11/ 1945 – Η Γιουγκοσλαβία γίνεται ενιαίο κράτος.
4/11/1956 – Σοβιετικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ουγγαρία για να τερματίσουν την Ουγγρική επανάσταση ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, που άρχισε στις 23 Οκτωβρίου.
11/11/1975 – H Πορτογαλία παραχωρεί ανεξαρτησία στην Αγκόλα.
15/11/1988 – Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συνέδριο διακηρύττει την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης.
9/11/1989 – Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου.
1/11/1993 – Αρχίζει να ισχύει η συνθήκη του Maastricht. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη – μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.

Ο κατάλογος των σημειώσεων θα μεγαλώσει πολύ αν κάνουμε αναφορά στις αναλήψεις καθηκόντων από ανθρώπους που αργότερα έπαιξαν ρόλο πρωταγωνιστή σε σημαντικά γεγονότα, –ενδεικτικά να αναφέρουμε (α) τον Γάλλο Jean-Claude Trichet που ανέλαβε την 1η Νοεμβρίου του 2003 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία της σημερινής καταστάσεως στην Ευρωζώνη, (β) την ανάδειξη του αντιπροέδρου της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, Boutros Boutros-Ghali ως Γ.Γ. του ΟΗΕ στην θέση του Javier Felipe Ricardo Pérez de Cuéllar y de la Guerra στις 22/11/1991, (γ) το γεγονός ότι στις 3 Νοεμβρίου του 1932 ο Παναγής Τσαλδάρης ανέλαβε πρωθυπουργός της Ελλάδος, ενώ την ίδια μέρα τρία χρόνια αργότερα, το 1935, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ της Ελλάδος επανήλθε στον θρόνο μετά από δημοψήφισμα, (δ) την εκλογή του Hugo Rafael Chávez Frías ως προέδρου της Βενεζουέλας στις 6/11/1998 κοκ– αλλά και σε δολοφονίες που έμελλε να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογίες για μελλοντικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δολοφονίες του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, John Fitzgerald "Jack" Kennedy, στις 22/11/1963, και του  Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν από κάποιον ορθόδοξο Εβραίο εξτρεμιστή, που επικαλέστηκε εντολή από θεϊκό όραμα, στις 4/11/1995.

Είναι βέβαιο και δεδομένο πως δεν υπάρχει τύχη ή συμπτώσεις, συνεπώς υπάρχει εξήγηση γιατί ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά "φορτωμένος" με ιστορικά γεγονότα. Το ότι βρίσκεται λίγο πριν από την έναρξη του χειμώνα δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, που λογικά προσπαθούν να προλάβουν την έλευση των δύσκολων καιρικών φαινομένων.
Τα μεγάλα γεγονότα, επίσης, έρχονται να συμβούν την ώρα που ο κόσμος είναι, θεωρητικά, πιο χαλαρός καθώς ετοιμάζεται να μπει στην προσμονή των Χριστουγέννων, αφού πρώτα έχει γιορτάσει, στον Δυτικό κόσμο, το Halloween (ή Hallowe'en), που είναι μια γιορτή σαν τις απόκριες αλλά αρκετά πιο παγανιστική.

Στην Πατρίδα μας, ο φετινός Νοέμβριος είναι αρκετά περίεργος. Στους αδιέξοδους πολιτικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της χώρας, έρχονται να προστεθούν οι Τουρκικές προκλήσεις που αμφισβητούν την Εθνική Κυριαρχία στα νησιά της Ελλάδος, στην Θράκη, ακόμα και στην Θεσσαλονίκη!

Επιπλέον αναμένονται οι εκλογές στα Σκόπια, όπου αν αναδειχθεί σταθερή κυβέρνηση και λήξει η περίοδος της πολιτικής αστάθειας, θα ενταθούν οι πιέσεις για την αποδοχή και την καθιέρωση του ονόματος «Μακεδονία» ως τοπικού προσωνυμίου του κρατιδίου τους.

Τέλος, σε όλα τα δεινά της Ελλάδος προστίθενται και οι Κούρδοι, που με την σειρά τους διεκδικούν εδάφη προκειμένου να συστήσουν το Κουρδικό κράτος.

Ο Θεός να με διαψεύσει, αλλά ο φετινός Νοέμβριος θα καταγραφεί, μάλλον, με μελανά γράμματα στην Ιστορία της Ελλάδος και, ίσως, όχι μόνο...

________________________
Το παρόν άρθρο γράφτηκε για το περιοδικό «Ενοριακή Ευλογία» του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Πευκακίων Αθηνών, Νοέμβριος 2016, Τεύχος 171.

1 σχόλιο:

  1. Σε τέτοιους τρελούς καιρούς που ζούμε, ο κάθε μήνας μας επιφυλάσσει και από μια μεγάλη έκπληξη...αρνητική βέβαια...δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή