Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την Ρωσική βοήθεια στην Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/02/2015

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την Ρωσική βοήθεια στην Ελλάδα

Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος της με την ευρωζώνη και στραφεί αντί της Ευρώπης στη Ρωσία, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Newsweek στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιδιώξει την εφαρμογή ενός «σχεδίου Β» εάν δεν μπορεί να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μια νέα συμφωνία στήριξης, αναφέρει σε άρθρο του στο Newsweek ο Luke Hurst.

Ο υπουργός της Ελληνικής Εθνικής Άμυνας προειδοποίησε ότι: «Το Σχέδιο Β είναι να λάβουμε χρηματοδότηση από κάποια άλλη πηγή. Θα μπορούσαν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, θα μπορούσε να είναι η Κίνα ή άλλες χώρες», γράφει ο Hurst σημειώνοντας για το κόμμα του Έλληνα υπουργού πως πρόκειται για «ένα δεξιό κόμμα που σχημάτισε έναν συνασπισμό με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία του τελευταίου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σημειώνει ο Hurst, προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με την ευρωζώνη για το χρέος της χώρας. Αλλά, ενώ οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (11/2/2015) για «άλλον έναν γύρο διαπραγματεύσεων», όπως γράφει ο Hurst, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών είχε άλλη συνάντηση, με τον Ρώσο υπουργό των Οικονομικών στη Μόσχα.

Ο Dr Jonathan Eyal, του ινστιτούτου μελετών Royal United Services Institute (RUSI), αποκάλεσε τη συγκεκριμένη δήλωση του Έλληνα υπουργού Αμύνης «μια ανάρμοστη απειλή από ένα κράτος μέλος του NATO», μιλώντας στο Newsweek. Ο Eyal υποστήριξε μιλώντας στο περιοδικό: «αυτή είναι ακόμη μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι οι Έλληνες ποτέ δεν έδειξαν στην Ευρώπη το είδος της αλληλεγγύης που η Ευρώπη έχει δείξει στην Ελλάδα. Είναι πολύ προφανές ότι οι Ρώσοι έχουν μια ευκαιρία να γίνουν χορηγοί μιας χώρας η οποία μπορεί να σταματήσει τη συναίνεση που απαιτείται για να συνεχίσουν να επιβάλλονται οι κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό είναι πολύ βαρύ πράγματι. Οι συνέπειες αυτού θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές, ανάλογα με το τι η Ελλάδα θα έκανε σε αντάλλαγμα».

Τα σχόλια αυτά καταγράφονται μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα περί της πρότασης να δημιουργηθεί μια αεροπορική και μια ναυτική βάση της Ρωσίας στην Κύπρο και ο Eyal, προσθέτει το Newsweek, επισήμανε πως οι σημερινές εξελίξεις εντάσσονται σε μια μέθοδο «απειλών, που συμπίπτουν με αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο». Μέλη της νέας Ελληνικής κυβέρνησης έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Ρωσία αφότου ανέλαβαν την εξουσία, συνεχίζει το άρθρο του Hurst. «Πέραν του ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε στις εκκλήσεις για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται ότι κατηγόρησε το Κίεβο πως περικλείει "νεοναζιστικά" στοιχεία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Μόσχα πριν εκλεγεί», αναφέρει ακόμη ο Hurst.

Ο Eyal, πάντως, δήλωσε στο Newsweek πως η προοπτική να αποκτήσει η Ρωσία στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα είναι απίθανη. «Θα ήταν πιθανό, αλλά είναι πολύ τραβηγμένο. Εάν έβλεπε κανείς Ρωσικές βάσεις στο έδαφος του NATO, αυτό θα ήγειρε πολύ σοβαρές ανησυχίες. Εξάλλου, οι Ρώσοι δεν έχουν ακριβώς μετρητά σε αφθονία. Εάν οι Ρώσοι θέλουν να αποκτήσουν παρουσία εκεί, θα χρειαστεί καιρός πριν να είναι σε θέση να κάνουν κάτι», δήλωσε ο Eyal.

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Ρωσία θα κρίνει πολλά για το μέλλον της. Όπως έχω ξαναγράψει, πιστεύω πως η σημερινή κυβέρνηση έχει την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά όχι χωρίς αντάλλαγμα. Έτσι, εκτιμώ, πως σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές, αλλά και εσωκομματικές, εκκαθαρίσεις και οι φωνές των εκφραζόντων τις αριστερές συνιστώσες καθώς και την φιλορωσική πλευρά, θα σιγήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα μείνει χωρίς την Αμερικανική υποστήριξη, με ότι συνεπάγεται αυτό.

2 σχόλια:

  1. Από που εξάγεται ότι το Σύριζα εξαρτάται από την Αμερική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε την δύναμη και το λαϊκό έρεισμα που έχει μέχρι σήμερα, από τη στιγμή που ο αρχηγός του και σημερινός πρωθυπουργός επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

    Παρατηρείστε προσεκτικά τα δημοσιεύματα και τις παραπομπές που παραθέτω στην αρθρογραφία μου και -ενδεχομένως- να συμφωνήσετε με την διαπίστωσή μου. Δεν μιλώ για εξάρτηση, αλλά για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από τις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή