Υποβάθμιση και προεκλογικά ψέμματα

Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί εν όψει των εκλογών μπορεί να καθυστερήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά και να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας της, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες (16/1/2015) ο οίκος αξιολόγησης Fitch που προχώρησε στην αναθεώρηση της προοπτικής της Ελλάδας, διαμορφώνοντας τη σε «αρνητική» από «σταθερή». Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι δημοσκοπήσεις για την 25η Ιανουαρίου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη δημιουργία κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παράλληλα καθιστά τις προοπτικές αβέβαιες.

Παράλληλα, όμως, ο Fitch εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προτάσεων πολιτικής και των δύο πλευρών, κάτι που ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις. «Ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο έως το καλοκαίρι δεν είναι στις προσδοκίες του Fitch, αλλά κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο χρηματοδοτικών προβλημάτων και την επιστροφή στην ύφεση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οίκου, διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β».

Αναφέρεται επίσης ότι από το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει την πολιτική του στάση, αφού πλέον τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης η διεξαγωγή και δεύτερου γύρου εκλογών αποτελεί πιθανό σενάριο. «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να επιδεινώσουν τις τριβές μεταξύ και εντός των πολιτικών κομμάτων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ενός αδύναμου κυβερνητικού συνασπισμού. Εναλλακτικά, ο αρχικός σχηματισμός ενός συνασπισμού θα μπορούσε να αποδειχθεί κάτι το ακατόρθωτο, όπως συνέβη το 2012», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Fitch.

Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη το 2014 κατά 0,5%, με τον ρυθμό αυτό να αυξάνεται στο 1,5% το 2015. Αρνητικός και απόλυτος απέναντι σε όλα όσα ψευδώς υπόσχεται προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο "βαρώνος" της Γερμανικής -και όχι μόνο- οικονομίας, Wolfgang Schäuble. «Ο Schäuble απορρίπτει κούρεμα χρέους», είναι ο τίτλος αποσπάσματος της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, που προανήγγειλε η ηλεκτρονική έκδοση του Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται:«Ο Έλληνας αριστερός πολιτικός Αλέξης Τσίπρας ζητάει από την Ε.Ε. ευρείες παραχωρήσεις. Ο Schäuble απαντά. Οι συμφωνίες που βρίσκονται σε ισχύ είναι δεσμευτικές».

Στη συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών καλεί τους Έλληνες πολιτικούς να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από ότι μπορούν να τηρήσουν, και επαναλαμβάνει πως οι ήδη συναφθείσες συμφωνίες είναι δεσμευτικές. Ο Schäuble, επισημαίνει το περιοδικό, νουθετεί τα κόμματα της Ελλάδας που κάνουν προεκλογικό αγώνα. «Και οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέξουν να μην υπόσχονται πριν από τις εκλογές περισσότερα από ότι μετά μπορούν να τηρήσουν», δηλώνει, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο «κουρέματος», το οποίο έφερε στην συζήτηση το συνονθύλευμα που διακαώς επιθυμεί να έρθει στην εξουσία στην Ελλάδα. «Αυτό το ζήτημα δεν τίθεται», τονίζει και συνεχίζει λέγοντας πως «Η Ελλάδα δεν έχει με το χρέος της αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα» και προσθέτει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. «Όλα αυτά τελικά είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Δεν το κάνουν για μας, αλλά για τους εαυτούς τους», καταλήγει.

Όπως είπα ξανά, κανείς δεν είναι φίλος μας! Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το ποιο είναι το καλό του τόπου. Ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό της χώρας. Οι πολιτικοί με πρωτεργάτες τους αριστερίζοντες στο λόγο καπιταλιστές του συνονθυλεύματος της αντιπολίτευσης, κοροϊδεύουν τον Ελληνικό λαό που για ακόμα μια φορά αποδεικνύει πως έχει μνήμη χρυσόψαρου. Πιστεύει ακόμα και αυτά που οι Ευρωπαίοι τον προειδοποιούν πως είναι ψέμματα και απλές προεκλογικές εξαγγελίες. Γιατί πάντα χρειάζεται η επομένη των εκλογών για να συνειδητοποιήσει ο Έλληνας τα αυτονόητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.