Η απόφαση της νέας Ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τη συνεργασία με την τρόικα και να τερματίσει πρόωρα το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz. «Αν η Ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πράγματι τη συνεργασία στην παρούσα βάση με τους πιστωτές, τότε θεωρώ την συμπεριφορά της ανεύθυνη», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην σημερινή (1/2/2015) έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ούτως ή άλλως, είπε η συνεργασία εκπνέει τέλη Φεβρουαρίου. «Για νέες μορφές συνεργασίας θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις. Όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε κλίμα συναίνεσης και όχι με προκλήσεις», είπε ο Γερμανός πολιτικός.
Ο Martin Schulz απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης για διεθνή συνδιάσκεψη για το χρέος: «Για μια διάσκεψη θα μιλήσουμε μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Θα πρέπει να κάνουν τα βήματα που συμφωνήθηκαν πριν κάνουμε νέα», είπε στην Γερμανική εφημερίδα. Τα συμπεράσματα του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού από τη συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό την Δευτέρα ήταν συγκρατημένα αισιόδοξα: «Αναχώρησα από την Αθήνα με την εντύπωση ότι μπορούμε και πρέπει να μιλήσουμε με τη νέα κυβέρνηση, ότι είναι δυνατή μια συναίνεση με την Αθήνα, χωρίς όμως να υπάρχει εγγύηση για αυτό. Όμως οι μονομερείς ανακοινώσεις δεν ταιριάζουν στην εικόνα που σχημάτισα. Ίσως ο πρωθυπουργός να καταφέρει κάποτε να βάλει τάξη στην κυβέρνησή του».
Κάλεσμα για να αποστασιοποιηθούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό απηύθυνε στους ηγέτες των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (CDU) Manfred Weber: «Προειδοποιώ τον πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών SPD Chef Gabriel, τον πρόεδρο Hollande και τον Ιταλό πρωθυπουργό Renzi να μην παρασυρθούν από το γλυκό δηλητήριο του λαϊκισμού του Έλληνα πρωθυπουργού. Θα πρέπει τώρα να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ των μεταρρυθμίσεων και να αποστασιοποιηθούν από ακραίες θέσεις», είπε ο πολιτικός της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης στην Γερμανική εφημερίδα. «Πριν από μερικά χρόνια η Ε.Ε. είχε επιβάλλει κυρώσεις στην Αυστρία επειδή οι ακροδεξιοί του Jörg Haider συμμετείχαν στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει όμως τώρα η Ευρώπη να στρέψει αλλού το βλέμμα μόνο και μόνο επειδή έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση της Αριστεράς», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.
Ο Weber επανέλαβε την πάγια Δυτική θέση πως για την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα παραμένει η προϋπόθεση: «Αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων. Η απόκλιση από αυτό, είναι απαράδεκτη για τους φορολογούμενους των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης που έχουν ήδη σώσει την Αθήνα από τη χρεοκοπία. Οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Ιρλανδοί, οι οποίοι έχουν αρκετά δικά τους προβλήματα, σίγουρα δεν πληρώνουν για τις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις της εκστρατείας του Τσίπρα»," δήλωσε ο Weber.
Επικριτικός απέναντι στη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν και ο εκπρόσωπος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) σε ζητήματα προϋπολογισμού Norbert Barthle: «Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πάρει την τελευταία δόση του πακέτου στήριξης και δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τότε θα έχουμε να κάνουμε με "dirty exit", (ανήθικη έξοδο) μια κατάφωρη παραβίαση των συμφωνηθέντων», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός στην FAS τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ευδιάκριτες συνθήκες και προϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.
Tο Βερολίνο δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε τα περιθώρια να υποχωρήσει έναντι της Αθήνας, είπε ο συντηρητικός πολιτικός. Απέκλεισε μάλιστα ένα κούρεμα του Ελληνικού χρέους: «Οι Ευρωπαϊκές συνθήκες είναι σαφείς: Χορηγούμε πιστώσεις, αλλά δεν μπορούμε να απαλλάξουμε μια χώρα από το χρέος. Όλες οι πιστώσεις πρέπει να συνδέονται με όρους και να γίνεται έλεγχος. Σε αυτή τη βάση το Γερμανικό κοινοβούλιο λαμβάνει όλες τις αποφάσεις», υπογράμμισε ο Norbert Barthle.
Η Ελληνική κυβέρνηση, μάλλον, δεν έχει καταλάβει πως η προεκλογική περίοδος τελείωσε και πως σήμερα έχει κληθεί να κυβερνήσει. Η διακυβέρνηση γίνεται με έργα και όχι με λόγια ή με ρήξεις. Μέσα σε μία εβδομάδα η χώρα μας έχει χάσει σε αξιοπιστία, αλλά το χειρότερο είναι πως αυτό δεν την βγάζει από το αδιέξοδο. Μια υγιής και σωστή ρήξη με τους Δυτικούς, με ταυτόχρονο πρόγραμμα εξόδου από το αδιέξοδο, θα ήταν αξιέπαινη.
Όμως, αυτή η κατάσταση που δημιούργησε η προβληματική τακτική του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, σίγουρα φέρνει τη χώρα σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Εν αναμονή των εξελίξεων, με τον χρόνο να κυλάει σε βάρος της πατρίδας μας.
Απο την 25η του Ιανουαριου με τη νεα πλεον κυβερνηση δεν εχω διαπιστωσει σχολια ευρωπαιων αξιωματουχων,και απο χριστιανικα κομματα, που να στοχοποιουν το αθεο της κυβερνησης μας.Ισως να ειναι ενας απο τους βασικους στοχους της ευρωπης η αθεια.Να δωσει ο Θεος να πεσουν οι μασκες,μια και ανοιγει σημερα το τριωδιο, εντος και εκτος Ελλαδος που τοσες δεκαετιες καλα κρατουν.Καλο τριωδιο λοιπον καλο μηνα καλη δυναμη σε ολους και καλη λευτερια σ αυτον το τοπο.ΑΜΗΝ ΓΕΝΟΙΤΟ
ΑπάντησηΔιαγραφή