Καταθέσεις επί ... πληρωμή! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/02/2015

Καταθέσεις επί ... πληρωμή!

Η FIH Erhvervsbank, μια μικρή τράπεζα στη Δανία, θα υποχρεώσει από το Μάρτιο όλους τους πελάτες της να πληρώνουν αυτοί τόκο (ή μάλλον καλύτερα "φύλακτρα") στην τράπεζα, ύψους 0,5% επί των καταθέσεών τους. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας αλλά και την Wall Street Journal που αναμετέδωσε την είδηση στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, το νέο μέτρο αφορά σε 25.000 καταθέτες και σημαίνει ότι για κάθε 100 δολάρια ή ευρώ ή κορώνες κατάθεσης, οι πελάτες θα χάνουν 50 λεπτά, τα οποία θα τα κρατάει η τράπεζα.

Επίσημη άποψη της τράπεζας είναι ότι δεν έχει άλλη επιλογή, εφόσον την ίδια χρέωση έχει επιβάλλει σ’ αυτήν η κεντρική τράπεζα της χώρας. Σημειωτέον ότι το επιτόκιο της Εθνικής Τράπεζας της Δανίας βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα. Μάλιστα, στις αρχές του Φεβρουαρίου πέτυχε το ιστορικό χαμηλό του -0,75%.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θεσπίζουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την διογκούμενη απειλή του αποπληθωρισμού και της οικονομικής σταθερότητας. Αυτό δημιουργεί περίεργες τάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές: οι αποδόσεις σε κάποια κρατικά ομόλογα είναι πλέον αρνητικές, που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πλέον διατεθειμένοι να έχουν μικρές ζημίες ως αντάλλαγμα για τη σχετική ασφάλεια που παρέχει ο δανεισμός σε συγκεκριμένα κράτη. Κάποιες εταιρείες είναι επίσης σε θέση να δανείζονται χρήματα από επενδυτές δωρεάν.

Η Δανία θα γνωρίσει από τον επόμενο μήνα τις συνέπειες που έχει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υιοθετήσει την ποσοτική χαλάρωση. Αυτό θα πιέσει τις αποδόσεις των Ευρωπαϊκών ομολόγων προς τα κάτω, ενώ έχει ήδη διώξει χρήματα μακριά από το ευρώ, προς αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων.

Χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, όπως η Δανία και η Ελβετία, έχουν γίνει αποδέκτες τεράστιων εισροών ρευστού. Οι κεντρικές τράπεζες τους έχουν εξαναγκαστεί να αντιδράσουν ώστε να σταματήσουν την περαιτέρω άνοδο των νομισμάτων τους. Η Σουηδία είναι η τελευταία προσθήκη στην ομάδα χωρών που έχουν θεσπίσει αρνητικά επιτόκια, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο -0,1%.

Η μη δημοσιονομική σύγκλιση σε μια ζώνη κοινού νομίσματος, όπως η ευρωζώνη, έχει συνέπειες που επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Η προβληματική κατάσταση και ο αποπληθωρισμός που εμφανίζει αυτή τη στιγμή η οικονομία στην ευρωζώνη, επεκτείνεται και δημιουργεί, ακόμα και σε εύρωστες οικονομίες, καταστάσεις που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ο Draghi μπορεί σήμερα πάλι να δήλωνε πως το εγχείρημα της ευρωζώνης είναι "μη αναστρέψιμο", αυτό όμως δεν το καθιστά λιγότερο αποτυχημένο.

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην αποτυχημένη πολιτική της Δύσης και κυρίως στην αδυναμία της να κατανοήσει και να διορθώσει τα λάθη της. Ήδη, οι λανθασμένοι χειρισμοί και το όλο στήσιμο της ευρωζώνης οδηγεί στην κατάρρευση του τραπεζιτικού συστήματος ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό που πλέον είναι φανερό είναι το ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι παγιδευμένες σε ένα μοντέλο που μέρα με την ημέρα τις αλλοιώνει και τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Το ζήτημα είναι πως κανείς δεν κάνει κάποια κίνηση να απεγκλωβιστεί και συνεπώς η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου