Η αναξιοπιστία της Δύσης

Σε αναμονή για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της βρίσκεται η Μόσχα, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου François Gérard Georges Nicolas Hollande για «αναβολή επ' αόριστον» της παράδοσης του πολυσυζητημένου Γαλλικού ελικοπτεροφόρου πολεμικού πλοίου Mistral. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος κρίνει ότι η παρούσα κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας δεν επιτρέπει την παράδοση και οι συνθήκες θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου. «Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος συνέστησε να αναβληθεί το θέμα της παράδοσης του πρώτου πλοίου Mistral στη Ρωσική Ομοσπονδία, μέχρι νεωτέρας» αναφέρει η ανακοίνωση.


Σε απάντηση ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Yuriy Ivanovich Borisov δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS πως η Μόσχα θα ενεργήσει αυστηρά μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας και προτίθεται να καταθέσει αγωγή εάν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα: «Η Ρωσία οφείλει να ενεργήσει σύμφωνα με τη σύμβαση. Εάν δε παραδοθούν τα πλοία, θα απαιτήσουμε δικαστικά την συμμόρφωση στις ποινές που προβλέπει το συμβόλαιο. Η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι απολύτως σύμφωνη με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί», τόνισε ο Borisov.

Να υπενθυμίσω πως Ρωσία και Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία ύψους 1,2 δις ευρώ για δύο ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral, τον Ιούνιο του 2011. Το πρώτο Mistral, το «Vladivostok», αναμενόταν να παραδοθεί στη Ρωσία μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία που έχει παρέλθει. Το δεύτερο, με το όνομα «Sebastopol», το χτίσιμο του οποίου σύμφωνα με ανακοίνωση της 20ης Νοεμβρίου προχωρά βάση του προγράμματος στα ναυπηγεία του Saint-Nazaire, αναμένεται εντός του 2015.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η άρνηση της Γαλλίας να παραδώσει τα Mistral θα κοστίσουν στη Γαλλική κυβέρνηση περίπου 3 δις ευρώ. Όπως γράφει σε ρεπορτάζ η Γαλλική εφημερίδα Le Parisien, το ποσό αφορά στην επιστροφή των 1,2 δις της αρχικής σύμβασης και αποζημίωση της τάξης των 800 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα πλοία.

Όπως έχω ξαναγράψει, πρόκειται για μια άνανδρη ενέργεια αθέτησης μια συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2011 επί προεδρίας του Sarközy και όχι του Hollande και στην οποία ενέργεια προέβη ο αχυράνθρωπος της Γαλλίας πιεζόμενος από τις ΗΠΑ. Πριν λίγες ημέρες στην σύνοδο του G-20 και βλέποντας πως δεν έχει την στήριξη τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ε.Ε. φάνηκε να αναιρεί την αναίρεσή του, ενώ τώρα αναιρεί την αναίρεση της αναίρεσής του! Το μόνο που πέτυχε είναι να επιβεβαιώσει πως εκτός των άλλων είναι παντελώς αναξιόπιστος κάτι που έχω τονίσει και στο παρελθόν πως είναι το κύριο χαρακτηριστικό του πολιτικού στη Δύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.