Η Ελλάδα ψάχνει τη λύση στο τζόκερ - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/11/2014

Η Ελλάδα ψάχνει τη λύση στο τζόκερ

Η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι θέλει και να φαντάζεται ακόμα περισσότερα. Το σίγουρο είναι πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν πρόκειται να την αφήσουν να κινηθεί μόνη από τώρα και στο εξής. Έτσι, λοιπόν, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός προληπτικού πλέγματος προστασίας της Ελλάδας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015, κινείται το Eurogroup σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν χτες (6/11) ο πρόεδρός του Jeroen Dijsselbloem και ο Επίτροπος της Οικονομίας, Pierre Moscovici.

Ο Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι στο Eurogroup έγινε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για την «επόμενη ημέρα» από την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, στο τέλος του έτους. Ο ίδιος τόνισε ότι το Eurogroup στηρίζει σθεναρά την πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα μια «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» (ECCL), εφόσον η χώρα ολοκληρώσει με επιτυχία την τρέχουσα αξιολόγηση ως το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται στη λύση που υποστηρίζει το Eurogroup για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας, ο Jeroen Dijsselbloem απάντησε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση με το ΔΝΤ, την Ελλάδα και την τρόικα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας με την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, ο Jeroen Dijsselbloem τόνισε ότι φυσικά και θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις και ότι σε αυτή τη φάση αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση και το Ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό θα υπάρξει «κενό», το οποίο οι αγορές θα λάβουν υπόψη τους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Klaus P. Regling, ανέφερε ότι απομένουν προς εκταμίευση για την Ελλάδα 1,8 δις ευρώ από τον EFSF και άλλα 1,8 δις ευρώ από τα λεγόμενα SMPs που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τη διάθεση των Ελληνικών ομολόγων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η λεγόμενη «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» που εξετάζεται να δοθεί στην Ελλάδα μετά το τέλος του έτους, θα δίνει ένα «μαξιλάρι» βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποιους στόχους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει. Πρόκειται για μια «νέα σχέση» με τους δανειστές, με μειωμένη εποπτεία από τους δανειστές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» θα έρθει μετά από αυτή την ενδιάμεση περίοδο που θα διαρκέσει έξι έως 12 μήνες.

Σε ότι αφορά στο ΔΝΤ, Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι η εμπλοκή του αλλά και το αν θα παίξει ρόλο χρηματοδότη, βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, ενώ.σε ότι αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, κυβερνητικές πηγές παραδέχτηκαν ότι υπάρχει πίεση να ολοκληρωθεί με επιτυχία ως την 8η Δεκεμβρίου. Τέλος, ο Επίτροπος της Οικονομίας, Pierre Moscovici εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η ομηρία της Ελλάδας στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν υπάρχει προοπτική ελευθερίας παρά μόνο αν αλλάξει τελείως το πολιτικό σκηνικό. Κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο, μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν πάρει όρκο διάλυσης της Ελλάδας! Μέσα σε όλα αυτά ο τραγικός μέσος Έλληνας που έχει εναποθέσει την πάσα ελπίδα του στο τζόκερ και στην τύχη! Η φρενίτιδα των τελευταίων ημερών για ακόμα ένα εντελώς στημένο παιχνίδι, επέτρεψε στους πολιτικούς της ανομίας να συνεχίσουν το έργο τους τη στιγμή που κρατούσαν τους Έλληνες απασχολημένους τα δελτία του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού. Αυτή είναι τελικά η ελπίδα του σημερινού Έλληνα; Αν ναι, μην περιμένετε να αλλάξει τίποτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου