Αναμένοντας ακόμα ένα eurogroup - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

22/06/2015

Αναμένοντας ακόμα ένα eurogroup

Το Σαββατοκύριακο (20-21/6/2015), ο Ολλανδός υπουργός των Οικονομικών και επικεφαλής των συναντήσεων των ομολόγων του στην ευρωζώνη, Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem, μετέθεσε την έναρξη του eurogroup κατά δυόμιση ώρες νωρίτερα. Χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για την αλλαγή, ο Dijsselbloem ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 12.30 τοπική ώρα το μεσημέρι, δηλαδή στη 13:30 ώρα Ελλάδος.

Η περιβόητη σύνοδος κορυφής είναι προγραμματισμένη στον ίδιο χώρο στις 19.00. Σύμφωνα με τους Financial Times η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εξεύρεση λύσης πριν από την έναρξη της συνόδου και αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος της μετάθεσης της ώρας διεξαγωγής του eurogroup.

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να έχει διαπραγματευτεί και να έχει έρθει σε γραπτή λεπτομερή συμφωνία με την τρόικα σε ότι αφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα. Την Κυριακή (21/6/2015) και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κυβερνητικό συμβούλιο για την εξέταση των συμβιβαστικών προτάσεων, ο François Hollande και η Angela Merkel τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να έχει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ECB ενόψει της συνόδου» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με του Financial Times, οι Merkel και Hollande επεσήμαναν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η σύνοδος δεν είναι πεδίο για «διαπραγματεύσεις» με δεδομένο ότι είναι πρακτικά αδύνατο με την παρουσία των 19 μελών και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές. Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το Ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση. Σημειώστε πως τρίτη διάσωση σημαίνει νέο πακέτο "στήριξης", δηλαδή νέα μέτρα και σκληρότερη λιτότητα έναντι πινακίου φακής που θα δαπανηθεί στην αποπληρωμή των χρεών του φαύλου κύκλου της δυτικής "βοήθειας".

«Σε ένα σημάδι ότι αυξάνεται η ανησυχία στην Ελλάδα, οι αποταμιευτές απέσυραν πάνω από 1,6 δις ευρώ καταθέσεων την Παρασκευή (19/6/2015), σύμφωνα με δύο τραπεζιτικές πηγές, το μεγαλύτερο ποσό που έχει φύγει από τότε που ανέλαβε την εξουσία η Ελληνική κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Πάνω από 6 δις ευρώ αποσύρθηκαν από το τραπεζιτικό σύστημα αυτήν την εβδομάδα και οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι εκροές μπορεί να επιταχυνθούν όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα (22/6/2015)» αναφέρει το άρθρο.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η λύση δεν μπορεί να έρθει από τις προτάσεις που κάνουν οι δανειστές και κυρίως χωρίς η Ελλάδα να έχει την νομισματική της ανεξαρτησία. Η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ το μόνο που μπορεί να μας εγγυηθεί είναι το ότι θα συνεχίσουμε να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια προβλήματα που δεν λύνονται και μια παρατεταμένη λιτότητα.

Η Ελλάδα μας έχει άμεσα ανάγκη για μέτρα που θα επιτρέψουν την οικονομική της ανάπτυξη και την έξοδο από το τέλμα. Αντί αυτού, δυστυχώς, παρακολουθούμε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της πατρίδος μας να προσπαθεί να μας κρατήσει αλυσοδεμένους στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας σέρνει εξαθλιωμένους και ετοιμοθάνατους, χωρίς να μας αποτελειώνει.

Οι πολιτικοί πληρώνονται για να εκτελούν τις εντολές που λαμβάνουν έξωθεν σε βάρος της χώρας. Οι πολίτες γιατί συναινούμε; Η σιωπή είναι συνενοχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου