Η κυβέρνηση στρέφεται (επιτέλους) στις BRICS; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/05/2015

Η κυβέρνηση στρέφεται (επιτέλους) στις BRICS;

«Κατά τη συνάντησή μου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Sergei Anatolievich Storchak εξασφαλίσαμε την αποφασιστική Ρωσική συμβολή και την στήριξη στο αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Το σχετικό τίμημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως ένα από τα πρώτα μέλη της Τράπεζας, θα είναι συμβολικό και θα μπορεί να καταβληθεί με δόσεις, ενώ αμέσως μετά τη συγκρότηση και την λειτουργία της θα μπορεί να δεχθεί χρηματοδοτική αναπτυξιακή στήριξη», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκαλύπτοντας πως συζητήθηκαν και οι τεχνικές λεπτομέρειες υποβολής του αιτήματος.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό προχώρησε και η συζήτηση για την πιστωτική διευκόλυνση που θα παράσχουν οι Ρωσικές τράπεζες στην Ελληνική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο της κατασκευής του νέου αγωγού του φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

«Η αποπληρωμή του δανείου, που θα παράσχουν οι Ρωσικές τράπεζες, θα γίνει από τα κέρδη κατά τη λειτουργία του αγωγού και αυτή η διευκόλυνση δεν σχετίζεται με τα δάνεια ή την οικονομική βοήθεια μεταξύ κρατών», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός αποσαφηνίζοντας την θέση την οποία είχε εκφράσει ο Storchak πρόσφατα. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει απίθανη την περίπτωση να παραχωρηθεί δάνειο ή οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, λόγω των δανειακών δεσμεύσεων της πατρίδος μας απέναντι στους πιστωτές της.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο επικεφαλής της μεγάλης αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Οικονομικό Forum της Αγίας Πετρούπολης στις 18 με 20 Ιουνίου, Ο ίδιος, όπως είπε, θα συμμετέχει σε αυτήν προκειμένου να λάβει μέρος στις συζητήσεις των ενεργειακών ζητημάτων.

Είναι αξιοσημείωτο το ότι θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, γεγονός που είναι σημαντικό και από οικονομικής και από πολιτικής απόψεως, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αποφασίσει την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει και να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να έχει για πολύ καιρό τα πόδια της σε δύο βάρκες. Πρέπει να πάρει απόφαση πως βιώσιμη λύση για την Ελλάδα μας δεν υπάρχει εντός της ζώνης του ευρώ και συνεπώς να κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει ξανά προσδοκίες για την απεμπλοκή της Ελλάδος από τα δυτικά παιχνίδια, αλλά τελικά όλες αυτές οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες. Ας ελπίσουμε πως έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της και θα απεγκλωβίσει την χώρα μας από την δυτική μέγγενη.

Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου