Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή του δημοσίου και των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για μια κίνηση που απλά επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται υπό καθεστώς πανικού και πανικοβάλει ακόμα περισσότερο τους Έλληνες πολίτες.
Συγκεκριμένα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει:
«Άρθρο Πρώτο
Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.
Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α΄ 38), όπως ισχύουν.
Άρθρο Δεύτερο
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 17/3/2015».
Ωστόσο, εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή τα διαθέσιμα που επαρκούν για 15 ημέρες. Επίσης, εθελοντική είναι η μεταφορά των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, εξαιρούνται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, οι θυγατρικές τους καθώς και αυτές για τις οποίες έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης δια της εισαγωγής των μετοχών τους σε οργανωμένη αγορά (Ν. 3429/2005 άρθρο 1, παράγραφος 5).
Στόχος είναι, όπως αναφέρουν τα περισσότερα οικονομικά ειδησιογραφικά πρακτορεία και κυρίως το Capital.gr, τα χρήματα να διατεθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του δημοσίου και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά και για την ικανοποίηση των δόσεων προς τους δανειστές.
Κυβερνητικές πηγές με ανεπίσημο σημείωμα αναφέρουν πως «με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια πρακτική που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπλήρωναν «Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη».
Παράλληλα, σημειώνουν ότι με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Τώρα πώς η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να εγγυάται αποδόσεις που δεν υπάρχουν σε μεγάλες οικονομικές αγορές, είναι μια άλλη ιστορία. Να θυμηθούμε επίσης, πως σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο, όσο αστείο κι αν ακούγεται αυτό.
Τέλος, σύμφωνα με τους ίδους κύκλους «αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος».
Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύεται ακόμα μία φορά πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Το πρόβλημα είναι πως μέρα με την ημέρα γίνεται και πιο εμφανές το ότι δεν έχει εναλλακτική λύση για τα σοβαρά ζητήματα του τόπου και κυρίως αυτοδιαψεύδεται. Ποιος άραγε δεν θυμάται τις πομπώδεις και μεγαλόστομες εξαγγελίες της περί της μείωσης έως και κατάργησης των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου γιατί παραβιάζουν το Σύνταγμα; Κι όμως το μέχρι σήμερα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης είναι βασισμένο αποκλειστικά σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου!
Η κυβέρνηση αυτή πορεύεται στα ίδια χνάρια της προηγούμενης.Όσο και αν δυσαρεστούνται κάποιοι αυτοεξαπατώμενοι. Καλά κάνεις Μανώλη και τους ξεμπροστιάζεις τους κρατούντες για μιαν άλλη φορά. Και βέβαια το άρθρο είναι τεκμηριωμένο και παρασάγγας απέχον από την διαβρωμένη και εν υπηρεσία τελούσα διάτρητη δημοσιογραφία της διαπλοκής. Η απόφαση αυτή είναι αντιδημοκρατική, βαδίζει στον ολισθηρό δρόμο του αυτάρεσκου αυταρχισμού με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Παντού επιβάλλουν μια εισπρακτική λογική επιβάλλοντας και συνεχίζοντας μανία των προηγηθέντων ταγών. Χωρίς σχεδιασμό, με ιδεολογικές εμμονές, με φθορά που απλώνεται με ταχύτητα γεωμετρικής προόδου, η κυβέρνηση αυτή οδηγεί την χώρα και την κοινωνία σε οδυνηρά αδιέξοδα. Καλλιεργεί αυταπάτες για τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος και λανσάρει μια εθνοκτόνο πολιτική με ψευδοκοινωνικό περιτύλιγμα. Δεν ομιλεί για τιθάσευση-έλεγχο και διαγραφή του δημοσίου χρέους, υιοθετεί στείρα διαχειριστική λογική, αποδέχεται την ύβρη των "θεσμών" (τρόικα δηλαδή) και θέλει να βάλει στην προκρούστειο κλίνη της παραλογίας της κάθε εχέφρονα πολίτη και εθνική φωνή που ανηυσχεί για το μέλλον του τόπου. Οι αυτοκτονίες καλά κρατούν, η εσωτερική αγορά κυριολεκτικά στεγνώνει, η μετανάστευση του ελπιδοφόρου επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας προς την εσπερία κάνει την αιμοραγία να λαμβάνει διαστάσεις εθνικού εγκλήματος. Πουθενά έστω κια ως όραμα ο παραμικρός λόγος για παραγωγική συγκρότηση της πατρίδας. Τελικά κι αυτοί ήλθαν για κλωτσήσουν κάθε ελπίδα αναγέννησης και ανάσχεσης του κακού που έχει ενσκήψει για τα καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή..πρός Θεού δεν θα ήθελα να φανώ σαν υπερασπιστής καμίας παρούσας διακυβέρνησης τούτου του πολύπαθου τόπου...ωστόσο η σημερινη,αυτή ''απόπειρα'', εάν το θέλετ ''άλλου '' τύπου εξουσίας, καμμίαν σχέση δέν έχει με τήν εμετική τουλάχιστον, σύνθεση, τής προηγούμενης κυβέρνησης, όντως απέχει παρασάγγας, αλλά πρός το καλύτερο....
ΑπάντησηΔιαγραφή