Οι Γερμανοί τρέμουν την GRexit - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/02/2015

Οι Γερμανοί τρέμουν την GRexit

Λανθασμένα είναι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, Wolfgang Schäuble. Σύμφωνα με το Reuters, ο ισχυρός άνδρας της Γερμανικής οικονομίας είπε στο περιθώριο της διάσκεψης του G20 πως στο eurogroup της Τετάρτης (11/2/2015) δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση νέου προγράμματος για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα δεν θελήσει ένα νέο πρόγραμμα τότε όλα έχουν τελειώσει. Ο Schäuble τόνισε πως η Γερμανία θέλει να ακούσει την Τετάρτη από την Ελλάδα δεσμευτικές προτάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προωθήσει στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μια συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα ζητήσει να της δοθεί μια περίοδος έξι μηνών για να συζητήσει με τους πιστωτές της τα εκκρεμή ζητήματα και ένα πρόγραμμα που θα διαδεχθεί το σημερινό, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων MNSI, το οποίο επικαλέστηκε ευρωπαϊκές πηγές που δεν κατονόμασε.

Στην αυριανή (11/2/2015) συνάντηση πάντως δεν αναμενόταν ούτως ή άλλως να υπάρξει μια μεταβατική συμφωνία, που η Ε.Ε. θα ήθελε να επιτευχθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Οι προσδοκίες είναι «χαμηλές» σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόταση. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές αναμένουν μια σκληρή, επίπονη και πολύωρη διαπραγμάτευση.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η διαπίστωση πως θα είναι καταστροφική για τη Γερμανική αγορά εργασίας η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πιθανό «Grexit» θα προκαλούσε απώλεια έως και 150.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία. «Η Γερμανική οικονομία θα έχανε περίπου 80.000 έως 150.000 θέσεις απασχόλησης σε διάστημα δύο ετών», δήλωσε στο Ευαγγελικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Γενεύη ο Ekkehard Ernst, ειδικός σε ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας.

Μία τέτοια απώλεια θα αντιστοιχούσε σε ποσοστιαία αύξηση του δείκτη ανεργίας κατά 0,2% έως 0,3%. «Στην περίπτωση αυτή μιλάμε μόνο για ένα πιθανό σενάριο», διευκρίνισε ο Γερμανός οικονομολόγος. Όπως εκτιμά ο ίδιος, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα προκαλούσε σαφείς αβεβαιότητες μεταξύ άλλων και στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, αυτό θα δυσχέραινε τις δυνατότητες των Γερμανικών επιχειρήσεων να δανείζονται χρήματα που θα προορίζονταν για νέες επενδύσεις.

«Επιπλέον χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία μπορεί να υποφέρουν από ενδεχόμενο Grexit», πρόσθεσε ο Ernst. Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν οι χώρες του εξωτερικού να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο εισαγωγών από τη Γερμανία. «Επομένως υφίσταται λιγότερο ένας άμεσος συσχετισμός με την Ελλάδα, αλλά πρόκειται κυρίως για έμμεσες επιπτώσεις στην Γερμανική αγορά εργασίας», διευκρίνισε ο ειδικός της ILO.

Σύμφωνα με τον Ekkehard Ernst, δυσκολίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν η Γερμανία και ως χώρα-δανειστής, καθώς σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η αποπληρωμή των δανείων θα καθίστατο δυσχερής. «Η Ελλάδα θα είχε πάλι ως νόμισμα τη δραχμή, θα έπρεπε να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των χρεών σε ευρώ», υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι ένα ασθενές οικονομικά Ελληνικό κράτος θα έφτανε γρήγορα στα όρια των αντοχών του.

Είναι εμφανής η αδυναμία που εκφράζεται μέσω των απειλών του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών. Φωνάζει και απειλεί, ενώ στην ουσία γνωρίζει πως η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι στην κατάσταση. Ο Γερμανός υπουργός αλλά και γενικότερα οι Ευρωπαίοι δανειστές μας ελπίζουν σε μια υπαναχώρηση από την πλευρά της Ελλάδας. Προσωπικά, όπως έχω τονίσει πολλές φορές. δεν εμπιστεύομαι την νέα κυβέρνηση κι αυτό γιατί θα έπρεπε προ πολλού να καταφέρει το καίριο πλήγμα στους δανειστές. Έπρεπε ήδη να έχει περάσει στη θέση του οδηγού και να καθορίζει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, κάνει μισό βήμα μπροστά και δύο προς τα πίσω. Η αυριανή (11/2/2015) μέρα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου