DEexit - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

28/01/2015

DEexit

Η Γερμανία και όχι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη σε μια πιθανή διάσπασή της, υποστηρίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Eugene Stiglitz. Ο Stiglitz τονίζει πως οι πολιτικές λιτότητας, στις οποίες επιμένει η Γερμανική πλευρά για την αντιμετώπιση της κρίσης αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, και πως κατάφεραν να διασπάσουν όσο τίποτα άλλο την ενότητα της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Squawk Box» του Αμερικανικού δικτύου CNBC, ο Αμερικανός νομπελίστας εκφράζει την ανάγκη για μια νέας λογικής προσέγγιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα έκανε μερικά λάθη, αλλά η Ευρώπη έκανε ακόμα μεγαλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το φάρμακο που της χορηγήθηκε ήταν δηλητηριώδες. Οδήγησε το χρέος σε αύξηση και την οικονομία σε πτώση».

Ο Stiglitz εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ευρωζώνη θα έπρεπε να μείνει ενωμένη ωστόσο θεωρεί πως μια έξοδος της Ελλάδας από αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τη χώρα. «Αν η Ελλάδα φύγει, πιστεύω πως θα τα πάει καλύτερα. Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, αλλά η Ελλάδα θα αρχίσει να αναπτύσσεται». Αυτό, θα μπορούσε μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποτελέσει παράδειγμα προς τις χώρες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Το αληθινό πρόβλημα για τον Stiglitz δεν είναι η οικονομία των προβληματικών χωρών αλλά η Γερμανία, η οποία επωφελήθηκε τα μέγιστα από το ευρώ. «Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν πως η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη, εάν πρόκειται να υπάρξει μια διάλυση, θα ήταν να φύγει η Γερμανία. Η αξία του μάρκου θα ανέβαινε και η γερμανική οικονομία θα μετριαζόταν». Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζει, η Γερμανία θα συνειδητοποιούσε πόσο σημαντικό είναι η ευρωζώνη να μείνει ενωμένη και ίσως θα την έκανε πιο ελαστική απέναντι στις αδύναμες οικονομίες. «Η ελπίδα ήταν, έχοντας ένα κοινό νόμισμα, να αναπτυχθούν όλοι μαζί», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος ως πλέον ειδήμων δικαιώνει πλήρως τα γραφόμενά μου προ ημερών για μια DEexit. Εξακολουθώ να πιστεύω πως η καλύτερη λύση μετά τη διάλυση της ευρωζώνης είναι η έξοδος της Γερμανίας από αυτή. Θυμηθείτε, άλλωστε, πως η αδιάψευστη αλήθεια των αριθμών επιβεβαιώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η Γερμανία!

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις εξελίξεις με δεδομένο πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν είναι φιλικά προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στις ΗΠΑ. Σίγουρα οι ΗΠΑ θα έχουν έναν ακόμα μοχλό πίεσης στην αδύναμη και προβληματική οικονομία της ευρωζώνης, κάτι που οι Ευρωπαίοι το ξέρουν καλά και αναμένεται να αντιδράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου