Συμφωνία ή (οικονομικός) θάνατος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/02/2015

Συμφωνία ή (οικονομικός) θάνατος

Για έμμεσο μήνυμα που στέλνει η ECB, μετά την προχθεσινή (12/2/2015) της απόφαση να αυξήσει το όριο ρευστότητας κατά 5 δις ευρώ για τις Ελληνικές τράπεζες, κάνει λόγο το Bloomberg. «Μην μας κάνετε να τραβήξουμε την σκανδάλη με τις Ελληνικές τράπεζες» επισημαίνει σε δημοσίευμα και συνεχίζει: «Αφού η ECB χθες επέκτεινε τον ELA κατά 5 δις ευρώ ακόμη, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η συνέχιση της στήριξης εξαρτάται από τις πολιτικές συνομιλίες για την διάσωση της Ελλάδας».

Η ECB δεν θέλει να βρεθεί σε μια θέση που θα παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του Ελληνικού τραπεζιτικού συστήματος –και την παραμονή της χώρας στο ευρώ- χωρίς πολιτική κάλυψη από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Αν οι συνομιλίες για μια συμφωνία χρηματοδότησης-γέφυρα για την Ελλάδα καταρρεύσουν ξανά, ο πρόεδρος της ECB, Mario Draghi θα πρέπει να εξετάσει εάν θα παρέχει περισσότερα κεφάλαια ή θα απειλήσει με veto, όπως συνέβη στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια».

«Η διακοπή του ELA θα ήταν μια παρέμβαση ύστατης λύσης, αντίστοιχη με μια πυρηνική επιλογή», δηλώνει ο Henrik Enderlein, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο. «Η ECB δεν θα ήθελε να το χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό πραγματικά, καθώς βασικά είναι το ίδιο σαν να σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης», αναφέρει ο Enderlein.

Η χρηματοδότηση του ELA παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες με δικό τους ρίσκο. Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν τώρα πρόσβαση σε 65 δις ευρώ. Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι το 2012, καθώς η Ελλάδα οδηγούνταν προς την δεύτερη διάσωσή της και προς την απομείωση χρέους, οι τράπεζες δέχθηκαν 158 δις ευρώ βοήθεια στην χρηματοδότηση από την τοπική κεντρική τράπεζα και την ECB. Αυτό που σχολιάζει το Bloomberg είναι το πως όταν η φερεγγυότητα εξαρτάται από την συνεχή παροχή ρευστότητας, η ECB κρατά την τύχη του τραπεζικού συστήματος στα χέρια της.

Το διοικητικό συμβούλιο της ECB συνεδριάζει ξανά στις 18 Φεβρουαρίου. Για να ασκήσει veto στον ELA, χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων. Εάν μια συμφωνία δεν βρεθεί μέχρι το τέλος του μήνα, η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια και η ECB θα υποχρεωθεί να εξετάσει την θέση της για τον ELA στην συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου στην Κύπρο. Μπορεί να γίνει μια υπενθύμιση της σοβαρότητας της κατάστασης πριν από τότε.

Χωρίς πολιτική πρόοδο και συνέχιση της χρηματοδότησης, υπάρχει η απειλή επιτάχυνσης της φυγής κεφαλαίων και της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τονίζει ο Gabriel Sterne της Oxford Economics. «Η Ελλάδα έχει γράψει ένα σενάριο, της Ελλάδας μπορεί να είναι παρόμοιο. Κλείνοντας το τραπεζιτικό σύστημα μιας χώρας είναι πιθανώς η πιο καταστροφική οικονομικά πράξη που θα μπορούσε να συμβεί σε καιρό ειρήνης», τόνισε ο Sterne.

Σίγουρα μέχρι τη Δευτέρα (16/2/2015) θα πληθαίνουν οι φωνές και τα δημοσιεύματα που θα πιέζουν την Ελληνική κυβέρνηση για απόφαση και συμφωνία με τους εταίρους μας. Ήδη ο υπουργός των Οικονομικών, αλλά και ο πρωθυπουργός, "μείωσαν" τις αντιρρήσεις που είχαν σε ότι αφορούσε στις υφιστάμενες υπογεγραμμένες υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των δανειστών. Αρχικά ο υπουργός είχε δηλώσει πως συμφωνεί με τα 2/3 (67%) των υφιστάμενων συμφωνιών, στη συνέχεια το διέψευσε-διευκρίνισε-εξήγησε και τελικά καταλήξαμε από χτες (13/2/2015) στο ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο αντικατάστασης για το 30% των "τοξικών" -όπως τις αποκαλεί- συμφωνιών και συνεπώς συμφωνεί με το υπόλοιπο 70%.

Αυτή η παλινδρόμηση αλλά και η έλλειψη ενιαίου λόγου, εντός και εκτός των συνόρων, έχει ήδη κοστίσει στην κυβέρνηση την απώλεια της εμπιστοσύνης πρωτίστως των αγορών και κατόπιν της μερίδας των σκεπτόμενων Ελλήνων. Η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο (14-15/2/2015) που διανύουμε καλείται να αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει και να την αποτυπώσει σε πρόταση. Ήδη από τις εκλογές και μετά η πολύπαθη οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε αναμονή και οι απώλειες είναι τεράστιες. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας και της αναμονής.

2 σχόλια:

  1. Μήπως γνωρίζετε έναν επαρκή λόγο που το 2008 το εναρκτήριο δηλαδή έτος, της ημετέρας υπερχρέωσης δε διατέθηκαν μόλις 23 δις για τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να τα στερηθούν οι Έλληνες μαζί και με άλλα πολλά διαφυγέντα ενώ το 2012 δόθηκαν απλόχερα 158 δις? Αυτεξούσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απαντήσει η διετής (!) κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και ιδιαιτέρως ο τότε υπουργός των Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης αλλά και όλοι οι μετέπειτα πρωθυπουργοί και υπουργοί των Οικονομικών.

    Δικαίως αναρωτιέστε αλλά δηλώνω αδυναμία κατανόησης της προδοτικής συμπεριφοράς των Ελληνικών κυβερνήσεων. Προδοτικής ως προς την εμπιστοσύνη του λαού και ως προς το εθνικό συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή