Σκωτσέζικο ντους από τους Ευρωπαίους - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/12/2014

Σκωτσέζικο ντους από τους Ευρωπαίους

Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών με τον επίτροπο οικονομίας της Ε.Ε., Pierre Moscovici, είχε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο υπουργός των Οικονομικών. Ο Moscovici, ζήτησε από τον πρωθυπουργό περισσότερες μεταρρυθμίσεις για «να περάσουμε από το παρόν πρόγραμμα σε μία νέα σχέση».

«Όπως είχα υποσχεθεί όταν έγινα επίτροπος, η πρώτη μου επίσκεψη θα ήταν στην Ελλάδα, πρώτη μετά από 40 ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μου γιατί η Ευρώπη είναι πολύ ευαίσθητη με την πληρότητα της ευρωζώνης και τις επιτυχίες της Ελλάδας στην ευρωζώνη και του Ελληνικού Ευρωπαϊκού προγράμματος. Μίλησα για αυτό με τον πρωθυπουργό. Προφανώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε αυτό τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ενθουσιασμένοι από τις προσπάθειες της κυβέρνησης και από τους πολίτες. Προσωπικά κι εγώ είμαι», δήλωσε ο Moscovici.

Ο Pierre Moscovici, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και πρόσθεσε ότι για κάθε χώρα που ανήκει στην ευρωζώνη, υπάρχει ένα πλαίσιο υποχρεώσεων.

«Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ από τον Ελληνικό λαό. Αν όμως δείτε τα στοιχεία για ανάπτυξη και ανεργία ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πιο εύρωστη η Ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Moscovici και πρόσθεσε:

«Δηλώνω σαν επίτροπος ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο επιμηκύνεται για δυο μήνες για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδος μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε σε αυτό. Ελπίζω στους υπόλοιπους δυο μήνες να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, την αξιολόγηση, να πάμε σε νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο Pierre Moscovici, τόνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί καθόλου στην Ελληνική πολιτική, ωστόσο αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.

«Δεν παρεμβαίνω καθόλου στη Ελληνική πολιτική. Δεν είναι το πεδίο μου. Η Ελλάδα εφηύρε τη δημοκρατία. Μπορούμε να κάνουμε νέες εφευρέσεις, αλλά δεν είναι αυτό που θέλω να πω. Και ο Ελληνικός λαός πάντα γνωρίζει πως να διαχειριστεί τη δημοκρατία. Μπορεί να κάνει νέες εφευρέσεις αλλά δεν είμαι εδώ για να πιθανολογώ. Είμαι εδώ για να συνομιλήσω με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος. Με τον πρωθυπουργό έχω μιλήσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες και με τον υπουργό των Οικονομικών για να χαιρετήσω την πρόοδο. Δεύτερον, είμαι εδώ για να επισημάνω την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και για να πάμε στην επόμενη σχέση με την Ευρώπη με συνεργασία, μεταρρυθμίσεις. Έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις Ελληνικές αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα πράγματα που είναι οδυνηρά και θα ήταν κρίμα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα αυτό να ακυρωθεί, τώρα που πηγαίνουμε σε άλλου είδους σχέση με περισσότερη αρμονία».

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο που λέμε στην Ελλάδα ή Σκωτσέζικο ντους που λένε οι Ευρωπαίοι. Οι δανειστές από την μία εκθειάζουν την μέχρι τώρα πορεία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απαιτούν και τα υπόλοιπα συμφωνηθέντα. Ισχυρίζονται πως δεν αναμιγνύονται στα πολιτικά δρώμενα και την ίδια ώρα χαράσσουν πολιτική ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση.

Πραγματικά, στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία. Στην Ελλάδα, όμως, μετασχηματίσθηκε σε ένα απάνθρωπο και υποκριτικό τέρας που καταδυναστεύει το λαό. Όπως κάποτε η Ευρώπη υιοθέτησε την δημοκρατία, έτσι και σήμερα υιοθέτησε το πολιτικό έκτρωμα που καταδυναστεύει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου