Η Δύση πιέζει την Τουρκία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/06/2015

Η Δύση πιέζει την Τουρκία

Η Τουρκική λίρα υποχώρησε στο 2,81 έναντι του δολλαρίου, περίπου 5% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής που ήταν στο 2,66. Για ένα μεγάλο μέρος του περασμένου μήνα η Τουρκική λίρα είχε κυμανθεί περίπου στο 2,6 σε σχέση με το δολλάριο, ενώ μέχρι στιγμής το 2015 έχει υποχωρήσει κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου. Αυτό το γεγονός κατατάσσει την επίδοση της Τουρκικής λίρας μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Επιπλέον, το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη χθες το πρωί (8/6/2015) σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 6%.

Την Κυριακή (7/6/2015), το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan συγκέντρωσε το 40,92% των ψήφων, και έλαβε 259 από τις 550 έδρες. Η εκλογή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην εξουσία: Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002 το AKP δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία και τώρα θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα κόμματα.

Ο Erdoğan συνεχίζει να δίνει μια δύσκολη μάχη ως προς την οικονομία της Τουρκίας, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται από δραματική επιβράδυνση της ανάπτυξης σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Αύριο, Τετάρτη 10/6/2015, αναμένονται τα στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου του 2015 και οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη της τάξεως περίπου 2% σε σχέση με πέρυσι, έναντι 2,6% που κατέγραψε στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Η διαφορά από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 9% το 2010 θεωρείται και είναι τεράστια.

Η Τουρκία, επίσης, είναι αντιμέτωπη με την αύξηση του πληθωρισμού: Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα «άφησε να εννοηθεί ότι ανησυχεί περισσότερο για τις προοπτικές του πληθωρισμού απ’ ό,τι προηγουμένως», σύμφωνα με την Capital Economics.

Πάνω από το 20% του δημόσιου χρέους της χώρας είναι σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με τον Moody's και καθώς η αξία της λίρας βυθίζεται, αυτό σημαίνει ότι το εξωτερικό χρέος μεγαλώνει επικίνδυνα. Οι επενδυτές έχουν ωθήσει τις Τουρκικές μετοχές προς τα κάτω, κατά 10% μέχρι στιγμής φέτος, εξαιτίας οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών.

Οι δυτικοί "ειδικοί" λένε ότι για να προχωρήσει μπροστά, η Τουρκία θα χρειαστεί επώδυνες, μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι προσωρινές λύσεις, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της.

Ταυτόχρονα η Τουρκία από σήμερα το απόγευμα (9/6/2015) δοκιμάζεται από πολιτική κρίση με δεδομένο το ότι ο πρωθυπουργός της Ahmet Davutoğlu, υπέβαλε πριν από λίγο την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Recep Tayyip Erdoğan, δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπό τον Davutoğlu μετά την απώλεια της πλειοψηφίας θα υποχρεωθεί είτε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα -μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες- ή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας μόνο του.

«Ο πρόεδρος Erdoğan αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης που του υπέβαλε ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu και ζήτησε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκική προεδρία.

Ο Erdoğan αναμένεται να αναθέσει και πάλι στον Davutoğlu τον σχηματισμό κυβέρνησης όταν ανακοινωθούν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, κάτι που έχει προγραμματισθεί για μετά από 11 με 12 ημέρες από τις εκλογές τις Κυριακής (7/6/2015), δηλαδή περίπου στο τέλος της ερχόμενης(!) εβδομάδος.

Η Τουρκία βρίσκεται κάτω από την δυτική πίεση που αναμένεται να κλιμακωθεί και να επιτεθεί με σφοδρότητα στην ανερχόμενη Τουρκική οικονομία. Από την μανία των δυτικών να εξοντώνουν τους οικονομικούς συμμάχους της Ρωσίας δεν ξέφυγε ούτε ένα "δικό της παιδί", όπως είναι η Τουρκία, η οποία πρόκειται να περάσει πολύ δύσκολα.

Η Τουρκία και ο Erdoğan δεν είναι σε καμία περίπτωση του διαμετρήματος της Ρωσίας και του Putin και γι' αυτό η συντριβή της από τους δυτικούς είναι δεδομένη, εκτός και αν παρέμβουν οι Ρώσοι. Τα μέτωπα της Δύσης εναντίον της Ρωσίας πληθαίνουν και ο πλανήτης δύσκολα θα αποφύγει την γενικευμένη σύρραξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου