Ουκρανία: Η νέα Ελλάδα του ΔΝΤ - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/06/2015

Ουκρανία: Η νέα Ελλάδα του ΔΝΤ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Madeleine Odette Lagarde δήλωσε ότι ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα μπορούσε να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια στην Ουκρανία ακόμη και στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αποτύχουν και το Κίεβο αποφασίσει ότι δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις υποχρεώσεις του.

Η Ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διένεξη με τους πιστωτές της στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της χώρας. Η Αμερικανή (!) πολίτης και υπουργός των Οικονομικών της Ουκρανίας Natalie Ann Jaresko δήλωσε την περασμένη Τετάρτη 10/6/2015 ότι το Κίεβο ενδέχεται να κηρύξει προσωρινή αθέτηση πληρωμών.

«Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές και η χώρα αποφασίσει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, το Ταμείο μπορεί να δανείζει στην Ουκρανία βάσει της πολιτικής του για τον δανεισμό κρατών που έχουν καθυστερούμενες οφειλές», ανέφερε η Lagarde. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στην Washington αυτήν την εβδομάδα η Jaresko είπε ότι αναμένει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει μια δόση ύψους 1,7 δις δολαρίων από το δάνειο που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στην Ουκρανία μέσα στον Ιούλιο.

Η Lagarde επισήμανε εξάλλου ότι το Κίεβο δεν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας για να αποπληρώσει τους ιδιώτες πιστωτές της. Για την Lagarde η Ουκρανία πρέπει να διατηρήσει σημαντικά αποθεματικά ώστε να διασφαλιστεί «η επιτυχία του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει και άρα, τα αποθεματικά της Ουκρανικής κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους».

Η τακτική που ακολουθεί η Δύση είναι πάντοτε η ίδια, ανεξάρτητα από την χώρα την οποία έχει στοχοποιήσει για να κατακτήσει. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε πως στην Ουκρανία μετά την ανατροπή του νομίμως εκλεγμένου προέδρου Viktor Fedorovych Yanukovych και την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης-μαριονέτα του Petro Oleksiyovych Poroshenko, έρχεται η οικονομική εξαθλίωση της χώρας, η υπαγωγή της στους μηχανισμούς στήριξης του ΔΝΤ και εν τέλει η χρεωκοπία της.

Οι δυτικοί χρησιμοποίησαν την Ουκρανία στο βαθμό που πίστευαν πως θα μπορούσαν να πιέσουν την Ρωσία, κάτι στο οποίο απέτυχαν παταγωδώς. Έτσι, λοιπόν, προσπαθούν να κερδίσουν όσα μπορούν περισσότερα από την οικονομική συρρίκνωση της χώρας που σε κάποια δεδομένη στιγμή θα εγκαταλείψουν ερημωμένη, χρεωμένη και παντελώς κατεστραμμένη.

Η ιστορία μας διδάσκει πως από όπου πέρασαν οι δυτικοί έμεινε μόνο στάχτη, ερείπια και απομεινάρια που σπαρακτικά μαρτυρούν πως κάποτε εκεί υπήρχε κάποιος πολιτισμός, κάποιο έθνος, κάποιο κράτος που αφανίστηκε θυσιασμένο στον βωμό του δυτικού κέρδους και της μυωπικής αλαζονικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου