Στόχος (;) οι καταθέσεις των πολιτών - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/06/2015

Στόχος (;) οι καταθέσεις των πολιτών

Σε υποβάθμιση από "CCC+" σε "CCC" για τις τέσσερις systemικές τράπεζες της Ελλάδας προέβη ο οίκος αξιολόγησης των Standard & Poor's.

Ο Αμερικανικός οίκος αναθεώρησε σε "CCC" την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank. Παράλληλα, διατήρησε το outlook σε "αρνητικό". Επιπλέον ο οίκος αναίρεσε το καθεστώς CreditWatch Negative όπου βρίσκονταν οι τέσσερις Ελληνικές τράπεζες από τις 30 Ιανουαρίου του 2015.

Η υποβάθμιση των Ελληνικών τραπεζών είναι απόρροια της υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" από τον ίδιο οίκο στις 10 Ιουνίου του 2015.

Όπως εξηγεί ο οίκος Standard & Poor's, η κατάσταση της ρευστότητας των Ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της διατήρησης των εκροών καταθέσεων. Ο Αμερικανικός οίκος εκτιμά πως εξαιτίας της ταραχώδους κατάστασης, η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι αρκετά αυξημένη.

Η Δύση και η κυβέρνηση προσπαθούν να εξοικειώσουν την κοινή γνώμη και τους Έλληνες πολίτες σε ένα διαφαινόμενο έλεγχο ροής κεφαλαίων που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ακόμα μία μορφή δήμευσης του κόπου και του μόχθου των πολιτών.

Η κυβέρνηση άλλωστε σχεδιάζει την δέσμευση των τραπεζιτικών καταθέσεων των Ελλήνων από τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ενώ η Δύση εδώ και πολύ καιρό πιέζει προς την κατεύθυνση των capital controls αρχικά, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσει σε ένα σενάριο σαν αυτό που εφάρμοσε στην Κύπρο, εξανεμίζοντας τις καταθέσεις των πολιτών.

Αυτό που είναι άξιο απορίας, είναι η ανοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου