Ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/05/2015

Ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση

Ο αρθρογράφος του Fortune, Geoffrey Smith, περιγράφει το πως ο εθνικός «πρωταθλητής» του φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, μόλις έκλεισε τη μεγαλύτερη συμφωνία της ιστορίας του στη Βρετανική αγορά, η οποία θα εξασφαλίσει στην εταιρεία πρόσβαση σε περίπου 15 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο κρατικά ελεγχόμενος «γίγαντας», ο οποίος βρέθηκε τον περασμένο μήνα στο στόχαστρο μιας επίσημης αντι-μονοπωλιακής [σημ. ΜΒΒ: άδικης, προβοκατόρικης και μεροληπτικής σε βάρος της Ρωσίας] έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε να επεκτείνει μια συμφωνία του 2012 με την Centrica, πωλήτρια εταιρεία της British Gas, αυξάνοντας έτσι την ετήσια προμήθεια φυσικού αερίου από 70 σε 146 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια!

Η συμφωνία που έχει ορίζοντα μέχρι το 2021, σημαίνει ότι η Gazprom θα καλύπτει πάνω από το 5% της ετήσιας ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε αέριο, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τις συμφωνίες που θα προκύψουν με άλλες Βρετανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Η συμφωνία είναι ενδεικτική της μεταλλασσόμενης όψης της Ευρωπαϊκής αγοράς ενεργείας. Για πολλά χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε επαρκείς ποσότητες αερίου στη Βόρεια Θάλασσα για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών του, αλλά πλέον πρέπει να εισάγει πάνω από τα 2,56 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια που χρειάζεται ετησίως καθώς αυτά τα κοιτάσματα εξαντλούνται. Η Gazprom, που παρέχει πάνω από το 25% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, δεν μπορούσε μέχρι τώρα να εισχωρήσει στη συγκεκριμένη αγορά.

Όμως, πλέον οι εναλλακτικές λύσεις αντί της Gazprom είναι ελάχιστες για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα διστακτικές να επιτρέψουν την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου. Εξάλλου, η Centrica βασίζεται ήδη στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγική εταιρεία Statoil, με την οποία υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία εισαγωγής 256 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Απ’ την άλλη πλευρά, και η Gazprom χρειάζεται οπωσδήποτε νέους πελάτες από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχοντας χάσει μια από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εξαγωγικές αγορές της, αυτήν της Ουκρανίας. Επίσης η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια από τις ελάχιστες στην Ευρώπη όπου η εταιρεία μπορεί να επεκτείνει την παρουσία της χωρίς να γίνει ενοχλητικά κυρίαρχη.

Το ζήτημα της ενέργειας είναι από τα κύρια προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη σήμερα. Η κρίση και η αστάθεια στην Ουκρανία, στην πατρίδα μας και στην Κύπρο σε συνδυασμό με την ανελέητη πολεμική που γίνεται στην Ρωσία, είναι οι φανερές κινήσεις των Ευρωπαίων στον αγώνα της επικράτησης και της κυριαρχίας στον τομέα της ενέργειας. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες ενέργειες που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που αποσκοπούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η ιστορία έχει διδάξει πως τα θέματα των χρημάτων και της ενέργειας υπήρξαν πάντοτε αφορμές για γενικευμένες συρράξεις. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή όπου πολλές λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες απειλούνται να διαταραχθούν και να γίνουν αρχές βασάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου