Οι ανακυκλούμενες μαριονέτες - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/07/2016

Οι ανακυκλούμενες μαριονέτες

Θυμάστε τον José Manuel Durão Barroso; Αν όχι, πρόκειται για τον "σοσιαλιστή" πολιτικό, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας για κάτι περισσότερο από δύο χρόνια (από τις 6 Απριλίου του 2002 μέχρι τις 17 Ιουλίου του 2004) και εν συνεχεία διορίσθηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δύο συναπτές θητείες, από τις 22 Νοεμβρίου του 2004 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2014, διαδεχόμενος τον Ιταλό Romano Prodi.

Ο Barroso είναι ο μόνος από τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην σύγχρονη δομή της Ε.Ε., που διατηρήθηκε στην προεδρία για δύο θητείες. Δύο θητείες έχουν διατελέσει μόνο ο πρώτος πρόεδρος (τότε ονομαζόταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), Γερμανός Walter Hallstein (από την 1η Ιανουαρίου του 1958 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 1967), και μετά την Συνθήκη του Merger (ή των Βρυξελλών) ο Γάλλος Jacques Lucien Jean Delors (από τις 6 Ιανουαρίου του 1985 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 1995).

Ο Hallstein ήταν αυτός, που υλοποίησε την Συνθήκη της Ρώμης. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του "Ευρωπαϊκού οράματος" και ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της τότε ΕΟΚ.

Ο Delors "μεγάλωσε" την ΕΟΚ με τις Συνθήκες του Schengen το 1985, την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το 1986, την υιοθέτηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πράξης του 1986, την Συνθήκη του Maastricht το 1992 (προσωπική μου εκτίμηση είναι πως σε μεγάλο βαθμό αυτός καθόρισε το περιεχόμενο της Συνθήκης), και, τέλος το πέρασμα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1993.

Τι κοινό, λοιπόν, έχει ο πολιτικά "άσημος" Barroso με τους δύο πρωτεργάτες του πολιτικού εκτρώματος και εφιάλτη, που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση; Το ότι είναι πειθήνιο όργανο του Ένα τοις εκατό και απολύτως ελέγξιμος. Κλήθηκε να φέρει προς ψήφιση την Συνθήκη της Λισσαβώνας το 2007, ενώ είναι αυτός που έθεσε τους κανόνες για ένα κοινό και ενιαίο τραπεζιτικό σύστημα στην ευρωζώνη.

Τώρα καλείται να παίξει και πάλι "βρώμικο" ρόλο, αυτή την φορά εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ... της Goldman Sachs International! Ο ίδιος δήλωσε στους "Financial Times" πως «φυσικά και ξέρω καλά την Ε.Ε., όπως ξέρω επίσης σχετικά καλά το περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν η συμβουλή μου μπορεί να είναι χρήσιμη, τότε βεβαίως και είμαι έτοιμος να συμβάλλω».

Από το 2014 ο Barroso είναι επίσης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής (Steering Committee) των συναντήσεων της λέσχης Bilderberg, επίτιμος πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Σύνοδο Κορυφής (European Business Summit - EBS), και, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για παιδιά της UEFA (UEFA Foundation for Children)!

Επιπλέον έχει ακαδημαϊκή ενασχόληση(;) στο πανεπιστήμια του Princeton, στην Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Λισσαβώνας και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στην Γενεύη.

Είναι τυχαίο το ότι σε θέσεις κλειδιά, ακόμα και των πανεπιστημίων, η Δύση έχει τοποθετήσει μόνο τις μαριονέτες της;

1 σχόλιο:

  1. Μόνον οι οικειοθελώς ΗΛΙΘΙΟΙ επιμένουν νά μήν παραδέχονται τά άνομα παιχνίδια που παίζονται στίς πλάτες ημών τών απλών πολιτών από όλους αυτούς τούς αχρείους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή