Ακόμα και με συμφωνία, δεν θα δοθούν τα 7 δις! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/06/2015

Ακόμα και με συμφωνία, δεν θα δοθούν τα 7 δις!

«Η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος και της εκταμίευσης της δόσης είναι πολιτική» δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. (Η αναφορά του στην Ελλάδα ξεκινά εδώ).

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα και όχι οι κεντρικοί τραπεζίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες βαραίνει την Ελληνική κυβέρνηση, «η μπάλα βρίσκεται στο Ελληνικό γήπεδο».

Ο επικεφαλής της ECB υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε μία «ισχυρή και συνολική» συμφωνία για το καλό όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης, καθώς υποστήριξε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα είχε στα άλλα μέλη μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ καθώς αποτελεί «αχαρτογράφητα νερά» για την Κεντρική Τράπεζα.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις απέναντι στην ECB, ο Draghi αρκέστηκε να απαντήσει πως βασίζεται στις διαβεβαιώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης πως θα ανταποκριθεί σε αυτές «εγκαίρως» και «στο 100%».

Για το θέμα του ELA ο Draghi ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση αποτελεί η φερεγγυότητα των τραπεζών, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι Ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν τις επαρκείς εγγυήσεις (collaterals). Όπως ανέφερε ωστόσο η εξάρτηση των Ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα που παρέχει η ECB έχει φθάσει τα 118 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 66% του ΑΕΠ της Ελλάδος και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Υποστήριξε ωστόσο ότι η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ECB για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας. Επανέλαβε ότι για τον λόγο αυτόν η ECB έχει θέσει το όριο στην έκδοση εντόκων γραμματίων και διαβεβαίωσε πως θα το επανεξετάσει όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές και αποφασιστεί η αποδέσμευση της δόσης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αγοράς του Ελληνικού χρέους προς την ECB από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που προτείνει η Ελλάδα, ο Draghi ανέφερε πως δεν είναι σίγουρος πως αυτή η λύση προβλέπεται από τη συνθήκη του ESM, αλλά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Η συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές στα προαπαιτούμενα μέτρα δεν επαρκεί για να ξεκλειδώσει η δόση των 7 δις ευρώ, είπε ο Mario Draghi, καλώντας την Ε.Ε. να επιλύσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδος για τους επόμενους 12 μήνες, επιτρέποντας έτσι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει την καταβολή της δόσης που οφείλει.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ECB, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, η Ε.Ε. θα πρέπει να "απαντήσει" στην προϋπόθεση που θέτει κατά πάγια τακτική το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή βοήθειας προς κάποια χώρα. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ η έγκριση προϋποθέτει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προϋπόθεση αυτή δεν υφίσταται πλέον στην περίπτωση της Ελλάδος, είπε ο Draghi σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας της Ελλάδος με τους δανειστές η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από την Ε.Ε., ενώ συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ έχει εγκρίνει την καταβολή 16 δις ευρώ προς την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν μπορούν να εκταμιευθούν αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας.

Αυτό κι αν είναι ομολογία! Ακόμα κι αν επιτευχθεί η περιβόητη συμφωνία, πάλι δεν θα εκταμιευθούν τα 7,2 δις ευρώ και πάλι θα πρέπει να συζητάμε για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα διάρκειας (τουλάχιστον) ενός έτους!

Πόσες αποδείξεις και ομολογίες χρειάζονται οι ευρωφετιχιστές για να καταλάβουν πως το συμφέρον του τόπου μας -και συνεπώς και το δικό μας- είναι μακρυά από το ευρώ και στην ασφάλεια του εθνικού νομίσματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου