Οι Αμερικανοί ψηφίζουν... Putin - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/11/2014

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν... Putin

Στην κορυφή της λίστας των 72 (έναν για κάθε 100.000.000 ανθρώπων στον πλανήτη) πιο ισχυρών ηγετών του κόσμου κατατάσσει και φέτος (2014) τον Vladimir Vladimirovich Putin το Αμερικανικό περιοδικό Forbes. Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα, όπου ανακοινώθηκε σήμερα η λίστα των ισχυρών του κόσμου, «οι ψήφοι μας πήγαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Ρώσο πρόεδρο, αναγνωρίζοντας τον ως τον πιο ισχυρό άνθρωπο στον κόσμο. Ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Hussein Obama και ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping». Η λίστα του Forbes με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου, καταρτίζεται κάθε χρόνο με ψηφοφορία μιας επιτροπής συντακτών του περιοδικού, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη την οικονομική δύναμη, το εύρος και τη χρήση της εξουσίας, καθώς και τον πλήθος των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτούς.

Την πρώτη πεντάδα των ισχυρών συμπληρώνουν, όπως και πέρυσι, ο Πάπας Φραγκίσκος (4η θέση) και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Dorothea (Kasner) Merkel (5η θέση), ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η επικεφαλής της Fed Janet Louise Yellen στην 6 θέση, ο Bill Gates στην 7η, ο πρόεδρος της ECB Mario Draghi στην 8η, οι συνιδρυτές της Google Larry Page and Sergey Brin στην 9η και ο Βρετανός πρωθυπουργός David William Donald Cameron στην 10η.

Ο Vladimir Vladimirovich Putin, με τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαία, την στάση του στην κρίση της Ουκρανίας, την αντιμετώπιση των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης και την πρόσφατη συμφωνία με την Κίνα για την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατακτά και φέτος την πρώτη θέση της λίστας, με τους συντάκτες του Forbes να διερωτώνται: «Ποιος είναι λοιπόν ο πιο ισχυρός: ο παντοδύναμος ηγέτης μιας πολεμοχαρούς δύναμης ή ο ηγέτης της ισχυρότερης χώρας του κόσμου, τα χέρια του οποίου είναι δεμένα;».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του Forbes ο Barack Hussein Obama περνά για δεύτερη χρονιά στη δεύτερη θέση, με τον κίνδυνο του Ebola και των πολεμιστών του ISIL να απειλούν την πορεία του, καθώς, παρά τη δύναμη που διαθέτει, λειτουργεί «με δεμένα χέρια».

Τον Απρίλιο το Αμερικανικό περιοδικό "Time" δημοσίευσε τη λίστα του με τους εκατό πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Ο Putin ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ρωσίας στη συγκεκριμένη κατάταξη. Η Βρετανική εφημερίδα "The Times", το Δεκέμβριο του 2013 ονόμασε τον Ρώσο πρόεδρο «Άνθρωπο της χρονιάς». Ο Vladimir Vladimirovich Putin και η Ρωσία ήταν στις πρώτες θέσεις των μεγαλύτερων νικητών παγκοσμίως, σύμφωνα με το περιοδικό "The American Interest".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου