Η Ελληνική κρίση είναι τίποτε συγκρινόμενη με την Κίνα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/07/2015

Η Ελληνική κρίση είναι τίποτε συγκρινόμενη με την Κίνα

Ο Paul R. La Monica σε ανάλυσή του στο CNN Money σημειώνει για τους κινδύνους που παραμονεύουν στην Κινεζική αγορά και απειλούν τη σταθερότητα του διεθνούς οικονομικού και χρηματοοικονομικού συστήματος. «Αντί να ασχολούνται με την Αθήνα, οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν πολύ περισσότερο για το τι συμβαίνει στην Κίνα, την χώρα που με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίου ανθρώπων διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου.

Οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Shanghai και στην Shenzhen έχουν υποχωρήσει περίπου 30% λόγω εύλογων ανησυχιών για «φούσκα» στην Κινεζική αγορά μετοχών. Η κυβέρνηση της Κίνας λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στην αγορά, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποτύχει.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η αύξηση της Κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς νωρίτερα αυτό το χρόνο οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι μέσοι επενδυτές χρεώθηκαν προκειμένου να επενδύσουν σε μετοχές. Έτσι, όταν οι τιμές των μετοχών άρχισαν να μειώνονται τον περασμένο μήνα, πολλοί από αυτούς τους επενδυτές έπρεπε να πουλήσουν γρήγορα τις μετοχές που είχαν αγοράσει για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Αυτό τροφοδότησε μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση των τιμών των μετοχών. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας πρόκειται να βλάψει τα εταιρικά κέρδη.

Γιατί είναι, όμως, σημαντική η κατάσταση στην Κίνα για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός αυτής; Μια γρήγορη «βουτιά» στη χρηματιστηριακή αγορά είναι συχνά σημάδι μιας οικονομίας που βρίσκεται σε αναταραχή. Θυμάστε το 2008; Το 2000; Δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτονόητο ότι μια υγιής Κινεζική οικονομία είναι καλή είδηση για τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Όλη αυτή η συζήτηση περί μετάδοσης της Ελληνικής κρίσης στην περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει τη δραχμή φαίνεται υπερβολική. Οι οικονομολόγοι της Royal Bank of Scotland παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα ένα γράφημα που έδειξε ότι οι Αμερικανικές τράπεζες έχουν σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα από ό,τι στην Ελλάδα».

Θυμηθείτε επίσης τι ειπώθηκε πριν πέντε μήνες για την οικονομία της Ιαπωνίας, αλλά δείτε και την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι οικονομίες του πλανήτη. Είναι εύκολο, πιστεύω, να αντιληφθεί κανείς πως το πρόβλημα της Ελλάδος ωχριά μπροστά στα προβλήματα "μεγάλων" οικονομιών.

Γιατί η κρίση χρέους στην Πατρίδα μας έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις; Γιατί από όλες τις οικονομίες η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει άμεσα να τακτοποιήσει τα οικονομικά της, ενώ σε τελική ανάλυση επηρεάζουν μόνο ελάχιστο τμήμα του παγκοσμίου ΑΕΠ;

Η απάντηση είναι απλή: Η οικονομία είναι το πρόσχημα στην προσπάθεια κατάκτησης της Ελλάδος. Για την πατρίδα μας ερίζουν μανιωδώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθώντας να εγκαταστήσουν το δικό τους πολιτικό καθεστώς. Μέχρι σήμερα είχαμε απολύτως φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τώρα επιχειρείται μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και η εγκαθίδρυση μιας πιο φιλοαμερικανικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου