Και τι θέλουν οι Βρετανοί; Λοιπόν, θέλουν ένα Κοινοβούλιο που να είναι το ανώτατο όργανο και να φτιάχνει τους νόμους του τόπου μας. Αυτό είναι το πώς η δημοκρατία πρέπει να λειτουργεί φυσικά, με σαφή απόδοση ευθυνών. Τα μέλη του Κοινοβουλίου μας, τα οποία εκλέγονται από εμάς, είναι αυτά που θα πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας. Θα πρέπει να είναι αυτοί υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που ελήφθησαν - όχι οι Ευρωκράτες ή οι πρόεδροι της Ε.Ε. τους οποίους κανείς δεν ψήφισε ποτέ (ή δεν τους έχει καν ακούσει).
Η Βρετανική δημοκρατία έχει γονατίσει, με την πλειοψηφία των νόμων μας να γίνονται στις Βρυξέλλες, παρακάμπτοντας την αρμοδιότητα του δικού μας δήθεν κυρίαρχου Κοινοβουλίου. Όμως τίποτα στις διαπραγματεύσεις του David Cameron δεν θα το αλλάξει αυτό. Δεν θα υπάρξει καμία εθνική αρνησικυρία. Καμμία υπεροχή του δικαίου του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι του δικαίου της Ε.Ε. Όχι επειδή αυτός ή η κυβέρνηση δεν πιέζει για αυτό - επειδή δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση.
Οι Βρετανοί θέλουν επίσης να σταματήσει η αποστολή τόσων πολλών χρημάτων στις Βρυξέλλες - 55 εκατομμύρια £ ανά ημέρα- από τα οποία η Ε.Ε. μας δίνει πίσω ένα μέρος και στη συνέχεια μας λέει πώς να το ξοδέψουμε. Και γι' αυτό θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες; Σίγουρα δεν θα έπρεπε να διοχετεύουμε δισεκατομμύρια σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας οι λογαριασμοί δεν έχουν κλείσει εδώ και 19 χρόνια.
Μήπως θέλει ο Cameron να αναχαιτίσει το κόστος της Ε.Ε.; Λοιπόν, φαίνεται να υιοθετεί την ίδια στάση στο ζήτημα αυτό, όπως κάνει με την εξωτερική βοήθεια, ότι δηλαδή θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι για αυτήν την μεγάλη δωρεά δισεκατομμυρίων.
Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για ένα φθηνότερο κόστος για την ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. Πράγματι, η κυβέρνηση πρόσφατα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος του 1 δις £ για να στηρίξει την Ελλάδα. Το κόστος της παραμονής στην Ε.Ε. πρόκειται μόνο να γίνει πιο ακριβό όσο θα παραμένουμε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, ακόμη και για εκείνους τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, είναι τα ανοιχτά σύνορα. Από την επέκταση της Ε.Ε., η Βρετανία έχει δει ένα επίπεδο εσωτερικής μετανάστευσης που δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν στην ιστορία μας.
Εκείνοι που θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το σύνολο της Ε.Ε. μπορούν να κάνουν την συμπίεση και την αποσυμπίεση των μισθών των Βρετανών εργαζομένων. Ο Cameron προσπάθησε να μιλήσει σκληρά για τη μετανάστευση, αλλά απλά κοιτάξτε τα πεπραγμένα του: πρωτοφανή επίπεδα καθαρής μετανάστευσης, μέχρι 318.000 το 2014, συναγωνίζονται ακόμη και τα χρόνια της μαζικής ανεξέλεγκτης μετανάστευσης του Tony Blair από την άποψη των απλών αριθμών.
[ προηγούμενη σελίδα ] [ συνεχίζεται... ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου