Ποια είναι, αλήθεια, η προσδοκία της Ε.Ε. και ποιος ο στόχος της για την έκτακτη συνάντηση της 11ης Φεβρουαρίου; O πρόεδρος του Eurogroup Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem, επιβεβαίωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, το eurogroup θα ξεκινήσει στις 18.30 ώρα Ελλάδος.
Εξάλλου, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στο προηγούμενο (5/2/2015) Eurogroup Working Group (EWG) δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «είναι κάτι που το οφείλουμε για το συμφέρον όλων και για την Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι αυτό».
Το Βερολίνο ζητάει από την Αθήνα να υποβάλει προτάσεις μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble. «Μέχρι τότε, η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια πρόταση για το πώς πρέπει να συνεχισθούν τα πράγματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Martin Geiger στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη, μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των είκοσι (G20) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (9/2/2015) και την Τρίτη (10/2/2015) στην Κωνσταντινούπολη. «Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται φυσικά στην επίσημη ημερήσια διάταξη, αλλά μπορεί κανείς πιθανόν να περιμένει ότι η Ελλάδα θα παίξει έναν ρόλο στις διμερείς συναντήσεις» στο περιθώριο της συνόδου, εκτιμά ο Geiger.
Την ίδια ώρα, ο τέως διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα που έχει αναρτήσει ο βρετανικός ειδησεογραφικός οργανισμός στην ιστοσελίδα του, ο Greenspan είπε, απαντώντας σε ερωτήματα του BBC, ότι αδυνατεί να δει ποιος θα ήταν διατεθειμένος να παράσχει περαιτέρω δάνεια για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας. Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους στήριξής της, αλλά ο Greenspan δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι (το ζήτημα) θα διευθετηθεί, δίχως η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη».
Ο Greenspan, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από το 1987 έως το 2006, είπε: «Πιστεύω ότι (η Ελλάδα) τελικά θα φύγει. Δεν πιστεύω ότι βοηθά τους ίδιους ή την υπόλοιπη ευρωζώνη. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου έως ότου όλοι αναγνωρίσουν ότι ο χωρισμός είναι η καλύτερη στρατηγική. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει κανείς τρόπος ώστε να αντιληφθώ, πώς θα συνεχιστεί το ευρώ, εκτός και αν όλα τα μέλη της ευρωζώνης ενοποιηθούν πολιτικά -για την ακρίβεια ούτε καν μόνον η δημοσιονομική ενοποίηση αρκεί».
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως τίποτε δεν θα αλλάξει από όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι και τη λήξη της παράτασης του Ελληνικού προγράμματος στήριξης και τότε θα προχωρήσουν στις κινήσεις τους, που σίγουρα δεν θα είναι ευνοϊκές για τη χώρα μας. Μέχρι τότε η κυβέρνηση καλείται να δείξει, αν έχει, τις εναλλακτικές της. Σε αντίθετη περίπτωση μας περιμένει μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου