Σκοτώνοντας την ευρωζώνη!

Ο διάσημος βραβευμένος με το βραβείο Nobel οικονομολόγος, Paul Robin Krugman, στην προσωπική του στήλη στους New York Times αποτυπώνει μια μεγάλη αλήθεια που σχετίζεται με το μέλλον της ευρωζώνης και το οποίο δεν είναι άλλο παρά η διάλυση. Το κείμενο του Krugman σας το παραθέτω σε μετάφρασή μου από το Αγγλικό πρωτότυπο με την υπενθύμιση πως οι επισημάνσεις είναι προσωπικές μου και όχι του συγγραφέως.

«Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον Τσίπρα ανίκανο. Ας υποθέσουμε πως θέλετε να δείτε τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την εξουσία. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι καλωσορίζετε μια εξέλιξη όπως τον διωγμό των ενοχλητικών Ελλήνων από το ευρώ.

Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα απαιτήσεων του eurogroup είναι τρέλα. Το hashtag ThisIsACoup (αυτό είναι πραξικόπημα) είναι απολύτως ακριβές. Αυτό ξεπερνά τα όρια του αυστηρού και γίνεται καθαρή εκδικητικότητα, ολοκληρωτική καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και καμία ελπίδα για ανακούφιση. Είναι, προφανώς, προορισμένη ως μία προσφορά την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί. Αλλά ακόμα κι έτσι να είναι, πρόκειται για μια τραγελαφική προδοσία όλων, απέναντι στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν.

Μπορεί κάτι να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Οι φήμες θέλουν τον Mario Draghi να προσπαθεί να συστήσει λογική, ο Hollande να αντιστέκεται επιτέλους στα ηθικίστικο οικονομικό παιχνίδι της Γερμανίας, κάτι που δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν. Όμως, ήδη έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί ξανά τις καλές προθέσεις της Γερμανίας;

Με κάποιο τρόπο, η οικονομία έχει μπει σχεδόν σε δεύτερο πλάνο. Αλλά ας είμαστε σαφείς: Αυτό που μάθαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πως το να είσαι μέλος της ευρωζώνης σημαίνει ότι οι δανειστές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου αν δεν ακολουθείς επακριβώς την γραμμή τους. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες της λιτότητας. Μοιάζει πιο αληθινό από ποτέ, το ότι η αυστηρή λιτότητα χωρίς μείωση του χρέους είναι μια καταδικασμένη πολιτική ανεξάρτητα από το πόσο διατεθειμένη είναι μια χώρα να δεχτεί να υποφέρει. Επίσης, αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμη και μια πλήρης Ελληνική συνθηκολόγηση θα ήταν αδιέξοδη.

Μπορεί η Ελλάδα να κάνει μια πετυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να μπλοκάρει την ανάκαμψη; (Με συγχωρείτε, αλλά αυτού του είδους την ερώτηση πρέπει να κάνουμε τώρα).

Το Ευρωπαϊκό εγχείρημα –ένα εγχείρημα που πάντα εξήρα και στήριζα– έχει δεχτεί ένα άσχημο, ίσως θανατηφόρο χτύπημα. Και οτιδήποτε και αν σκέφτεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή για την Ελλάδα, δεν φταίνε για αυτό οι Έλληνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.