Η Ελλάδα είναι θύμα κερδοσκόπων

Ωμά και απροκάλυπτα o Mark Gilbert στο Bloomberg αποκαλύπτει πως η Ελλάδα μας είναι το "Θείο δώρο" όπως την αποκαλεί για τους traders (η ωραιοποιημένη έκφραση των κερδοσκόπων-αρπακτικών) και πως η Ελληνική κρίση ήταν -και είναι- πηγή κέρδους γι' αυτούς που την συντηρούν. Είναι ανατριχιαστική η λεζάντα που επισυνάπτεται στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου όπου το Bloomberg γράφει: «Sorry, Greece, I need you back in trouble» (συγνώμη Ελλάδα, αλλά θέλουμε να παραμείνεις σε κρίση)!

«Η αναταραχή στην Ελλάδα ήταν ένα θείο δώρο για τους traders που προσπαθούν να βγάλουν λεφτά σε περιόδους που οι τιμές είναι στατικές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και γίνονται πιο προσοδοφόρες όταν ταλαντεύονται ανάμεσα σε υψηλά και χαμηλά. Αυτό έχει τονώσει τα κέρδη στον τομέα των ασφαλίστρων στις Ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες – σε μια περίοδο που έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν το trading αναλαμβάνοντας μικρότερα ρίσκα και ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους βάση.

Την Παρασκευή η Γαλλική BNP Paribas σημείωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη από το 2012, με βελτίωση 22% στα έσοδα από μετοχές, 4% στις πωλήσεις τίτλων σταθερού εισοδήματος και με "καλή ανάπτυξη" σε συναλλάγματα και εμπορεύματα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Γερμανική Deutsche Bank ανακοίνωσε πως τα κέρδη της από την διαπραγμάτευση ομολόγων και ισοτιμιών ενισχύθηκαν κατά 16% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία η Barclays δήλωσε πως η δραστηριότητα στον τομέα του forex και των αποδόσεων επεκτάθηκε κατά 10% το β' τρίμηνο.

Μετά από χρόνια υποχώρησης της μεταβλητότητας στις αγορές, πυροδοτούμενη από την διατήρηση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε μηδενικά επίπεδα και την διοχέτευση λιγότερων κεφαλαίων από τις τράπεζες στην αγοραπωλησία τίτλων, οι traders έλαβαν μια νέα "επενδυτική πνοή" από τις ανησυχίες γύρω από την Ελλάδα.

Η προοπτική εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ δεν συνοδεύεται από την πιθανότητα μετάδοσης, με την έννοια πως οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Πορτογαλία, η Ιταλία ή άλλες χώρες θα ακολουθήσουν. Όμως αυτό αφορά στις τιμές στις χρηματοπιστωτικές αγορές όπου δημιουργούνται ευκαιρίες κέρδους και εσόδων. Η Euronext, η οποία λειτουργεί στις χρηματιστηριακές αγορές στην Γαλλία, στις Κάτω Χώρες, στο Βέλγιο και στην Πορτογαλία, σημειώνει πως το δεύτερο τρίμηνο έφερε τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών στην τελευταία πενταετία, με τον μέσο ημερήσιο όγκο να ξεπερνάει πάνω από το 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η εκτόξευση των διακυμάνσεων με την παράλληλη αύξηση των κερδών οδηγεί σε δίλημμα τις τράπεζες που έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν το trading. Αλλά από τότε που ο φόβος πως η Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ έχει υποχωρήσει, η μεταβλητότητα στις αγορές αμβλύνθηκε ελαφρώς. Και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός παλεύει να κρατήσει την κυβέρνηση ενωμένη εν μέσω εσωκομματικής εξέγερσης λόγω της συμφωνίας για τρίτο πρόγραμμα, οι traders μπορεί να προσεύχονται να μην τα καταφέρει».

Οι Έλληνες πολιτικοί είναι συνένοχοι στο έγκλημα της κερδοσκοπίας σε βάρος του έθνους και πρέπει να λογοδοτήσουν και μαζί τους όλοι όσοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.