Η κορύφωση της πίεσης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

12/05/2015

Η κορύφωση της πίεσης

«Η Ελλάδα εξαντλεί τα αποθεματικά της για να πληρώσει το ΔΝΤ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του BBC το οποίο αναφέρει: «Ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών λέει πως η οικονομική κατάσταση της χώρας του είναι «εξαιρετικά επείγουσα» και πως το ρευστό μπορεί να τελειώσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Παράλληλα, το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου αναφέρει πως: «Ο Έλληνας υπουργός έστειλε αυτή την προειδοποίηση μετά το eurogroup στο οποίο συζητήθηκε η τελευταία δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ελληνικού πακέτου διάσωσης.

Το eurogroup ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «πρόοδο», αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Την ίδια ώρα, η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Η ευρωζώνη επιμένει σε ένα αυστηρό καθεστώς των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, σε αντάλλαγμα ενός πακέτου διάσωσης, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ενάντια στη λιτότητα αντιστέκεται στους σκληρούς όρους.

Σε δήλωσή τους οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, αλλά προσέθεσαν πως αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά».

Το δημοσίευμα καταλήγει με κάποια τραγικά στατιστικά, που αντανακλούν την εικόνα της οικονομίας της χώρας μας σήμερα:

* Η ανεργία είναι στο 25%, με την ανεργία των νέων σχεδόν στο 50%. Η αντιστοιχία κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη: είναι 11,4% και 23% αντίστοιχα.
* Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% από την αρχή της κρίσης στην ευρωζώνη.
* Το χρέος της χώρας ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ.
* Η χώρα μας έχει δανειστεί 240 δις € (188 δις £) από την Ε.Ε., την ECB και το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα στο ζήτημα της πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ χρησιμοποίησε τα χρήματα που προορίζονταν για την συνεισφορά της στο Ταμείο, ως μέλος του. Η κυβέρνηση έπραξε άριστα και οι δυτικοί δεν έχουν κανένα λόγο να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται.

Στο ΔΝΤ τα κράτη που είναι μέλη συνεισφέρουν όταν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ο λόγος που συνεισφέρουν είναι για να έχουν βοήθεια και στήριξη όταν βρεθούν σε ανάγκη, οπότε και εννοείται πως δεν τίθεται θέμα συνεισφοράς!

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά τη λύση για την ρευστότητα στα χέρια της. Πρέπει, όμως άμεσα να προχωρήσει και στο επόμενο αποφασιστικό βήμα: Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

1 σχόλιο:

  1. Τρελαντώνης13 Μαΐου, 2015 08:29

    Κι όμως πέτυχε κάτι η κυβέρνηση !!

    Έφτασε το λαό να φωνάζει: θέλουμε χρεοκοπία ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

    Επιτέλους με το θρίλερ!

    Άντε να χαθούνε όλοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή