Στην αγορά ομολόγων 60 δις ευρώ μηνιαίως θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο Mario Draghi. Όπως είπε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, με το συνολικό μέγεθος να υπολογίζεται στα 1,14 τρις ευρώ. Οι αγορές θα αφορούν σε τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλογής για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όπως είναι η Ελλάδα.
Οι αγορές των κρατικών ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής της ECB, δηλαδή στο μερίδιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ECB, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της τράπεζας. Η ECB θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις αγορές για να διασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων, διευκρίνισε ο Draghi. Οι αγορές θα έχουν ανώτατο όριο το 25% της έκδοσης κάθε τίτλου.

Όσον αφορά στα Ελληνικά ομόλογα, δεν αποκλείονται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τόσο σε αυτά όσο και σε παρόμοια από χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια. Τούτο προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό 1,08% και διαμορφώνεται στα 1,1491 δολάρια, στο απόηχο της ανακοίνωσης Draghi για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ευρώ βρίσκεται στα 135,444 yen, στο 0,7586 με τη στερλίνα και στο 0,9885 με το Ελβετικό φράγκο, υποχωρώντας κατά 1,12%. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του yen και διαμορφώνεται στα 117,871 yen. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5148 με τη στερλίνα και στο 0,8612 με το Ελβετικό φράγκο. Τις ισοτιμίες τις παραθέτω όχι απλά για ενημέρωση, αλλά για να φανεί και από αυτές πως όλο το παιχνίδι γίνεται με στόχο αποκλειστικά το ευρώ.
Η Ελλάδα δεν εξαιρέθηκε τελικά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ECB, αλλά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν τα κριτήρια αγοράς των ομολόγων της σημαίνει πως οι Δυτικοί τηρούν στάση αναμονής σχετικά με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη σε αντίθεση με τους Έλληνες ψηφοφόρους που, εάν αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις, έχουν αποφασίσει να αυτοκτονήσουν φέρνοντας στην εξουσία αυτούς που θα ξεκινήσουν από την δέσμευση των καταθέσεων και θα καταλήξουν στην διάλυση του κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου