Το Αιγαίο χάνεται! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/03/2015

Το Αιγαίο χάνεται!

Σε πορεία ραγδαίας επιδείνωσης κινούνται πλέον οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας, η οποία το Σάββατο (28/2/2015) εξέδωσε NoTAM (αεροπορική οδηγία) και NAVTEX (ναυτική οδηγία) με τις οποίες δεσμεύει, από χτες 1 Μαρτίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, ένα πολύ μεγάλο μέρος του Αιγαίου Πελάγους που αρχίζει από την Σκύρο και καταλήγει στην Λήμνο. Με την οδηγία αυτή η Τουρκία στην ουσία «κόβει» το Αιγαίο στα δύο παραβιάζοντας, ταυτόχρονα, κατάφωρα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Ο σχεδιασμός αφορά στη χρήση των συγκεκριμένων περιοχών ως πεδίο βολής και πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιστατικό ακόμη και για την γνωστή τουρκική προκλητικότητα. Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές και δημοσιεύει η "Καθημερινή", πρόκειται για καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Η Αθήνα μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, στον ICAO (διεθνής οργανισμός πολιτικής αεροπορίας) και στον ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία:

[1] Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια μεγάλη περιοχή του Ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NoTAM
[2] Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
[3] Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
[4] Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους G-33 και N-130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
[5] Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από τον διεθνή εναέριο χώρο και τα διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη: Θεωρητικά τμήμα του Ελληνικού εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής για τα τουρκικά αεροσκάφη.
[6] Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου (28/2/2015) και χτες Κυριακή (1/3/2015) μέχρι αργά το βράδυ, η Ελληνική κυβέρνηση αντί να απαντήσει στην Άγκυρα και να απορρίψει το αίτημα της, κατήγγειλε την Τουρκία με διαβήματα και επιστολές προς τον ΟΗΕ, τον ICAO και το ΝΑΤΟ . Αργά το βράδυ της Κυριακής (1/3/2015) επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση στην Τουρκία και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε αυτό που συνέβη πριν από λίγες μόλις μέρες, όπου η Τουρκία έδωσε άδεια στο Ιταλικό πλοίο Explora προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Καρπάθου και της Κρήτης, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία η Τουρκία χαρακτήρισε τουρκική ΑΟΖ, αλλά και της αύξησης της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Επιπρόσθετα, οι κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο συνεπικουρούνται από μεθοδεύσεις και δραστηριότητα και στην περιοχή της Θράκης, όπου κι εκεί αναμένονται δραματικές εξελίξεις, κυρίως με την ανάδειξη νέου θρησκευτικού ηγέτη των μουσουλμάνων της περιοχής. Η Ελληνική κυβέρνηση αποδείχθηκε ήδη ανεπαρκής σε ότι αφορά στα οικονομικά της χώρας, αλλά τώρα η ανεπάρκειά της θα κοστίσει Ελληνικά εδάφη.

Όπως έχω τονίσει κατ' επανάληψη, με τα σύνορά μας δεν πρέπει να δεχόμαστε κουβέντα ούτε στα αστεία. Δεν μπορεί να συμβαίνουν τόσα γεγονότα στο Αιγαίο και στην Θράκη και η κυβέρνηση να δίνει συνεντεύξεις περί ανέμων και υδάτων στα διάφορα κανάλια του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου